Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hoe Jantje "Jantje van Sluis"werd

Op zekere dag - meer dan vierhonderd jaar geleden - werd in de Zeeuwse stad Sluis een jongen geboren, die later de beroemdste klokkenist van de hele wereld zou worden! Zijn ouders noemden hem Jantje en nu willen jullie zeker weten waadoor hij zo beroemd werd hé?
Wel luister maar. Dat ging zo:
Jantje leefde in een tijd dat er nog piraten kwamen aanmeren in Sluis!De Spaanse
kaperkapitein Spinola, die later de Zeeslag om Sluis zou beginnen, bouwde toen zelfs zijn vloot in Sluis! Dat gebeurde omstreeks 1603, tijdens de 80-jarige oorlog. Hij werd een jaar later, tijdens die Zeeslag in de pan gehakt nabij Vlissingen, door de Zeeuwse Joost de Moor en zijn mannen.
Sluis was door de eeuwen heen een rijke en machtige handelsstad en had als enige stad in Nederland een Belfort! Dat is een soort toren aan het stadhuis, waarin de stadsklokken hangen. Daarin werkte Jantje’s vader als klokkensteller. Van hem leerde Jantje de fijne kneepjes van het vak. Hij deed goed zijn best, wond netjes de klokken op en hield vanaf de Belforttoren een oogje in het zeil. Tot op een zekere dag in 1606!
Er heerste al een hele tijd onrust in de omgeving van Sluis. De Spanjaarden vonden het maar niks dat de Nederlandse prins Maurits in 1604 Sluis op hen veroverd had. Zij zonnen op wraak en wilden Sluis heroveren. Daarom namen zij een bekwame oorlogsvoerder in dienst, Seigneur du Terrail. Die had overal spionnen zitten!
De Oostpoort van Sluis was nogal gammel, wisten die hem weldra te vertellen. Men zei ook, dat de Sluizenaars, net als de Vlamingen, van een Bourgondisch leven hielden met veel feesten en vermaak. Zij vertelden hem ook dat het net kermis was in Sluis. Er zou veel gegeten en gedronken worden, wist hij. Dit was het ideale moment! Als de Belfortklok sloeg, dan zouden zij toeslaan! De klok sloeg echter niet en de Spaanse aanvallers begrepen er niks van! Wat ging er toch mis?
Dat wist alleen Jantje en toen men het hem nadien vroeg bloosde hij een beetje. Hij was namelijk bang dat hij een standje zou krijgen. Vanuit zijn klokkentoren had Jantje gezien dat er veel bedrijvigheid was beneden op de Markt. Er werd kermis gevierd! Men had hem verteld dat er vuurspuwers zouden komen en steltlopers en misschien ook nog mimespelers! Hij wist niet of dat waar was, maar hij had er de mooiste verhalen over gehoord uit de tijd van Filips de Goede en Karel de Stoute! Jantje’s nieuwsgierigheid won het van zijn verstand. Hij was die bewuste dag dus stilletjes naar de Markt gegaan om er mee kermis te vieren! Hij had er heel wat kroezen gerstenat gedronken en was in slaap gevallen, zonder eerst de torenklok op te winden!
De vijand had maar op de loer gelegen en gewacht tot die klok zou slaan, wat niet gebeurde. Uiteindelijk waren de Spanjaarden toch maar een gevecht begonnen! De dappere Sluizenaars hadden zich echter verweerd als duivels en de strijd gewonnen, met de hulp van de Walen en de Engelsen! Hoe kon dat nou?
Zij hadden, net als de Spanjaarden, gemerkt dat de klok van de Belforttoren niet geslagen had. Dat was niet pluis, dus dachten zij dat Jantje het opzettelijk gedaan had, om hen te waarschuwen voor het Spaanse gevaar! Sluis was gered van de vijand en bleef een Nederlandse stad! Jantje werd meteen uitgeroepen tot de held van Sluis en kreeg in 1624 zelfs een eigen beeld in het Belfort! Hij kreeg meteen ook de erenaam:”Jantje van Sluis”.
Nooit vergat hij nog om stipt op tijd de stadsklokken te slaan en dat doet hij nog vandaag nog steeds! Vierhonderd jaar lang in weer en wind, elke dag weer, bleef hij zijn stad trouw. Dat doet natuurlijk alleen een echte held en daarom vieren de Sluizenaars in 2006 het hele jaar feest, ter ere van hun enige echte “Jantje van Sluis”!
Als het aan Jantje ligt, dan gaat hij daar nog vele eeuwen mee door!

Schrijver: Laurine Vandepitte, 2 december 2006


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 8 stemmen 719



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
5 december 2006
Email:
laurinevandepitteorange>nl
Dank je wel, Maurits, voor je positieve reactie op mijn verhaal.Heb je ook mijn verhaal over Johan Hendrik van Dale al gelezen? Het is maar een hint!Wie weet, schrijf ik nog eens een verhaal over Maurits de Goede ofzo!Veel leesplezier.
Naam:
Maurits
Datum:
3 december 2006
Email:
Erg leuk om te lezen over je eigen steek.
Het stuk is goed te lezen voor zowel jong als oud. Mijn naamgenood Maurits heeft in de historie een hoop verzet waarvan ik niets af wist.

Ben benieuwd naar meer historie over de streek!
Bedankt voor het plaatsen van dit stukje.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)