Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

HET PALEIS VAN DE KEIZER

(column van Steef Schinkel) nr. 30

In het jaar 1906, in de maand juni, verzamelden zich meer dan tienduizenden bezoekers voor het Paleis van de Keizer, nu Schiller Theater Place Royale, voor de lustrumfeesten in Utrecht. De gehele binnenstad maar vooral de Minrebroederstraat was tijdens deze lustrumspelen, zowel vanaf de Ganzenmarkt als vanaf het Janskerkhof, vrijwel niet meer te bereiken. Paard en wagens met prachtige gekostumeerde corpsstudenten verkleed als Romeinse veldheren liepen af en aan. Enige tijd voor deze datum werd er voor het eerst de Utrechtse elektrische straatverlichting ontstoken. De Minrebroederstraat was een der eerste straten die in Utrecht “verlicht” en geasfalteerd werd. Het pand op nr. 11 werd in 1906 voorzien van 12 volt lampjes welke nog steeds zichtbaar zijn en schitterden om de tekst: “Le Moulin Rouge”. Deze letters en de fittingen van de lampjes zijn nog steeds zichtbaar boven de voorgevel van het pand. Duizenden bezoekers uit Utrecht en omstreken stonden er bij en keken er vol verwondering naar. De nieuw aangebrachte verlichting zorgde s’avonds in deze straat voor een bijzonder sprookjesachtig schouwspel. Volgens welingelichte bronnen had in 1906 “Keizer Gemanicus”, voorgesteld door H.B. ver Loren van Thermaat, uitstekende contacten met het gemeentebestuur, de Utrechtse burgemeester dr. B.Reiger, H.M. Koningin Emma en Z.K.H. Prins Hendrik. Deze laatsten bezochten ”De Circus Maximus” achter de Leidseweg waar op het suikerterrein een heuse Romeinse arena opgetrokken was. Na deze wagenrennen schijnen zij na afloop nog gezellig naar het Paleis van de Keizer geweest te zijn. Een prachtig boekwerk over deze Utrechtse Lustrumspelen, samengesteld door J.M. Jekel en A.J.A.M. Lisman en uitgegeven door Uitgeverij Verloren te Hilversum in 2006, is op dit moment te koop bij de Utrechtse boekhandel. Ook kunt dit boekwerk via ons theater bestellen. In ons pand was eveneens jarenlang de Utrechtse Stoom en Machinefabriek van Frans Jansen gevestigd. Het bedrijf had in die tijd twee fabrieken en eveneens een opslag aan de Steenweg waar men ook kantoor hield. Van de vader van Jochem Simon Uytdehaage (2002 winnaar bij de Olympische Spelen in Salt Lake City van 2 gouden medailles op de 5 en 10 km) ontvingen wij het vorig jaar een prachtig boekwerk met daarin foto’s van o.a. bierpompen uit ca. 1900.
Bij het schrijven en lezen van deze tekst moet ik ineens terug denken aan het strippen van het pand in het jaar 2004. Onder de houten panelen ontdekten wij 4 prachtige houten zuilen en een courant uit 1824. De zuilen met kapitelen hebben wij van de foto’s uit 1886 op schaal 1:1 laten uittekenen. De houtssnijder van het Utrechtse Statenjacht heeft er ruim 10 maanden over gedaan om de houten kapitelen, opgebouwd uit meer dan 20 lagen Russisch berken hout, op de juiste schaal te reconstrueren en te snijden. Steeds zie ik de prachtige beelden voor mij welke wij opgeslagen hebben via fotomateriaal. Deze foto’s hebben wij van hem gemaakt toen hij dit werkelijk uniek houtsnijwerk in zijn atelier aan het bewerken was. Op de eerste verdieping ligt een eiken houten vloer welke gelegd is tussen 1903 en 1907. De juiste datum hebben wij kunnen terugvinden want dat staat geschreven op de achterkant van de vloerdelen en gedateerd door de toenmalige vloerenlegger. Onder deze vloer zijn nog duidelijk de verbindingspijpen te zien van het gaslicht. De houten plafond balken van de eerste verdieping, die met de hand gegutst zijn, zijn mogelijk herplaatst en nog afkomstig van Vikingschepen. In deze chique straat was, in de tijd voor deze lustrumspelen, nog het gaslicht in de aanwezige lantaarns zichtbaar.
Het voormalige “Paleis van de Keizer” is nu een Rijksmonument met vele historische en culturele wetenswaardigheden waarin nu het Schiller Theater Place Royale gevestigd is.

Schrijver: Steef Schinkel
Inzender: Ons Utrecht, 8 februari 2007


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.8 met 12 stemmen 503



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)