Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

K. Michel: Worstelen met de plooien van de tent

Worstelen met de plooien van de tent

Geen sardines geen korenaren,
om het einde te vieren van de winter
hadden we eerder die avond
een haring begraven.
Maar de lucht kraakte nog
en er lag sneeuw in de schaduwpartijen.
Bont gezelschap, groot inloopfeest
lampionnen, maskers
en een optocht met een staart die groeide.
Een draak van een verhaal.
Toen de muziek ophield
waren wij de enigen zonder stoel.
We liepen naar buiten de nacht in
om een & in de sneeuw te pissen.
Ergens hoog links boven ons
trokken ganzen luid gakkend over.
En de sterren waren schelpjes
op de rug van een enorme droomslome walvis.

Michel Maria Kuijpers is geboren in 1958 te Tilburg.
K. Michel is zijn pseudoniem, al vindt hij zelf van niet, daar het een logisch hutselen met zijn echte naam is. De K staat voor Kuijpers en Michel is gewoon zijn achternaam. Al is het bij een index vaak de gewoonte om eerst de achternaam te tonen en daarna de voornaam, dus heeft hij volkomen gelijk. Dat hij van grapjes houdt, zal wel door zijn Brabantse meligheid komen.
Hij begon op zijn zestiende met het schrijven van gedichten, toen hij nog op het atheneum zat. Hij las destijds werk van de schilder/dichter Willem Hussem, Chinese poëzie, Enzensberge, Vallejo etcetera.

Na het behalen van zijn diploma zocht hij het vrije geluk in Londen, waar hij bij vrienden een onderkomen vond. Hij moest toch iets doen voor de kost, dus werd hij een ontbijt-ober, waardoor hij al om elf uur 's ochtends vrij was om te doen wat hij graag wilde, vooral literatuur lezen. Na zijn Londense avonturen ging hij naar Groningen, waar hij aan de Rijksuniversiteit filosofie studeerde. Hij stortte zich zoals de meeste studenten in het gezellige uitgaansleven rondom de Martini-toren. Hij heeft vaak rond drie uur 's nachts tegen de achterkant van de oude toren geplast, zeg maar, het donkere gedeelte, waardoor de toren onlangs in het journaal gekomen is, omdat men vreest dat hij nog eerder zal instorten dan de toren van Pisa.

Michel heeft zijn filosofiestudie voltooid aan de Universiteit van Amsterdam, misschien zaten de Groningse veldwachters hem op de hielen. Van 1982 tot 1985 maakte hij samen met Arjen Duinker, ook een dichter, het lachwekkende tijdschrift 'Aap Noot Mies'.
In 1988 schreef hij samen met drie andere letterheren de rubriek 'Domino' in 'De Tijd'.
In 1989 verscheen zijn dichtbundeldebuut 'Ja! Naakt als de stenen' bij uitgeverij Meulenhoff. Het was genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. In 1994 verscheen zijn verzamelbundel 'Boem de nacht' en hiervoor ontving hij de Herman Gorterprijs.
Bij Meulenhoff verscheen 'Tingeling & Totus', een verhalenbundel, terwijl bij Perdu al 'Tingeling' was verschenen.
'Tingeling & Totes' werd in 1999 door het Onafhankelijk Toneel verwerkt tot een toneelstuk.
In 2004 verscheen 'Kleur de schaduwen' en in 2008 'In een handpalm' bij uitgeverij Augustus, met essays, verhalen, observaties en een paar gedichten.
In 2010 verscheen zijn dichtbundel 'Bij eb is je eiland groter', wat in 2011 bekroond is met de Awater Poëzieprijs. Hij maakte bloemlezingen van het werk van John Berger en Stefan Themerson en hij was bestuurslid van Poetry International. Zijn poëzie doet denken aan de Barbarber-generatie, zelf noemt hij zijn poëzie 'een kruising tussen hardop denken en dromen'. Zijn poëziewerk is o.a. vertaald in het Engels, Spaans en Zweeds. Hij vertaalde zelf het werk van Octavio Paz, Michael Ondaatje, Arthur Sze, César Vallejo en Russell Edson. Hij woont drie hoog met het florissante uitzicht op het Oosterpark, heilige grond, waar eens de dronken Tachtigers ronddoolden. Zijn stem klinkt helder, krachtig, warm, guitig en geconcentreerd.

'En ik moet denken aan de boomwortels, die op allerlei plaatsen in mijn stad de tegels en zelfs het asfalt omhoog drukken, in grillige drempels die je tijdens het fietsen doen schrikken, scheuren in het wegdek die een glimp tonen van iets dat krachtig naar adem snakt'

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 december 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.5 met 2 stemmen 109



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)