Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Humor Van De Straat

Als de zon schijnt, dan bloeit vaak ook de humor op. Er lijkt geen verband te zijn, maar volgens mij is het toch wel zo. Misschien niet overal. In sommige gebieden ontwikkelen gevoelens en karakters zich nu eenmaal anders dan op weer andere plekken. Ik kan me zo voorstellen dat mensen in zuidelijke gebieden opener tegenover elkaar staan en een beter en sneller opbloeiend gevoel voor humor ontwikkelen, dan iemand die op een afgelegen eilandje ergens boven Schotland, in trieste mist en regen, woont.
Zelf heb ik een bevestiging hiervan meegemaakt in mijn diensttijd. We zaten in een oude kazernebarak in Ede waar misschien wel zo’n twintig dienstplichtigen bij elkaar zaten opgehokt. Ze kwamen overal weg. In de ontspanningsruimte ging ik om met een Limburger en een Utrechtenaar – biljarten en pingpongen en dergelijk.

Op een bepaald moment kwamen ze te spreken over enkele kamergenoten. Ze vonden die Friezen op onze kamer maar saai – ze deden nergens aan mee, zonderden zich een beetje af en klitten een beetje bij elkaar. Ik heb hun uitgelegd dat het Friezen betrof uit het noorden van de provincie – die zijn over het algemeen wat meer gesloten van karakter. Vermoedelijk omdat ze afgelegen wonen in een of ander klein dorpje of een afgelegen boerderij. Waarschijnlijk komt dat door het gebrek aan interactie.

‘Waar kom jij eigenlijk vandaan,’ vroegen ze.
Toen ik zei dat ik ook een Fries was, maar een Woudfries keken ze verbaasd en snapten het amper.
Later zelf ook ervaren in de Johannes Postkazerne in Havelte, waar ik op de telefooncentrale werkte. Er kwam een jongen uit de buurt van Klazienaveen werken. Hij bezigde een beetje een snauwerig bot soort van taalgebruik. Op een bepaald moment vroeg ik hem of hij een hekel aan mij had.
‘Nee mien jong; zo praoten wie by ons allemoal.’
Helaas ik kon er maar moeilijk aan wennen.

Maar zoals gezegd, als de zon schijnt komen er vaak bij veel mensen positieve gevoelens naar boven, wat zich uit in een bepaald soort van humor.

Gisteren liep ik mijn dagelijkse rondje en plotseling kwam er een man op de fiets mijn richting op rijden.
Hij bleef naast de stoeprand staan. Graaide in de dorre bladeren die er tegen opgehoopt lagen en stopte iets in z’n zak. Ik vroeg: ‘Was u iets kwijt?’
‘Nee zei hij, ik heb net een briefje van vijftig euro gevonden. Jij zag het niet hè?’
‘Nee,’ zei ik, ‘ik was in gedachten en lette niet op.’
‘Of was het biljet van jou?’
‘Nee, hoor jij hebt het eerlijk gevonden.’
Hij pakte het briefje uit z’n zak, wat hij er zogenaamd net had ingestopt en liet het zien.
Met een glimlach zei hij: ‘Nee hoor, het was een grapje – ik ben op weg om boodschappen te doen.’
Raar grapje bedacht ik – hij testte met z’n vraag gelijk even hoe eerlijk ik was. Zal wel onbewust wezen. Soms zoek je er wel eens iets te veel achter, wat niet de bedoeling is.
Het was een zich blijkbaar al vrij aardig aangepaste dorpsgenoot – met een migratieachtergrond – die al behoorlijk goed en begrijpelijk Nederlands sprak.
‘Wees gerust,’ zei hij, ‘ik heb hier nog nooit iets op straat gevonden, Nederlanders zijn veel te gek op hun geld. Die verliezen het niet uit het oog.’
Met een glimlach zei ik: ‘Jij bent een deugniet, maar je hebt misschien wel een beetje gelijk.’
Het was een geslaagd grapje. We glimlachten beide en hij stapte weer op de fiets en zwaaide nog even, toen ik hem nakeek. De man had zich al helemaal aan onze gewoonten en humor aangepast.

Vanmorgen liep ik van het garagebedrijf waar ik de auto voor een APK keuring naar toe had gebracht weer naar huis. En kwam er een, ongetwijfeld grappig bedoeld, waarschuwingsbordje tegen; misschien ook wel voor meerdere uitleg vatbaar.
Hopelijk is het niet al te serieus bedoeld.
Wat er op stond was het volgende:

IK WAAK VOOR M'N BAAS
(met er naast een tekening van een herdershond)
daaronder de tekst: BETREDEN OP EIGEN RISICO

Vlak daaronder was weer een nieuw bordje geplaatst met de tekst:

VERGEET DE HOND
PAS OP VOOR MIJN VROUW

Schrijver: catrinus
13 mei 2022


Geplaatst in de categorie: humor

4.0 met 2 stemmen 162



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)