Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Nazi wetten worden van kracht

Het was 16 mei 1940. De oude Geert zat voor het raam en was heel bedroefd. Opeens zag hij een hele rij Nederlandse soldaten voorbij gaan begeleid door gewapende Duitse soldaten. Hij riep zijn vrouw. ''Moet je nou eens kijken Marie, onze jongens gaan voorbij en naast de rij lopen Duitse soldaten met een geweer´´. ''Waarheen zullen ze gebracht worden'', vroeg zij.
''Geen idee, ze waren niet opgewassen tegen de sterke Duitsers, maar ze hebben het toch vijf dagen volgehouden met oude kanonnen en geweren.''

''Geert ik geef je op een briefje, dat de moffen toch een keer verslagen zullen worden. Ze verkeren nu in een overwinningsroes, maar dat is tijdelijk. In het verleden hebben we ook de Spanjaarden en de Fransen verslagen, heb ik geleerd op school. Duitsland komt ook aan de beurt met hulp van de geallieerden.''

''Ik hoop dat je gelijk krijgt, maar voorlopig hebben ze ons land bezet en ik zag, dat veel Nederlanders hen toejuichten toen Duitse legereenheden hier voorbij kwamen met zwaar materiaal. Ze komen nu nog vriendelijk over, maar pas op, ze zijn nog heel wat van plan. Ik vertrouw ze voor geen cent. Ik ga buiten effen kijken, hoor.''
Hij pakte zijn fiets en reed door de Raadhuisstraat, waar een oude tram zijn geklingel liet horen. Hoe is het mogelijk, dat nu weer alles normaal lijkt.

Gisteren nog waren we in oorlog met Duitsland, maar na het zware bombardement op Rotterdam, gaf generaal Winckelman zich over, omdat de Duitsers hadden gedreigd ook andere steden plat te gooien. Rotterdam telde veel burgerslachtoffers. Opeens moest Geert van de politie van zijn fiets afstappen en verder lopen, omdat een lange horde troepen van Hitler kwam aan marcheren, begeleidt door pantservoertuigen en een muziekkorps. De soldaten marcheerden zeer gedisciplineerd en zongen Duitse marsliederen. Toch wel indrukwekkend, dacht Geert.

Toen hij weer thuis was stond de radio aan. Marie vertelde hem:
''Op de radio werd net medegedeeld, dat vanaf heden de ramen van alle huizen en gebouwen verduisterd moeten zijn. De bemanning van vijandelijke vliegtuigen mogen geen herkenningspunten meer zien. ook zouden levensmiddelen spoedig op de bon gaan en we krijgen een stamkaart. Morgen staat het allemaal in de krant.
Zeg wist jij, dat koningin Wilhelmina en prinses Juliana en haar dochters het land al meteen na de inval van de Duitsers het land hebben verlaten.''

''Dat heb ik ook gehoord en veel Nederlanders voelden zich door deze vlucht in de steek gelaten, maar als ze hier waren gebleven, waren ze zeker gearresteerd door de Duitsers. Wilhelmina vond het beter te vertrekken om de troonopvolging veilig te stellen en vanuit Londen het verzet te leiden. Heb je al koffie? Weet je wat we ook moeten doen, vast wat spullen kopen wat goed blijft, want als straks alles op de bon is, krijg je maar mondjesmaat.''
''Goed idee van je Geert, laten we dat maar gaan doen.''
Geert ging lekker onderuit zitten in zijn stoel en luisterde naar muziek van Bach en Mozart en viel in slaap.

Toen hij wakker werd scheen de maan een zachte gloed op het raam. Marie had een schemerlampje laten branden en was in de slaapkamer bezig. De huisbel rinkelde. Hij was wakker geworden, kwam zijn stoel uit en slofte naar de deur en opende die. Voor de deur stond een grote agent van politie met een volle snor.
''Dag mijnheer, uw raam is niet verduisterd en ik heb opdracht gekregen daarop te letten. Ik geef u een waarschuwing, maar de volgende keer krijgt u een bekeuring en de Duitsers zijn zeer streng in deze.'' ''Bedankt agent, ik zal meteen het raam verduisteren.''
De agent groette beleefd en ging verder met zijn controle.

Zij:
''Wat moest die agent?''
''Hij zag het licht branden in de huiskamer en dat mag vanaf heden niet meer zichtbaar zijn, want vijandelijke vliegtuigen zouden daar gebruik van kunnen maken. We worden nu al geknecht door het Herrenvolk. Ruim 2000 soldaten van ons zijn gesneuveld en de meesten bij de Grebbeberg. De Duitse overmacht met hun moderne wapens was voor ons veel te groot. Toch heeft ons leger een groot deel van de Duitse luchtmacht uitgeschakeld en daar waren de moffen niet blij mee.

Ons leger met het gebroken geweertje heeft zich kranig verzet en Hitler wilde daar een eind aan maken en gaf bevel tot het zware bombardement op Rotterdam, ook weer met veel slachtoffers, vooral vrouwen en kinderen.
Laten we maar naar bed gaan Marie, ik ben moe. Ik neem een aspirine, want ik heb hoofdpijn.''
De volgende morgen was de lucht loodgrijs en regende het. Somber weer en een somber vooruitzicht, want de naziwetten werden in Nederland van kracht. Het zou nog vijf jaar duren.

Schrijver: kees niesse, 2 juli 2013


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 113



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Kees niesse
Datum:
7 juli 2013
Email:
c.niessehotmail.com
Zeer bedankt Han voor je reactie. Ook een fijne zondag gewenst en we hebben gelukkig mooi weer.
Naam:
Han Messie
Datum:
5 juli 2013
Email:
hmessielive.nl
Ja Kees, een somber verhaal, waarbij achter de grauwheid toch verborgen hoop gloort. Niet helemaal ten onrechte. Jouw verhaal heeft inderdaad al de kiem van een wachtende overwinning, die pas na veel bloed, zweet en tranen zal worden behaald.
Een prettig weekeinde en veel groeten van Han.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)