Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De grote zalver

Door teruglopend kerkbezoek is het dorp te klein geworden voor een eigen priester. God stuurt priester William Brillemans elke zondagmorgen uit de stad naar het dorp. Zijn bijnaam ‘De grote zalver’ heeft William volgens de koster van de dorpskerk verdiend omdat ouderen met pijnlijke gewrichten bijna pijnloos door de knieën gaan bij het bidden, wat een wonder is en volgens de koster voldoende om de priester eens heilig te verklaren en dat is niet niks en zo maakt hij reclame voor de kerk en uiteraard voor zijn eigen vaste baan die sinds enige tijd niet meer zo vast is. De kerkkosters zijn een bedreigde soort, een reden deze priester te prijzen om zo kerkgangers te trekken.

De priester is een boodschapper van God volgens de koster en die kan het weten want het Mariabeeld heeft hem dat ingefluisterd en de parochianen geloven het graag. Het is niet niets om als dorp bij God in de belangstelling te staan. De kerk zit elke zondag vol stijve ouderen, zelfs uit omliggende dorpen, zo goed werkt zijn propaganda.

Jan Peters en zijn familie gaan sinds de komst van de nieuwe priester juist niet meer naar de kerk. Jan had William Brillemans meegemaakt op de middelbare school. Ze noemden hem 'de grote zalver' omdat hij met een doos vaseline in zijn zak liep en problemen kreeg met de directie omdat hij jongens uit lagere klassen lastig viel en daarom is het gezin Brillemans meerdere keren verhuisd.

Jan schrok toen hij begreep wie de nieuwe godsdienaar was en wil niet dat God via de tengels van Brillemans aan zijn kinderen komt.

Moeilijk te bewijzen, dat soort zaken die zich onttrekken aan het oog van de samenleving. Instituten als kerk en school, bang voor hun reputatie, proberen het in de doofpot te stoppen. Brillemans houdt er de naam ‘de grote zalver’ aan over die hij niet meer kwijt raakt, altijd duikt er wel iemand op die op de hoogte is van zijn verleden. De herkomst en betekenis van zijn bijnaam is dus bepaald geen erenaam.

Spreken in het openbaar gaat de koster slecht af en in zijn welkomstwoord noemt de man, in zijn angst fouten te maken, de priester zijn vriend ‘Bille-mans’ en dat is géén goed begin.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 21 september 2009


Geplaatst in de categorie: moraal

3.8 met 4 stemmen 414



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)