klaverjas-tip voor op moederdag
Met deze bijdrage hoop ik de vele al dan niet klaverjassende klaverjassers van dit land te bereiken. Nederland is Klaverjasland.
Klaverjas is een spel met passie. Compassie kan pas achteraf bij de nadronk. Zoals u weet. In (poging tot) dichtvorm heb ik mijn strategie proberen vast te leggen. Ziet hieronder.
Als u denkt: die gast is maf, geeft u dan uw terechtwijzing bij “reacties” op deze site. Ik verlies namelijk te vaak en wil een winner worden.
Om mij te bekwamen in de vele varianten wendde ik mij tot www.gamesquares.nl. Daar kwam ik het voor mij onbekende strategische concept “achterommetjes” tegen. Een heel nuttige tip.
Om u van dienst te zijn heb ik die informatie hier bij gevoegd. Overleg met uw maat.
Voor mij heeft ‘achterommetje’ nog een speciale betekenis. Ik werd geboren in de bollenschuur van mijn opa, na W.O.II verbouwd tot (als tijdelijk bedoeld) woonhuis. Het was vastgeplakt aan het oude herenhuis van opa en oma, in 1916 in stukken geïmporteerd uit Rotterdam. Een bouwval in mijn kindertijd, niet meer bewoonbaar behalve de salon.
In die salon sliepen mijn broer Peter en ik. Een zomers buitenverblijf met 's morgens de binnenstralende zon. In alle lentes en ook nu verblijf ik met mijn gedachten even in die salon. Gesloopt toen ik 9 jaren oud was en ik tranen met tuiten huilde.
Vanuit onze salon naar onze fietsen waren er twee wegen: het “achterommetje” of door de voordeur, de kortste weg. Wij kozen echter doorgaans het “achterommetje” omdat op de laatste druivenkas van mijn vader, die van de frankenthalers-eigen-eet, een weerhaan stond te klepperen. En daar kwam je dan pal langs.
Wie van ons de juiste windrichting had voorspeld, had die dag het eerste recht op het overgebleven toetje van de vorige dag. Mijn moeder had dat zo geregeld. Ter lering en vermaeck en tegen ondervoeding. Peter won meestal. Hoewel ik het meestal eerder wel goed had gedacht. U begrijpt, dat doet pijn.
GEGAAN OP HARTEN
klaverjas fluks gevat
kaarten net gedicht dan snel
uit voor roem en pit:
‘snel gedacht snel gegaan’
het is daarom van den droeve
dat ik als hartenkreet lig te troeven
niet als ruiten-nel, schoppen-stuk
of als kleffe klaverkoning
want krijten is slijten
hartekreet geeft sleet
gelukkig nellie heeft mij genomen
klaverpas is mij goed bekomen
ik lig nu in haar bovenste lade
in haar collectie zedig-hartendief
bij net gedicht
hoewel haar koontjes
nog kleuren van krijtend hartgerief
van ons kranig achterommetje
ACHTEROMMETJE (www.gamesquare.nl)
Er is nog een manier waarop je je maat informatie kunt geven met de eerste uitkomst. Stel je hebt de boer en de heer, en verder geen troeven. Wanneer je dit verkeerd speelt (met de boer uitkomt bijvoorbeeld) dan kan het zo zijn dat je geen punten haalt met je boer, en je heer naar de negen van de tegenstanders verdwijnt. Om dit te voorkomen kom je niet met de troefkleur uit. Maar waar dan wel mee? Het liefst vertel je je maat, als je aan de beurt bent, gooi dan een hoge troef, dan valt bij de tegenstander een nog hogere troef (je moet immers overtroeven) en dan kan ik die punten pakken met mijn boer. Nou dit kun je zeggen door met een kleintje van NIET-troef uit te komen. Liefst een zeven of een acht!
Dit betekent: maat, zodra je de slag hebt, probeer dan dat achterommetje!
Sommige mensen seinen niet met een negen!
Wanneer je in deze situatie geen kleintje hebt, kun je het best toch met de boer uitkomen. Dit geldt ook als het achterommetje niet lukt, doordat je maat niet aan slag komt!
Bedenk wel, als je achterommetjes speelt, dat je dus nooit zomaar met een niet-troef mag uitkomen! Dit heeft dus altijd een betekenis!!!
Vertel je maat dan ook aan het begin van het spel of je wel of niet aan achterommetjes doet! Ik heb achterommetjes vertaald met "backdoor move".
Geplaatst in de categorie: moederdag