Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Taalbeheersing belangrijk in het zakendoen

Het belang van communicatie – en dus van taalbeheersing - bij het zakendoen valt moeilijk te overschatten. Het belang van goede, foutloze en heldere communicatie is van belang op zó veel fronten bij het zakendoen, dat het verbazingwekkend mag heten hoeveel fouten er nog steeds gemaakt worden, door zowel grote als kleiner bedrijven.
Om wat voorbeelden te geven:duidelijke en foutloze taal is bijvoorbeeld een must voor webshops. Want zeg nu zelf: zou jij kopen bij een webshop waar het op de hoofdpagina barst van de spelfouten?
En wat te denken van de klantenservice en de klachtenafhandeling? Een juiste woordkeuze is daar absoluut noodzakelijk. In het geval van een klacht kunnen bepaalde woorden net verkeerd vallen, waardoor het kan escaleren.
Ook op ‘hoog’ niveau is taalbeheersing zeer belangrijk. Wanneer er bijvoorbeeld onderhandeld moet worden over een grote deal en de tegenpartij moet je verder tegemoet komen. In zo’n geval is de juiste formulering zó belangrijk, dat het kiezen van de verkeerde formulering tot lege handen kan leiden.
Naar het buitenland
Wanneer het zakendoen de grenzen over gaat, is het belang van zakelijke communicatie natuurlijk nog steeds aan de orde. Zo op het eerste gezicht lijkt het alleen het belang daarvan alleen maar toe te nemen; we hebben immers te maken met een andere taal. Toch is dat niet per se het geval. Het curieuze is dat twee partijen die elkaars taal niet spreken dat van elkaar weten en daardoor ook andere verwachtingen van elkaar ten aanzien van de communicatie hebben. Men ‘pikt’ veel meer van elkaar en een communicatieve ‘misstap’ is zo erg nog niet; hij of zij wist immers niet beter.
Wel zijn er uiteraard culturele verschillen, ook op taalgebied. Het is goed om je met deze normen bekend te maken, al is het maar om de sfeer te bevorderen en om wat goodwill te kweken. Wanneer je de oversteek naar Engeland maakt, hecht men bijvoorbeeld meer dan hier aan manieren. Het in het Engels communiceren zal voor de meeste (jonge) Nederlanders echter geen probleem zijn. We behoren wat dat betreft tot de wereldtop.
Details
Wat de finesses van de taalbeheersing betreft, zij deze dus belangrijker wanneer in het Nederlands wordt gecommuniceerd. De woorden en formuleringen worden automatisch meer op een weegschaal gelegd en men heeft een soort impliciete verwachting dat de ander zou moeten weten hoe zij net en foutloos moet communiceren.
De algehele taalbeheersing, hier in feite het kunnen spreken van andermans taal, is natuurlijk weer belangrijker wanneer over de grens zaken wordt gedaan. Maar dit is een open deur. Er moet natuurlijk wel enige vorm van communicatie mogelijk zijn, willen er deals gedaan kunnen worden. Als het om grote bedragen gaat en men heeft helemaal geen gemeenschappelijke taal, dan is het raadzaam om een professioneel vertaler in de schakelen.


Zie ook: http://www.concorde.nl

Schrijver: Sofie van der Meer, 7 november 2015


Geplaatst in de categorie: taal

4.0 met 2 stemmen 244



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 november 2015
Interessant artikel, beste Sofie.
Geeft een idee van communicatie via taal dat me volkomen vreemd is: manipulatie met woorden om commercieel gewin te bereiken. De managementtrainingen van de jaren 70 waren hier al op gericht, en mogelijk grijpt deze praktijk van berekenend taalgebruik al terug op de vroegste vormen van misleiding die het oorspronkelijke doel van taal hebben ondermijnd sinds ver voor onze jaartelling.
Maar niet alleen in bizniz, ook op praktisch alle andere terreinen van menselijke interactie is de taal misbruikt voor het rechtvaardigen of vergoelijken van de grofste of meest groteske motieven. Beloftes, leugens, mooipraterij, verbaal geweld, listige formuleringen, inpakken, omissies, suggesties, valse of onvolledige voorstelling van zaken, grootspraak, eufemismen, implicaties, en alle andere vormen van berekenend taalgebruik hebben van ware en waarachtige communicatie een farce gemaakt. Reclame en pop-ups, politiek en bestuur, religie en popsongs dragen alle bij aan de grote verleiding- en misleidingshow die ons de hele dag om de oren waait.
De scheppers en ontwerpers van de grootste schat die de mensheid ooit heeft gekregen, de taal, zouden diepbedroefd zijn als ze hun medium tot dergelijke niveaus van degeneratie zagen afzakken.
Kortom, je artikel geeft een goede start om een stevige uitwisseling te veroorzaken omtrent het doel en de reden van taal in het licht van werkelijke menselijke communicatie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)