Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zwijgen kan niet verbeterd worden

Terwijl zondag 29 februari jl. de profwielrenners hun eerste wedstrijd reden op Belgische bodem, zaten twee gepensioneerde koppels (met niettemin een plaid over de knoken) te genieten van de deugddoende zonnestralen aan de “Paravent” van Blankenberge. Ze waren er niet alleen. Jonge moeders met hun kroost en een paar verliefde stellen genoten intens van elkaars aanwezigheid. Mijn echtgenote en ik, wat verderop gezeten, vingen ongewild hun dialoog op. De mannen hadden het ondermeer over de quizzen die er momenteel op de TV, binnen- en buitenlandse, liepen en nog lopen. Ook het niveau van de quizzers kwam te berde. Van abominabel tot grotesk. Zelfs bleek voor één van hen “het grote dictee der Nederlandse taal “ één grote quiz te zijn afgaande op de resultaten die er geboekt werden. Van flagrante onbekwaamheid tot formidabele kennis. (Ik spitste (ongewild?) mijn oren dubbel.) Ze bleken het uiteindelijk oneens over een bepaalde quiz op een zekere zender (een Duitse?) waar een blonde gazelle (hoe kon het anders!) het spel uiteindelijk verloor. De in mijn ogen en oren “slimste” bejaarde had alle antwoorden op de gestelde vragen goed, dààr waar het blondje om de haverklap aarzelde en een beroep moest doen op de mogelijkheden dat het reglement haar bood. De andere, een ietwat gedrongen personage, liep rood aan om zoveel arrogantie van de “slimme” bankzitter. Mijn vrouw en ik wisselden betekenisvolle blikken uit in de zin van: “dàt gaat hier met een ruzie eindigen”. Maar neen, de gebelgde man vroeg aan “de slimme” of hij zich nog al de vragen kon herinneren van die quiz. “Tuurlijk”, gnuifde die. Ik heb ze zelfs opgeschreven. Het is mijn violon d’Ingres. C’est ma passion, parbleu! Meer nog, ik ga je zelfs nog erbij vertellen hoe het kwam dat het blondje het niet voor elkaar kreeg de quiz te winnen. Luister en hier haalde hij een stijf gevouwen A4’tje boven.
- Hoelang duurde de 100-jarige oorlog? 99-100-116 of 125 jaar?
De blonde gebruikte hier haar joker al, m.a.w. ze moest niet antwoorden en kreeg meteen de volgende vraag:
- Waar vindt men de originele panamahoed? Brazilië, Chili, Panama of Ecuador? Hier vroeg de dame de hulp in van het publiek en ging door voor de derde vraag.
- In welke maand vieren de Russen de feestdag van de Oktoberrevolutie? Januari, september, oktober of november?
Ze aarzelde lang maar uiteindelijk maakte ze gebruik van haar recht om éénmaal iemand op te roepen voor overleg en belde haar vriendin op (ook een blondje?) en stapte daardoor verder naar de volgende vraag:
- Wat is de juiste voornaam van Koning George VI? Albert, Georg, John of Philip?
Het blondje maakte gebruik om éénmaal een fout antwoord te mogen geven en vroeg naar vraag vijf:
- Aan welk dier danken de Canarische eilanden hun naam? Kanarie, kangoeroe, paard of hond?
De blondine gaf een fout antwoord en, helaas, verloor het spel.

Met een air van “héwel, zou jij het beter gedaan hebben” bezag “de slimme” zijn “vriend”. Die sloeg de ogen neer, schudde het hoofd en gaf toe dat het echt wel gemakkelijk leek maar wellicht in feite het niet was, nietwaar? De slimme glunderde. Maar ruiterlijk gaf hij dan toch toe dat het voor iedere onbeslagene in de materie van de algemene kennis echt wel moeilijk was. De “domme” zweeg wijselijk maar boog, instemmend, het hoofd bij ‘s gebuurs toegeving.
Hun vrouwen hadden wellicht niet eens bemerkt dat de mannen in een druk gesprek waren gewikkeld. Zij hadden het voortdurend over de kant- en andere werkjes die ze in hun respectieve hobbyclubs hadden gemaakt. Wij, mijn vrouw en ik, toch wat versteven van de frisse zeewind, keken elkaar diep in de ogen maar zegden niets. In feite werden we die zondagnamiddag een alledaags gesprek – tegen wil en dank – opgedrongen (?) maar waarvan we toch iets hadden opgestoken nl. dat zwijgen niet kan verbeterd worden en dat er nog “dommen” rondom ons op de wereld rondlopen.

Voor de geïnteresseerden heb ik het een en ander opgezocht om wat van mijn onwetendheid af te knabbelen. Trouwens hoe zou jij op die vragen geantwoord hebben? Zou jij het beter gedaan hebben dan dat “dom blondje”? Herlees de vragen nog maar eens. Hieronder vind je de antwoorden.
Vraag 1: 116 jaar (1377-1453); Oorlog tussen Frankrijk en Engeland in Frankrijk. Jeanne d’Arc werd tijdens die oorlog geboren, weet je;
Vraag 2: Uit Ecuador;
Vraag 3: feestdag van de Oktoberrevolutie vieren de Russen op 7 november omwille van de Juliaanse kalender die toen in zwang was.
Vraag 4: Albert. Bij zijn troonsbestijging als koning van Engeland in 1936 nam hij, Albert, de naam “Koning George VI” aan;
Vraag 5: naar de hond. Bij de Oude Romeinen waren die eilanden al bekend en die noemden ze naar de grote honden die ze er aantroffen (in het Latijn canis). Weer veel eeuwen later werden de Kanarie-eilanden naar deze “canis” genoemd.

Schrijver: Jan Coessens, 6 maart 2004


Geplaatst in de categorie: vrouwen

1.4 met 48 stemmen 2.825



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
rieke
Datum:
9 maart 2004
Email:
riekeniemeijerhotmail.com
wat eenn mooi verhaal zeg

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)