Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Harim; de Gleuf (III, tevens slot)

Twaalf-en-een-half jaar geleden, schreef en publiceerde ik deel I. Ergens ertussenin deel II en uiteindelijk, u/jij leest het inmiddels, het slot. Lang niet alle brievenbussen zitten/zijn geïntegreerd in de deur; naast die groene van kunststof, zijn er ook veel heel inventieve; vogelhuisjesbrievenbussen, (versierde) boomstronkbrievenbussen, als sokkel dient vaak een boomstronk, daarnaast, eveneens dienend als sokkel, zijn er de emmers, stoeptegels en bakstenen. In principe tijdelijke obstakels waar de brievenbus in opgezet, om die vervolgens tijdens een verbouwing bijvoorbeeld, nooit meer te vervangen. Zo is er bijvoorbeeld de bilnaadbrievenbus, de huisjesbrievenbussen, de gleuf-tussen-de-borstenbrievenbus en de vliegtuigbrievenbus. Daarnaast naar beroepen verwijzende, gemetselde en getimmerde of de met automaterialen aan elkaar gelaste varianten of zelfs de wasmachinebrievenbus...!

Zoveel mensen, zoveel smaken-brievenbussen. De een houdt van wit en de ander van zwart, weer een ander van rood en die weer van blauw. De variatie is sóms weerzinwekkend en dan weer verrassend. Echt een handige Harry ben ik niet, maar heb daarentegen ook geen twee linkerhanden. De zogenoemde groene vingers heb ik wel en daarom pleit ik voor uitgeholde boomstambrievenbussen, potige postvangers in de vorm van geëmailleerde honkbalhandschoenen, maar ook elektrische- en robotgrasmaaierbrievenbussen, uiteraard pas na bewezen diensten, dus na het structureel volgroen en kort houden van mooie en groene matten, zoals daar zijn (sport)velden en uiteraard de miljoenen rond-het-huisgazons. Niet in de laatste plaats de gazons in parken. Mijn ene opa was medeparkbeheerder in zijn dorp dat veelal bekend is door de 'Jouster Toer', ofwel de kerktoren van Joure. In mijn beleving als kind, had dat park schoonheid en was dat park, 'k vermoed nog immer, waterrijk. Het parkgazon was destijds immer, inderdaad, grasgroen en bovendien professioneel gemaaid. Mijn andere opa runde samen met mijn oma, naast een gezin van 5 kinderen, een kapperszaak en postkantoor, beide inpandig. Zoals het parkgras was gemaaid, werd, uiteraard met veel meer variatie, het haar geknipt. Bovendien werd er op een professionele manier geschoren. De attributen, benodigd voor zo'n scheersessie, zijn in Kuperus' bezit.

Het postale, maar zeker niet alle aan de post gerelateerde beroepen, zit blijkbaar voor een deel in onze genen. Zeker niet alléén deze, want de gevarieerdheid is zonder enige twijfel groot. Variatie maakt het leven slechts boeiender en hiermee is geenszins iets mis. Dit geldt zeker ook voor alle hiervoor genoemde gleuven. Laten wij alles, dus zeker ook de gleuf, sla 'de Dikke van Dale' er maar eens op na, op waarde blijven schatten en alles, dus ook de beestjes, bij naam blijven noemen; is mijn beroepsgroep weer postbode, -besteller of -beambte. Zonder frankering geplaatst, dit in tegenstelling tot de door u en jou verstuurde kaarten en brieven die, bij voldoende frankering in principe binnen 24 uur in de juiste bussen worden geschoven;

KLEINE MOEITE, GROOT PLEZIER

tegen in verhouding een té bescheiden uurloon...!

Schrijver: Annejan Kuperus
19 mei 2020


Geplaatst in de categorie: werk

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 238



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)