Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De ridderlijke wreker van 's-Heerenberg

'Wie Maaike Apfelbaum eenmaal heeft gezien, die zal voor altijd aan haar blijven denken!', zegt baron Rombout Donders, 'want zoveel sexappeal in één vrouw is een bovennatuurlijk wonder!'. 'En dat niet alleen hé, mijn goede vriend, want zij blinkt bovenal uit in haar paranormale gaven en haar mystieke inzichten!', reageert de wakkere dichter Wessel Heldewier. 'Vind je het niet idioot dat die slapjanus van een burgemeester Daem van Embden een affaire met haar heeft gehad?', vraagt Rombout met vuurspuwende ogen. 'Sterker nog, ouwe Maaike-bewonderaar, die oetlul heeft haar daarna als een stuk vuil gedumpt en allerlei kwaadaardige roddels over haar verspreid!' 'O ja? Wat zegt die omhoog gewerkte naarling dan zoal over haar?' 'Meneer de Rat beweert overal in Montferland dat zij een duivelse heks is, die aan zwarte magie doet!' 'Hij zal wel bij haar door de mand gevallen zijn en dat weerspreekt hij in alle toonaarden!' 'Exact, wat je zegt, die huichelaar beoefent zelf zwarte magie in dat arrogante gemeentehuis van hem!' 'Ik zeg je, voor één nacht met Maaike schenk ik haar mijn Monet!' 'Ja, ik weet hoe verkikkerd je op haar bent en dat al jaren, och arme, ik gun je die ene nacht met haar toch zo!' 'Dat kan zijn, maar mijn spirituele ervaringen in aanwezigheid met haar gaan daar nooit bovenuit stijgen!' 'Bedoel je die gesprekken met haar in Kasteel Huis Bergh?' 'Inderdaad, onvergetelijke samenkomsten, waar ik nog steeds van nagloei!' 'Dat vertelde je destijds al, heeft ze je niet gewoon volop betoverd?' 'O nee, ik weet waar je aan denkt, maar dit was heel anders, ze zei zulke rake dingen over het spirituele leven, zo diep, dat ik automatisch tot in haar geestelijke sferen werd opgetild!' 'Zij heeft jou rechtstreeks geheimen uit de Bron geopenbaard, is dat het?' 'Meer, Wessel, veel meer, door haar zag en zie ik ineens met haar ogen en klim ik alsmaar hoger qua inzichten en ervaringen!' 'Dus zij heeft jouw innerlijk zicht geopend en nu blijft het allemaal vanzelf gaan?' 'Maaike heeft bij mij gedaan, wat Christus Jezus bij Maria Magdalena en zijn discipelen heeft gedaan!' 'Zij is dus een goeroe, een heilige, een meesteres voor jou?' 'Inderdaad, en daarom raken de leugens van die valse burgemeester mij ook zo!'.

Enkele dagen later zit baron Rombout Donders alleen in de Boetselaersborg op Het Kattenburg 6 in 's-Heerenberg. De telefoon gaat en het blijkt zijn vriend Lulof van Boecop te zijn. Lulof is een lokale journalist, die overal altijd als de kippen bij is. 'Schrik niet, mijn beste, want er is iets ergs gebeurd, die Maaike Apfelbaum, je weet wel, die bij Grand Café De Snor werkt, je was volgens mij ooit bevriend met haar, wel, die is vreselijk in elkaar geslagen, ik bedoel, ja, hou je hart maar vast, ze is gisternacht in de Klinkerstraat vermoord!' 'Wat zeg je me daar nou? Ben je helemaal gek geworden? Dat kan niet waar zijn! Wie heeft dat in godsnaam op zijn geweten? Godsamme, Lulof, wat een akelig nieuws, zijn ze al iemand op het spoor?' 'Niet dat ik weet, maar je weet zelf vast wel welke verhalen er de ronde doen over haar afgelopen affaire met die wraakzuchtige burgemeester van ons!' 'Het is toch niet waar hé, denk je dat die achterlijke sukkel haar vermoord heeft?' 'Ik weet nog niets, maar ik denk wel in die richting ja!' 'Och kerel, ik ben er kapot van, maar bedankt dat je me even belde en kom gauw weer eens langs!'. Rombout zit te huilen op zijn stoel, terwijl hij de moord op zijn geliefde Maaike vergelijkt met wat de heks Mechteld ten Ham is overkomen, die op 25 juli 1605 op de brandstapel is vermoord. Mechteld werd eerst nog in de gevangenis onder de toren van Huis Bergh gemarteld. Daarom walgt Rombout zo van die toren, iedere keer wanneer hij hem ziet. Toch trotseert hij juist vandaag die aanblik om wat noodzakelijke spullen uit dat verdomde kasteel te jatten. In Huis Bergh stopt hij een 17-de eeuwse Bourgondische stormhoed met tralievizier, een 17-de eeuws Katzbalger-zwaard en een 16-de eeuwse, Duitse Tweehander/slagzwaard in zijn ruime rugzak. Alle argeloze bewakers, die hij persoonlijk kent, groet hij vriendelijk en ze hebben niks in de gaten.

Rombout parkeert zijn Ferrari 250 GTO Berlinetta bij Café De Dolle Graaf op de Klinkerstraat 6 in de buurt. Na wat neuten in het bijna uitgestorven café rijdt hij eerst nog even langs het standbeeld van Mechteld ten Ham, gemaakt door Patrick Beverloo. Terwijl hij er in diepe trance naar staart, ziet hij ineens het gezicht van Maaike voor zich. Hij grijpt het handvat van de Katzbalger en vervolgens scheurt hij naar het gemeentehuis van Montferland op de Bergvredestraat 10 in Didam. Eenmaal daar gaat hij met zijn rugzak naar binnen en vraagt hij waar de burgemeester is. 'Die zit in een spoedvergadering en kan niet gestoord worden!', zegt een tut in een stijf mantelpakje. 'Kuttut!', denkt Rombout en hij loopt gehaast door. 'Meneer, meneer, dat kan zomaar niet!', zwamt de tut nog. Voor de vergaderzaal doet Rombout de helm op en stopt hij de Katzbalger onder zijn riem. Met het slagzwaard in zijn handen stormt hij naar binnen en mept hij iedereen, die in de weg zit, weg. Ze duiken allemaal naar onderen. Burgemeester Daem van Embden, om wie het Rombout te doen is, ook. Het CU-gemeenteraadslid Hector van den Bergh probeert Rombout nog tegen te houden, wat hem zijn hand kost. Rombout wisselt van zwaard en zonder te aarzelen steekt hij de Katzbalger door het zwarte hart van de jankende burgemeester. 'Dat is voor Maaike, lafaard!', krijst Rombout. 'Ik, ik... weet het!', weet de lafaard nog te mompelen. Direct daarna begint de tut, die in de deuropening staat, keihard te gillen. Rombout baant zich met het slagzwaard een weg naar buiten en eenmaal in zijn auto zet hij zijn helm af. Hij weet dat de politie inmiddels ingeschakeld is, dus moet hij snel zijn. Hij jakkert naar 's-Heerenberg terug en met een enorme vaart botst hij tegen de Sint Pancratiuskerk aan. Zijn nek is gebroken. Zijn ziel is gebroken. Om Maaike.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
27 maart 2025


Geplaatst in de categorie: misdaad

Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 77

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)