Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

een vraag over het onbewuste zelf

Toevallig las ik deze week een stukje in het boek van C.G.Jung de Zwitserse psycholoog Archetype en Onbewuste. Ik had dat boek ter hand genomen na een discussie met een paar vrienden over het onderwerp of je het onbewuste zelf kunt sturen ja of nee.

Dus ik zocht eigenlijk een passage over dit onderwerp. Jung zegt daarover:
1) omdat de inhouden van het onbewuste een drempelwaarde bezitten zodat alle zwakke elementen in het onbewuste blijven.
2) Omdat het bewustzijn ondanks zijn gerichte functies een rem op alle niet-passende materiaal uitoefent, Freud noemt dat censuur.
3) omdat het bewustzijn het aanpassingsproces aan dit moment vormt, terwijl het onbewuste al het vergeten materiaal van het individuele leven, en bovendien alle geërfde structurele functiesporen van de menselijke geest in het algemeen bevat.
4) het onbewuste alle nog niet bewust geworden fantasiecombinaties bevat, die in de loop van de tijd onder passende omstandigheden in het licht van het bewustzijn komen.

Uit de combinatie van deze factoren vloeit de complementaire instelling van het onbewuste tot het bewustzijn voort.
Bij mensen met een neurose gebeurt dit sneller omdat bij deze mensen de bewustzijnsgrens gemakkelijk verschuift. Ook bij primitieve volkeren komt dit voor.

Psychotische mensen staan geheel onder invloed van hun onderbewustzijn.
De sociale waardeloosheid neemt in het algemeen evenredig toe met de mate waarin deze eigenschappen door het onbewuste buitenspel worden gezet. Er bestaan overigens ook uitzonderingen hierop, namelijk. als het om mensen gaat die creatief begaafd zijn. Dergelijke mensen vinden juist hun voordeel in de doorlaatbaarheid van hun scheidingswand tussen bewustzijn en onbewuste, in de maatschappij passen deze mensen over het algemeen niet aldus C.G,Jung.

Dit is eigenlijk al een antwoord op twee van mijn vragen. Als normaal individu is het moeilijk je onbewuste aan te spreken. En de veranderingen in onze maatschappij heeft ervoor gezorgd dat er een groot aantal mensen rondloopt met een neurose dan wel een psychose. Door het verval van de symbolen zoals de kerk en het sprookje en de mythen verarmt het geestelijke leven en komen er weer primitieve krachten vrij. Mensen worden weer door hun primitieve onderbewuste geleid. De wet van de sterkste, vechten om te overleven, roven en doden hoort daar ook bij. De gevoelsarmoede bij de jeugd is bizar groot. En in de vorige eeuw is dit psychische proces al begonnen.

Ergens in het boek begon C.G. Jung over de symbolen en hun betekenis en het verval ervan in onze maatschappij. Hoe de mens de symbolen altijd heeft nodig gehad evenals de sprookjes en mythologieën.

In die uitleg bracht hij het antwoord op de vraag die ik mezelf had gesteld in die pagina over het geweld en hoe het kwam dat het steeds heftiger werd. Die passage schreef hij in 1916 vlak voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog en hij is van de generatie die de eerste wereldoorlog bewust heeft gevolgd. Het stuk dat ik las en hierboven beschreef heeft hij in 1948 herschreven na de tweede wereldoorlog. Toen had hij goed zicht op het beest dat in europa had huisgehouden.

Opnieuw dienen wij ons zorgen te maken over de generatie die nu volwassen gaat worden. Door de computerspellen en gewelddadige films die deze generatie krijgt voorgeschoteld vervagen hun grenzen en verschuift de dunne lijn van het normale naar het bizarre en steeds gewelddadigere beleven van de kicks waar ze naar op zoek zijn om zich wel te bevinden. Dat gebeurt er dus nu met de mensheid. Verarming van de geest. Terug naar het beest. Kort samengevat. Normen en waarden zijn waardeloos aan het worden, als we niet ingrijpen door de opvoeding van deze generatie aan te passen voorzie ik een catastrofe.

Een soort massapsychose zoals in de tweede wereldoorlog. Blinde haat voor alles wat anders is dan het zelf. De islamitische wereld beleeft zijn Jihad en neemt wraak op de westerse wereld, spreken Fatwa's uit over mensen die onverholen zeggen wat ze denken. Zo heeft elke generatie zijn oorlog en strijd. In Afrika bestrijden stammen elkaar en moorden elkaar uit. Alsof de wind van gevoelsarmoede over de hele wereld raast.

Is de eeuw van duisternis aangebroken, terwijl een eeuwwisseling toch voor vernieuwing en verlichting zou moeten staan. De geest zou moeten groeien in plaats van degenereren. Nu steekt een scholier de meester neer, kleuters steken elkaar in brand zonder emoties te tonen. Dat is best eng. De tijd zal het leren. Zijn diegene die in staat zijn hun onderbewustzijn te sturen nu wel of niet onaangepaste mensen die niet of nauwelijks in de maatschappij kunnen existeren. Of zijn het juist gevoelige mensen die zich van deze maatschappij willen distantiëren?

Ik ben geen psycholoog of psychiater, slechts een mens dat nadenkt over de dingen om mij heen en mijn dromen omzet in schilderijen en hoop dat iemand mij een helder antwoord kan geven.


Zie ook: http://wilswebstek.spaces.live.com/

Schrijver: Willy Vittali, 6 november 2006


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.0 met 2 stemmen 1.056



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)