Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De gulden regel der opvoeding

Vandaag las ik in de Leeuwarder Courant een recensie over het boek ‘De Gouden Regels van de opvoeding’ van gezinstherapeute Gitty Feddema. Er staan talloze tips en regels in die ouders de helpende hand kunnen bieden bij concrete vragen. Vele van deze tips lijken mij goed en behartenswaardig. Eén ervan is: ‘Beloon altijd positief gedrag, dat werkt beter dan het bestraffen van ongewenst gedrag.’

Men kan wel zeggen dat deze regel uitentreuren herhaald wordt. Deze bewering ben ik tenminste al heel vaak tegengekomen, hoewel ik niet eens veel kranten en tijdschriften lees en pedagogische boeken al bijna helemaal niet. Ik geloof zeker wel dat deze regel klopt en werkt, maar toch komt het mij voor dat het uiteindelijk een foute regel is. Ik geloof niet in straffen, maar in belonen ook niet. Door streng optreden en straffen kan men misschien op korte termijn het kind wel in het gareel dwingen, maar uiteindelijk zal het kind een hekel krijgen aan zijn opvoeders en dan is er vroeg of laat helemaal niets meer mee te beginnen. Beloning zal zeker goed werken, omdat het het kind wat oplevert. En daar zit hem volgens mij de fout. Het kind wordt opgevoed tot een grote egoïst, die zich wel goed wil gedragen, zolang het er zelf maar beter van wordt.

In het groot passen de mensen deze gedachtegang ook op zichzelf toe. We willen wel werken, maar we moeten er goed voor beloond worden en hoe belangrijker of moeilijker het werk, hoe beter we ook beloond willen worden. Het komt er maar al te vaak op neer, dat mensen niet werken omdat ze daarmee wat goeds doen of een bijdrage leveren aan de maatschappij, maar omdat ze nu eenmaal geld nodig hebben en dan liefst zo veel mogelijk. Weliswaar zijn er ook veel vrijwilligers die geheel belangeloos iets doen, maar men kan toch wel zeggen dat het eigenbelang bij werkers meestal een veel grotere rol speelt.

Ook vrijwel alle religies steunen op deze gedachte. Door goed te zijn, verwacht men een beloning in het hiernamaals. Er wordt wel liefde gepredikt in alle godsdiensten, maar in feite werken ze het menselijke egoïsme in de hand. En naar mijn mening is egoïsme oftewel zelfzucht de wortel van alle kwaad in de wereld.

De gouden regel der opvoeding lijkt mij daarom ook niet de zojuist genoemde over beloning en straf, maar: het goede voorbeeld geven.
Als een opvoeder zichzelf goed gedraagt, zal het kind dat willen nabootsen en navolgen. Bovendien zal het respect en genegenheid voor zijn opvoeders ontwikkelen en alleen al daardoor zal het kind volgens mij graag doen wat de opvoeder van hem wenst.

Schrijver: RvD, 1 mei 2005


Geplaatst in de categorie: psychologie

1.0 met 3 stemmen 844



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)