Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Brutalistisch bouwwerk*

Naast brutalistisch eveneens markant. Twee bijvoeglijke naamwoorden die op de gestripte piramide in de Albanese hoofdstad Tirana van toepassing zijn; brutalistisch aangezien het brute materiaal opzettelijk in de constructie wordt getoond en daarnaast markant, daar in de Albanese hoofdstad de genoemde piramide in het oog viel/valt en bovendien aldaar een bijzonder uitkomende verschijning is.

Albanië is een land in Zuidoost Europa in het Zuidwesten van De Balkan en grenst kloksgewijs aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië, Griekenland en de Ionische- en Adriatische Zee. Daar het tijd werd voor verandering, de Piramide van Tirana was een museum in de Albanese hoofdstad dat werd geopend in 1988. Het had een beladen geschiedenis, daar het piramidevormige gebouw door notabene dochter en schoonzoon van de enkele jaren daarvoor overleden communistische leider Enver Hoxha was ontworpen. De piramide diende als museum over de nalatenschap van Hoxha. Na de omwenteling in 1991 is de piramide tot een conferentiecentrum annex tentoonstellingsruimte ingericht. 23 jaar geleden, tijdens de Kosovo-oorlog die woedde in het laatste jaar van de vorige eeuw/het millennium voor het huidig tijdperk van 1000 jaar gebruikte de NAVO het gebouw met als omhulsel de piramide als basis. Daarnaast hadden enkele humanitaire organisaties hun intrek genomen. Ook is het plan opgevat om de piramide tot operatheater om te vormen. Twaalf jaar geleden, in 2010 is er gespeculeerd dat de roemruchte piramide van maar liefst 17.000 vierkante meters met de grond gelijk zou worden gemaakt om ruimte te creëren voor een nieuw Albanees parlementsgebouw. Een petitie tegen de sloop van de piramide leverde 6000 handtekeningen op. Inmiddels omgetoverd tot een vermaard technologiecentrum dat vanaf het Skanderbegplein in zuidelijke richting is te bereiken via de statige Bulevardi Dëshmorët e Kombit ofwel Boulevard der martelaren van de natie die de Länerivier kruist. Naast een aantal overheidsgebouwen huisvest deze laan het piramidevormige voormalig mausoleum van Enver Hoxha, de inmiddels reeds lang overleden communistische leider. Deze dictator leefde van 1908 tot 1985.

In datzelfde jaar 1985 kwam Masiela Lusha te Tirana ter wereld. Zij is van 23 oktober en is zowel actrice, dichteres als romanschrijfster van Albanese afkomst. Ondanks haar leeftijd, zij is pas 36, heeft Masiela al een indrukwekkende bibliografie, bestaande uit 4 poëziebundels, 1 boek en 2 kinderboeken. Hoewel geboren in de Albanese hoofdstad Tirana heeft Masiela de Amerikaanse nationaliteit. In 1999 werd haar bundel INNER THOUGHTS gepubliceerd, 6 jaar later, in 2005 DRINKING THE MOON en 4 jaar daarna AMORE CELESTE. In 2010 volgde haar bundel THE CALL. Naast twee kinderboeken publiceerde Masiela in 2008 haar boek 'The Besa' dat 'zeer waarschijnlijk' DE KUS betekent...!


*Uit Dagblad TROUW van zaterdag 4/12-2021

Schrijver: Annejan Kuperus
14 januari 2022


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 1 stemmen 239



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)