Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Lang Leve Internet

Internet, - verrijkt, maakt ons ‘wijzer’, als je je maar niet laat inpakken door algoritmes en andere misleidende factoren. Echt er is zoveel interessants te vinden. Mijn vrouw mij wees mij op de site www.supermarkt-aanbiedingen.com. Ze had zich verbaasd over de hoeveelheid vervolgbladen met aanbiedingen en prijsvergelijkingen, alleen al van de courgette. Ja bepaalde groentes schijnen schrikbarend duur te worden, zodoende kwam ze daar ook op terecht.
Gelukkig, hoeven wij nog niet alle winkels langs om ergens het goedkoopste te scoren. Nee, we hebben gewoon nog twee supermarkten in het dorp en daar kopen we bijna alle dagelijkse benodigdheden. Mijn vrouw gaat liever naar de COOP en ik naar de iets grotere POIESZ. Trouwens, het eventueel hier meer te betalen ben je aan benzinekosten kwijt, als je naar een groter dorp 15 km verderop rijdt.
En we gunnen de middenstand hier ook hun deel; laten we vooral blij zijn dat ze er nog zijn.
Zo’n site is natuurlijk heel handig voor degenen die echt elk dubbeltje of misschien wel elke cent moeten omkeren, alleen die hebben meestal geen computer in huis en worden waarschijnlijk moeizaam bereikt.
Ik voel u denken, wat zit die man te zeuren over iets totaal onbenulligs – misschien terecht, dus stop ik.

Maar toch valt er ook zoveel moois en zinvols te bekijken en te ontdekken, noem alleen maar Maps, Spotify, You Tube, Wikipedia, Bol.com of Hebban.nl. En je af en toe even verlekkeren aan de prachtige huizen op Funda – even heerlijk smullen. Vooral als je zelf helemaal op maat en naar tevredenheid woont, zoals je altijd had gewild, en dus bijna geen huis of plek vindt die je beter zou passen, althans voorlopig.
Als klassieke muziekliefhebber valt er zoveel nog te ontdekken. Zo kwam ik op Spotify en You Tube de soms door mij beluisterde countertenor Andreas Scholl tegen met prachtige muziek van de componist Marco Rosano – z’n Stabat Mater en Requiem! Erg mooi; op Wikipedia blijkt het een jonge Australische, nog volop in het leven staande, componist te zijn, die de muziek speciaal voor deze zanger componeerde. Muziek met vleugjes van Vivaldi, Bach, Pergolesi in zich? Ach, de kunstcritici zullen het bestempelen als kitsch. Lig er niet wakker van; ik vind het mooi – schitterend en gevoelig.

Bij www. bol.com en hebban.nl even de recensies bekeken van het het boek ‘de ruwe weg‘ (lean on Pete) van Willy Vlautin – een goed boek. Lees ik op de achterflap, dat de schrijver voorman is van de groep Richmond Fontaine. Eerlijk wezen, nooit van gehoord, dus op You Tube opgezocht en de eerste langzame country nummers geven precies de sfeer weer van het boek. Gewoon leuk zulke dingen te ontdekken. Bepaalde zaken worden door ze te combineren duidelijker. De oorlogssymfonieën nr. 7 en 8 van Shostakovich worden op You Tube vergezeld door passende historische beelden. De voor sommigen vreemd en woest in de oren klinkende muziek, kan opeens helder en begrepen worden. Je hoort aan de hand van de beelden de dreiging, een bombardement, mitrailleurs het verlies van mensenlevens, laag overscherende vliegtuigen de inslagen en uiteindelijk victorie en hoop. Prachtige tragische en door de beelden nog dieper rakende muziek.

En nog iets indrukwekkends van totaal andere orde. Zo af en toe pas ik op een hondje van een Estse mevrouw. Dus ik een beetje de geschiedenis en dergelijke van dat land opzoeken. Stuit ik op het verhaal van hun ‘zingende revolutie’ aangrijpend en ontroerend. Kan me vaag de beelden in het journaal herinneren van de door de zo’n 2 miljoen inwoners gevormde keten van 600 km door de drie Baltische staten, langs hun hoofdsteden. Hun enorme liefde voor koormuziek en zingen in het algemeen. Indrukwekkende mensenmassa’s die door hun gezamenlijke zang, ontroering, en saamhorigheid, misschien een gezond en vreedzaam soort van nationalisme oproepen. Prachtig en imponerend.
Indrukwekkend dus, en dat is weer een reden om het boek ‘Baltische Zielen’ van Jan Brokken te gaan lezen. Een door het grote lezerspubliek onderschatte schrijver.

Echt vergeten is het nog steeds niet ook in Baskenland en Catalonië werd het herhaald en heel kort geleden werd er in Hong Kong ook zo’n menselijk keten gevormd, als ode aan de 30 jaar geleden gevormde Baltische keten. Begin dit jaar werd er in India een menselijke keten gevormd door zo’n 5 miljoen vrouwen voor gelijke rechten, om onder andere een tempel te mogen bezoeken.

Ach, terugkomend op mijn voorkeur voor koormuziek, die stamt nog uit mijn jonge jaren met verplichte kerkgang. Het hoogtepunt voor mij daar was als het koor zong. Ach het was erg matig allemaal. Maar toch moet vooral pake Winter met zijn enorme alles overheersende basstem onbewust indruk op mij hebben gemaakt, en dat verklaart waarschijnlijk mede mijn latere interesse voor de Slavisch Byzantijnse koormuziek. Mooi en ook een beetje beangstigend dat zulke simpele dingen blijven hangen en je onbewust zo beïnvloeden.

Echt veel begrip heb ik niet van de Missen, Stabat Maters en Requiems in Latijn of die teksten in de Slavisch Byzantijnse of Russische Orthodoxe koormuziek. Nee natuurlijk niet maar het raakt je ziel; tenminste die van mij wordt geraakt en daar gaat het om.

Natuurlijk is er ook prachtige Nederlandstalige muziek van Bram Vermeulen, Robert Long, Maarten van Rozendaal met z’n fraaie lied ‘Mooi’, mijn favoriet. En zo vele anderen. Ze houden herinneringen levend. Leonard Cohen met z’n prachtige ‘Anthem’, wat ik niet echt kende – schitterend weemoedig, fraaie teksten begeleid door prachtige beelden van vliegende vogels. Echt het is heerlijk dwalen op internet. Soms voel ik me dan weer even zo’n jongetje dat zich helemaal verliest in de encyclopedie, die we thuis niet hadden, maar die ik toen graag gehad zou willen hebben en waar ik helemaal in zou hebben kunnen verdwalen. Ach, nu kan ik het alsnog rijkelijk inhalen.

Er valt nog zoveel te ontdekken, het is en blijft een ware verrijking, dat internet. Hoe zou ik u, die dit nu leest, trouwens ooit hebben kunnen bereiken zonder internet.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 5 september 2019


Geplaatst in de categorie: internet

3.5 met 2 stemmen 447



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
5 oktober 2019
Inderdaad die ken ik en die schaar ik onder mijn tekst ''en zo vele anderen' Ik heb enkele, behalve Robert Long dan, minder bekende of vergeten zangers genoemd. Maar Lohues is inderdaad erg goed. Vergeet vooral Alex Roeka niet, jammer dat ik die niet heb genoemd. Bij deze dus alsnog. Echt prachtige teksten. En de al lang geleden overleden Ede Staal - een grootheid in Groningen. Ooit hebben de Groningers massaal op hem gestemd bij de samenstelling van de top 2000. Hij haalde het met gemak, maar kwam er toch niet in voor - blijkbaar te regionaal. Dus neem ik die top 2000 maar met een korreltje zout.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
4 oktober 2019
luister ook eens naar Daniel Lohues, die prachtige simpele liedjes maakt (zat eerst in Skik), of ken je die wel?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)