'De Nachtwacht' totaal vernietigd
Ze kopen net als iedereen braaf een ticket bij de ingang van het Rijksmuseum. Ze glimlachen en ze doen verder zo onopvallend mogelijk. Ze zijn niet voor niets helemaal uit Zottegem gekomen. Er ligt een belangrijke taak op hen te wachten en dat weten zij maar al te goed, want hun harten kloppen extra hard en snel. Het lesbische stel Freya van Zuylen en Angie de Liedekerke doet een dagje Rijksmuseum en geniet openlijk van elkanders nabijheid. Er is geen museumbewaker, die hen verdacht vindt overkomen. Iedereen reageert minzaam op hun verliefde uitstraling. Dat is dan ook niet gespeeld. Voor 'Het Joodse bruidje' van Rembrandt staan zij lange tijd te staren en elkaar aan te gapen. 'Ook een mooi doelwit!', vertellen zij elkaar op telepathische wijze. Vervolgens geven zij elkaar een langdurende tongzoen en is er toch een nette heer op leeftijd, die zich daar aan stoort. Hij maakt wat boze, kritische keelklanken, maar hij heeft geen enkele vat op hen. Dus druipt hij af. Bij 'De Vaandeldrager' begint het bij Freya behoorlijk te jeuken en krijgt zij zin om tot de actie over te gaan. Angie ziet hoe Freya haar hand naar haar bovenrug brengt. 'Niet deze, snoesje!', fluistert ze licht geschrokken. 'Sorry!', fluistert Freya terug. Even later loopt er een museumbewaker met een enorm nors gezicht langs hun frêle gestalten. De spanning loopt op, maar zij blijven zo relaxed mogelijk langs de schilderijen schuifelen. Om hun geheime missie te verbergen, gaan zij helemaal op in de pracht van de schilderijen en tonen zij zich steeds aangenaam verrast en zwaar onder de indruk van de meesterwerken. Zij babbelen gezellig over de details, die zij opmerken en een oude, deftige vrouw knikt hen goedkeurend toe. 'Heerlijk!', denkt de deftige dame, 'dat er vandaag de dag nog steeds jeugd is, die oog heeft voor ware schoonheid!'.
Het is bijna niet te doen, maar willen zij de eerdere acties van collega's overtreffen, dan zullen zij toch met beter geschut dan tomatensoep, aardappelpuree en taart moeten komen. Daar zit niets anders op. Dat is een logisch gevolg van de matige impact, die de vorige bekladdingen hebben opgeleverd. Na 'Zonnebloemen' van Van Gogh, 'Les Meules' van Monet en 'Mona Lisa' van Da Vinci gaan ze voor 'De Nachtwacht' van Rembrandt. De glasplatenbescherming zal hun niet tegenhouden. Het is de hoogste tijd voor een hardere aanpak van het klimaatactivisme. Freya en Angie zijn niet van plan om zich als lieverdjes met een papje aan te stellen. Ook gaan ze niet hun handen met lijm insmeren om als boomklevers op de plaats van delict te blijven. Misschien dat ze wel hard gaan gillen of schreeuwen, dat is best mogelijk, maar de hoofdzaak is de daad op zich. In zekere zin zijn zij extremisten, want zij zijn niet bang om hun leven in de waagschaal te leggen. Zij strijden voor gerechtigheid en tot het bittere einde. Zij strijden voor een heilige taak, die de gehele mensheid aangaat. Net als hun vrienden van 'Letzte Generation' en 'Just Stop Oil', maar dan in de vergrotende trap. Al die verrotte maatschappijen moeten er maar eens van doordrongen raken, dat voedsel meer waard is dan kunst. Het is toch godgeklaagd en bij de elitaire roofdieren af, dat al die peperdure kunstwerken uitermate beveiligd worden, terwijl onze planeet en de bevolking onbeschermd naar de verdommenis wordt gebracht. Door de opwarming van het klimaat laten de kortzichtige misdadigers ons botweg stikken. Na de corona-crisis is men weer extra veel gaan vliegen, auto rijden en rommel uitstoten. Teveel tegenkrachten houden een noodzakelijke, grootschalige verandering tegen. Oorlog zoals in Oekraïne is al helemaal milieuvervuilend. Inderdaad, de dames zijn er meer dan klaar voor en zij hopen de wereld wakker te schudden.
Zij lopen zo dicht mogelijk naar 'De nachtwacht' om alles zogenaamd van zo dichtbij mogelijk te kunnen bewonderen. Een museumbewaker toont een vette glimlach bij het zien van zoveel passie voor Rembrandt, maar zodra de grote baas Taco Dibbits met een groepje rijkaards langs loopt, gaat hij zowaar in de houding staan en verstrakt zijn gelaat. De meesten kijken nu naar de enthousiast vertellende Taco, wat Freya de gelegenheid geeft om heel snel naar de bult op haar bovenrug te grijpen. Sommigen dachten misschien dat zij een zielige bultenaar was, maar niemand kwam op het idee, dat zij daar een gevaarlijk wapen verstopte. Met de handgranaat in haar rechterhand, brult zij: 'Iedereen, die wil blijven leven, moet nu zo snel mogelijk deze plek verlaten!'. Taco ziet de granaat in Freya's hand en hij reageert onmiddellijk door iedereen aan te sturen om weg te rennen. De bewaker smeert hem ook. Freya trekt de pin uit de handgranaat en zij gooit hem in het midden van 'De Nachtwacht'. Er ontstaat een vreselijke ontploffing en het schilderij is totaal verwoest en onherstelbaar verloren. Er klinken luide alarmbellen en er is veel rookontwikkeling. Zodra de rook wat gaat liggen, ziet Angie, dat Freya op de grond ligt en niet meer beweegt. Zij stormt op haar af en zij begint keihard te gillen, wanneer zij het zwaar gewonde lichaam van haar geliefde ziet. Terwijl zij Freya in haar armen neemt, zingt Freya heel zacht, maar duidelijk hoorbaar: 'When will these clouds all disappear?' uit 'Angie' van The Rolling Stones. De tranen biggelen over haar bebloede wangen. Angie tilt haar hoofd wat extra op, zodat zij kan zien, dat 'De Nachtwacht' voor eeuwig is verwoest en verduisterd. Tijdens een laatste glimlach naar Angie geeft zij de geest. Angie begint als een wild en dodelijk gewond dier te huilen. 'Onze missie is geslaagd, engel van me, onze missie is geslaagd!', snikt Angie nog, terwijl zij even later hardhandig wordt overmeesterd, geboeid en meegenomen. De vernietiging van 'De nachtwacht' is wereldnieuws en de boodschap van de klimaatactivisten wordt eindelijk meer en meer serieus genomen. Ondertussen zit Angie in een zwaarbewaakte gevangenis, waar zij jarenlang moet blijven zitten, maar niet als het aan de klimaatactivisten ligt.
25 oktober 2022
Geplaatst in de categorie: milieu