Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen over psychologie

OORLOG OF VREDE

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die aan het eind van het jaar voor zichzelf, in gedachten, de balans opmaken. Geen verkeerd iets lijkt me om de plussen en minnen te inventariseren. Toch nodigt het vooral ook met de kerstgedachte in het achterhoofd uit, om het grote geheel in ogenschouw te nemen. Hoe verging het de wereld? Is er meer oorlog gekomen of juist meer vrede? Komen we dichterbij bij het naïeve vredesideaal of dwalen we verder af?

Ach, laten we eerlijk zijn de wereld vormt helaas een weerspiegeling van de mens. De mens maakt gedeeltelijk zijn wereld, zijn omgeving, de maatschappij en dicteert. En wat de mens zelf dan? Natuurlijk, daar ligt de kern van alles. De mens zelf wordt gedicteerd door wat hij is. De mens is yin en yang, de tegenstelling die overal in zit. Wij mensen hebben oorlog en vrede in onze diepste genen zitten. Natuurlijk streven we naar vrede, maar oorlog is nodig om vrede te kunnen sluiten.

Het is nu eenmaal zo dat mensenjongetjes al spelend oorlogjes voeren en meisjes dat over het algemeen niet doen. Ook hier yin en yang. En echt dat ligt niet aan de opvoeding van ouders, maar dat zijn nu eenmaal de diepste menselijke oergevoelens die jongetjes in zich hebben. Tegenwoordig vechten ze de grootste oorlogen uit op internet of op de spelcomputer – het is zelfs big business geworden. Nee, wij speelden dat vroeger gewoon buiten. In de ergste gevallen mepten we elkaar op onze snuit en na een poosje was het weer vergeten. Aftasten, weerbaarheid kweken zoals leeuwenwelpen doen. Ach, ik denk dat het juist goed is het toe te laten. Het is het duiveltje dat in iedereen zit en die wil zich zo af en toe ook uiten. Beter zo dan in een echte oorlog. De vrede in de mens kan dan juist daardoor groter groeien. Het is de yin en yang die in ieder van ons zit.

En de meiden dan vraagt u zich af, heeft bij hun een van die twee de overhand? Misschien, maar misschien ook niet, die gevechten vinden zich hoofdzakelijk in de vrouwenwereld af, waar de man niet altijd kijk op heeft. Vrouwen voeren vaak subtiel oorlog met andere vrouwen. U wilt een voorbeeldje. Nou, ik kijk weinig commerciële tv, maar het schijnt dat ene Chantal Janszen, een vrouw met een onschuldig uiterlijk, een kleine alleskunner, een kampioene is in het plaatsen van vileine opmerkingen. Eentje zag ik voorbij komen, in, ik dacht Dwdd. In een programma waarin bekende Nederlanders moesten zingen, zei ze over de zangkwaliteiten van een mooie ex-hockeyster: ‘Wat kan die meid toch goed hockeyen.’ Waarmee ze er waarschijnlijk weer een vriendin bij heeft gekregen. Ach, ook in de vrouw zit weer die yin en yang.

De oorlog zit in de mens maar ook de vrede. Sommigen storten zich met alles op het goede, verliezen zichzelf in een klooster of in een mildere vorm van een geloof. Het geloof dat ook weer wereldwijd oorlog en vrede in zich herbergt en uitdraagt. Anderen gaan bij het Leger de Heils of helpen gewoon een oudere buurtgenoot of gaan professioneel in de zorg werken of zijn gewoon lief voor partner en kinderen. Hulde aan al die lieve goedwillende mensen. Maar de meesten kunnen het niet zo intens zorg verlenen en zweven er een beetje tussenin en doen zo af en toe van beiden wat.

Gisteravond zag ik beide tegenstellingen van de mens weer voorbij komen. De spelende mens in de vorm van voetbal. Een milde vorm van oorlogje voeren. Maar het meest bijzondere was het kickboksgevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven. Mannen die van oorlog voeren hun beroep hebben gemaakt. In de ring proberen ze elkaar de vernieling in te slaan en te trappen. Maar toen in de derde ronde Badr, door eigen toedoen uitgleed en zichzelf blesseerde, was het gevecht al afgelopen. Alles kwam toen even samen. De teleurstelling en toen – totaal onverwacht ging Rico naar de verliezer , die op de grond lag te creperen van de pijn en ging hem troosten. Een bijzonder moment en later omarmden de vijanden elkaar als vrienden. Precies zoals in het alom bekende symbool. Mooi toch.

Even kwam het bij elkaar oorlog en vrede, even viel het samen. Even werd weergegeven wat ik bedoel. Even voel ik dan ook dat de titel hierboven niet helemaal juist is. Het is nu eenmaal: oorlog en vrede – niks geen of. Het een kan niet zonder het ander. Ze zitten beiden in ons naast elkaar. Natuurlijk kun je er voor kiezen dat ene deel – de oorlog in ons te onderdrukken en de vrede te ontwikkelen, maar het blijft ergens in ons zitten. Kijk maar om je heen. Overal wordt er wel oorlog gevoerd in ieder werelddeel, in elk land, buurt, straat en of familie.
De wereld zijn wij.
Even kreeg ik nog mee dat in Finland een kabinet van vijf partijen is aangesteld. Met een heel jonge vrouwelijk premier – iets in de dertig. Bij de presentatie stonden de leiders van die coalitie in de spotlights – allemaal jonge vrouwen. Het kan dus en zou niets bijzonders moeten zijn, wie weet een ommekeer voor de rest van de ‘beschaafde’ wereld? Het werd tijd. Laat de vrouwen het maar proberen, ze zullen het vast niet slechter doen. Beter is maar de vraag, in ieder geval anders. Misschien dat er meer socialere en een vredelievender kant komt bovendrijven. Wie weet.

Ach ik hou me vast aan de uitspraak van Rutger Bregman in zijn boek ‘Wij mensen deugen’:
“Het kwade is sterk, maar het goede is met meer”.
Ik hoop dat hij gelijk heeft.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 23 december 2019


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.2 met 4 stemmen 119



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
26 december 2019
Wijze woorden Bet Weter. Een fijne overdenking. Ik moet toegeven 'tegenstelling' is misschien niet helemaal het juiste woord, misschien had ik het beter iets als het 'complementaire begrippen' (waarschijnlijk ook net niet goed) kunnen noemen of wie weet er nog iets beters. Maar volgens mij zijn er net als de Inuiten voor sneeuw meerdere namen hebben, er voor veel begrippen meer gradaties, naar mijn bescheiden mening. Maar goed mij zal je niet meer over horen.
Ik hou me hierover nu muisstil in het aardedonker, doorbroken door het Noorderlicht,
Naam:
Bet Weter
Datum:
26 december 2019
Oorlog en vrede zijn geen tegenstellende krachten. Vrede is niets meer dan het ontbreken van oorlog. Zoals duisternis het ontbreken van licht is of stilte het ontbreken van geluid. Oorlog kan in vele vormen aanwezig zijn maar vrede = vrede. Licht kan zich op vele manieren uiten maar duisternis = duisternis. Geluid heeft vele verschijningsvormen maar stilte = stilte. Oorlog, licht en geluid kunnen op een schaal verschuiven maar vrede, duisternis en stilte niet.

Goed en kwaad is een andere zaak. Dat zijn niet eenduidige antropocentrische begrippen. Wat voor de een goed is kan voor de ander kwaad zijn. Maatschappelijke kaders spelen hier een belangrijke rol maar er zal altijd een streven zijn naar een vorm van evenwicht. Dat is de kracht van de evolutie. Het een gaat vaak ten koste van het andere zonder dat het geheel verloren gaat.
Het geheel naar een hoger plan brengen in termen van meer vrede is in de beleving van de mens als individu wellicht aangenaam maar heeft weinig betekenis voor het geheel.

De uitspraak van Rutger Bregman in zijn boek “Wij mensen deugen” en “Het kwade is sterk, maar het goede is met meer” is in dit kader een betekenisloze en niet te funderen uitspraak.
Naam:
catrinus
Datum:
25 december 2019
Weer een lekker opbeurend commentaar. Hoe kan het ook anders in oorlogszuchtige toon. Het pacifisme is toch een allang achterhaalde filosofie beste man, word wakker! Het getuigt van simpelheid. Je moet zelf kunnen nadenken en je niet altijd afhankelijk stellen van visies of inzichten van zogenaamde "oosterse wijzen". Sprookjes zijn best leuk om te lezen. Yin en Yang gaat over de tegenstellingen die overal in zitten, in de mens, in de natuur, in dingen. en jouw afhankelijke mening doet er niet toe. Er is nog altijd zoiets als zelf nadenken en zelf iets interpreteren. De Dalai Lama weet het goed te zeggen maar steunde mooi het onderdrukken van minderheden( o.a de Rohinja en de vrouw). Het is gewoon een van de vele mooipraters zoals de Baghwan,de paus en noem ze allemaal maar op. Beste Joanan jij meent de wijsheid in pacht te hebben, maar het tegendeel is waar. Grow up. Ondanks dat een vredig nieuwjaar toegewenst.

p.s. excuses voor de tikfout in de titel - echt onvergeeflijk.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 december 2019
Yin en yang is geen tegenstelling zoals jij domweg beweert. Om deze vrouwelijke en mannelijke eigenschappen ook nog eens op de term 'oorlog en vrede' te plakken, is helemaal uit het verband gerukt. Dat jij oorlog als noodzaak voor vrede noemt, gaat er bij mij als pacifistische filosoof absoluut niet in. Bovendien probeer jij jouw zwart-wit-visie op iedereen te plakken, wat geen ruimte voor andere zienswijzen overlaat. De oorlog zit helemaal niet in de mens, wat is dat nou voor domme generalisatie? Onverwerkte en geprojecteerde trauma's kunnen behandeld worden. Primitieve reactievermogens ook. Zoals jij het stelt is de tiepfout in jouw titel 'Oorlof' alleszeggend over jou, want jij looft ahw de oorlogsdriften, waarmee je onbewust aangeeft, dat je psychologische hulp behoeft. Je gooit er zelfs nog een kluwenverwarrend schepje boven op door 'oorlog én vrede' te laten versmelten. Verdiep je eens in oosterse wijsheden en meditatietechnieken voordat je zulke beginnersfilosofische, dualistische humbug poneert. Lees eerst de boeken van de Dalai Lama maar eens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)