Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Inburgeringscursus les 3, hoofdstuk 1

Inburgeringscursus les 3 - De supermarkt

Hoofdstuk 1 - Moet ik een mandje of moet ik een karretje?

Nederlanders zijn een vriendelijk volkje. U zult merken dat u, nog voor u binnen bent, welwillend wordt toegeknikt door een morsige man of vrouw met een button of een onleesbaar naamkaartje en een stapeltje tijdschriften duidelijk zichtbaar voor de borst. Dat is de straatkrantverkoper. Deze hoort niet in dit hoofdstuk thuis maar behandelden we al in les 1: Werken of een uitkering?.
Zodra u de juiste uitgang van de draaideur (in Nederland is dat meestal de eerste rechts) heeft verlaten, staat u voor de eerste van de vele keuzes die winkelen in onze supermarkten tot zo'n vermoeiende bezigheid maakt. U moet besluiten hoe u vandaag gaat winkelen: met een mandje of met een karretje. U neemt een mandje als u zich heeft voorgenomen weinig te kopen. Omdat u het zich niet kunt veroorloven (als uitkeringsgerechtigde of pensioengerechtigde) of omdat u single bent en kant-en-klare maaltijden, eenpansgerechten en diepvriespizza's nu eenmaal weinig ruimte innemen.

!!! Ik krijg mijn karretje niet los!
Een karretje kunt u niet zomaar uit de rij trekken. Er moet eerst een munt van 50 eurocent in*. Zit die niet in uw portemonnee en ziet u ergens een medeklant peuteren in zijn of haar getrokken beurs, dan tikt u die op de schouder (voorzichtig!) en vraagt u:
'Sorry, kunt u wisselen?'
Let erop dat u een karretje uitkiest met vier even wendbare wieltjes en controleer uw scheen-, wreef- en hielbeschermers voor u vertrekt.

*De oorsprong van het borgsysteem voor boodschappenkarretjes dateert uit de tijd dat Nederlanders die op loopafstand van 'de suup' woonden hun met boodschappen volgepropte wagentjes mee naar huis namen, daar uitlaadden en het lege karretje vervolgens uit luiheid of onverschilligheid in hun vochtige schuurtjes stalden, waar ze uiteindellijk zo verroestten dat de supermarkt er niets meer aan had. Zo'n waardeloos geworden karretje werd daarop in de dichtsbijzijnde sloot of gracht gedumpt of 's avonds, als het donker werd, voor het huis van de buren geparkeerd.
Sinds de komst van sleutelgeld voor winkelwagentjes bestaat dit probleem gelukkig niet meer.

Schrijver: Olijf, 20 oktober 2002


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.3 met 15 stemmen 1.617



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Helen Josephs
Datum:
21 oktober 2002
Email:
helen.josephspandora.be
Maar een halve Euro per karretje?? In België moeten we potverdorie 2 Euro erin steken...
Heb ik ondertussen anders opgelost : ik heb een pasmunt gekregen van de supermarkt om erin te steken...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)