Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Stoeptegelteamwork

Hoe zwaar is een stoeptegel? Ik weet dat hij 30x30cm meet. Ik weet ook dat een tegel goed te tillen is, maar hoe lang kan iemand een tegel ononderbroken dragen voordat men uitgeput raakt?

Een tijdje geleden was ik met grote grindtegels in de weer in mijn voortuintje. (Deze zijn nog heel wat zwaarder dan de gewone stoeptegel.) Toen het begon te schemeren, dacht ik aan mijn werk: hoe we als tijdelijk gehalveerd team toch de klus konden klaren tot nu toe. Gepaard met een hoop humor ook. En met deze combinatie van tuin en teamwork ontstond de volgende speling der gedachten:

Als teamlid in onze sector (welzijn) is het de kunst om het geheel van verantwoordelijkheden om beurten te dragen. Hierbij is overleg, afstemming en meekijken met de andere teamleden belangrijk. (En natuurlijk nog veel meer zaken; zoals fit blijven.) Wat ik ineens ontdekte met de zware tegels in mijn tuin (de metafoor voor al het werk wat er ligt), was het gebruiken van rustpunten in het team. Dat je tegen de anderen zegt (in mijn geval tegen mijn enige overgebleven collega): "Kom maar, ik draag het wel, ontspan maar even, nu ik zelf de onderste hoek van een tegel op de grond laat rusten. Collega, blijf wel feeling houden met deze tegel, zodat deze niet omvalt, maar je hoeft even niet te tillen. Ik geef wel een seintje als het me te zwaar wordt en dan rollen we het werk naar een andere hoek. (In mijn geval dus naar hem). Daar kan vervolgens het gewicht weer worden gedragen."

Dit kantelprincipe is in de tuin makkelijk te volgen en te hanteren. Welke ingrediënten zijn er nodig om dezelfde beweging te maken met je directe collega's? Uit eigen ervaring weet ik dat het kan. (Mail me als je de werkelijke details wilt weten.)
Voor mij staan er twee aspecten voorop: 1) Vertrouwen. Zowel in de ander als in jezelf. Anders kan je niet loslaten. En 2) Daadkracht. Zeggen= Doen!

Inmiddels was het donker geworden. Er ontrolde (ontvouwde zich) nog een kleine toevoeging:
Een goed functionerend team kenmerkt zich door de goede: onderlinge communicatie, productiviteit en sfeer. Da's ook logisch.
Wat wil je ook; door al dat gedraai op de hoekpunten, raken de hoeken versleten en wordt de tegel ronder en ronder! Het werk rolt zonder al te veel moeite heerlijk door.

Opgedragen aan mijn collega's. Bedankt voor het gedraaikont, het kantelen & het rollen.

Schrijver: Jeroen Zwaal, 8 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: werk

2.0 met 1 stemmen 188



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)