Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Russische wikipedia

Heb je dat vanmorgen gezien op Wikipedia? Eén generatie terug kon je 's morgens tegen je collega's zeggen: "Heb je gisteravond de Wie-kent-quiz gezien?" Dat was genoeg om een gesprek op gang te brengen, want iedereen had de Wie-kent-quiz gezien. 's Avonds na vijven werd het stil op straat, want na het eten plofte iedereen voor de televisie en keek naar de zelfde programma's. Natuurlijk was er meer dan één net, maar op het andere net was er iets debiels als de Vrijdenkers of een quiz over flora en fauna bezig.

Anno 2009 heeft een enkel tv-programma niets prominents meer. Iedereen kiest zijn eigen mix uit het aanbod en niet alleen op media-gebied. De tijd dat de AVRO-kijker een Opel had en naar Italië op vakantie ging is voorbij.

Zo zullen er misschien een aantal mensen zijn die zoals ik hun dag beginnen met een rondje langs een aantal Wikipedia-voorpagina's, de Nederlandse, Engelse, Spaanse, Russische, Japanse, Italiaanse en Portugese. De Japanse wordt niet elke dag ververst en is erg Japans. Japanners zijn misschien niet zo heel erg geboeid door de rest van de wereld. De Russische vind ik een van de boeiendste, al is er bij alle pagina's een schommeling waar te nemen in het niveau van activiteit.

Russisch? Lees jij Russisch? Nauwelijks. In eerste instantie ben ik op zoek naar leuke plaatjes, maar vaak wordt mijn nieuwsgierigheid gewekt naar het verhaal wat er achter zit. Gelukkig zijn de meeste onderwerpen op één muisklik afstand ook beschreven in talen die ik wel lees.

Dus deel ik vandaag een gebeurtenis uit het Russische nieuws van afgelopen zomer met u, waarvan ik me overigens niet kan herinneren dat ik er in de Nederlandse kranten één letter over gelezen heb. Eigen ervaringen dragen een vrij hoog risico dat de lezer reageert met "Boeit mij dat?" verhalen met een externe bron dragen het risico dat je reageert met "Dat wist ik al lang."

Deze zomer is in een Russische waterkrachtcentrale iets spectaculair kapot gegaan, waardoor in één klap half Siberië zonder stroom zat. Eigenlijk nog een geluk dat het niet 's winters gebeurd is. Zonder elektriciteit doet de verwarming het meestal ook niet en met de temperaturen die ze daar 's winters hebben was het verhaal nog veel smeriger geworden. Zit je net in een flow waarin je zeker weet dat je over vijf seconden de briljantste zin van het jaar voor je weblog in zal vallen, plokt je hele computer uit en de koelkast, alles. Wat is er nou weer met die klere Eneco?

Op de foto (met dank aan Google maps) zie je de twintig turbines die achter de stuwdam geïnstalleerd zijn. Een keurige fabriekshal waar je van de vloer kunt eten. Duurzame energie, geen broeikasgas. Als je je muis op de foto zet, zie je wat je overhoudt als een van die turbines uit zijn lagers trilt. Vijfenzeventig doden zijn er bij gevallen. Een paar man die in de buurt stonden te praten over de trillingen die erger leken te worden en verder kantoorpersoneel tot en met de koffiejuffrouw. Er stonden wat sensoren bij de dam die seismische activiteit meten, die staan denk ik bij elke dam. Stuwdammen kunnen vrij slecht tegen aardbevingen. Niet dat je iets tegenhoudt met een paar sensors. Maar misschien heb je dan nog net genoeg tijd om tegen de provincie te zeggen dat ze naar een bergtop moeten rennen voordat het stuwmeer zich in de vallei stort. Hoe dan ook, op de sensoren konden ze zien dat de hoofdpijnturbine zo erg stond te rammelen dat de aardkorst meevibreerde.

Een stuk of vijf mensen hebben het leven gelaten toen ze brokken staal tegen hun hersens kregen van 300 kilo die met 750 km/uur door de fabriek vlogen en de rest is verdronken. Er spuit ongeveer 400 ton water per seconde door zo'n turbine en als hij uit elkaar ligt, spuit het er niet door maar in het rond.

In het westen doen we graag wat lacherig over Russische techniek, zeker sinds Tsjernóbyl. Maar ik denk dat ze het niet zoveel slechter doen dan gewaardeerde Westerse bedrijven zoals de Nederlandse Spoorwegen. Je kunt ze weinig meer verwijten dan dat ze net als de rest van de wereld voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Iedereen rijdt zijn banden verder op dan theoretisch verantwoord is. Die turbine was al heel vaak kapot geweest. Met wijsheid achteraf zeg je: ze hadden die turbine tot en met de funderingen moeten verwijderen en hem opnieuw opbouwen, maar ze hebben geprobeerd met oppervlakkige reparaties de problemen binnen de perken te houden. Er is waarschijnlijk bij de bouw iets misgegaan, funderingen gestort op een dag dat het eigenlijk te koud of te nat was, waardoor de lagers niet in lijn stonden, zoiets.
Dat is misschien het enige wat je de Russen echt kunt verwijten, dat ze proberen te leven in een land wat praktisch onbewoonbaar is. De Hoover-dam in Arizona is ook technische waaghalzerij maar die ligt in oneindig veel makkelijker gebied. De plekken waar nu nog geen dammen liggen, daar is meestal iets mee, waardoor men er tot op heden niet toe gekomen was om er een te bouwen. Bij de bouw van de laatste dam in Brazilië, moest het beton aangemaakt worden met ijsblokjes in plaats van met kraanwater om ervoor te zorgen dat het correct uithardde. Maar pas over 30 jaar kun je met enig recht zeggen dat het plan heeft gewerkt.

Schrijver: Tony Egas
Inzender: Monique Louis, 28 december 2009


Geplaatst in de categorie: rampen

3.0 met 1 stemmen 179



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)