Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De oeroude beweging van de mensheid

Henk is een knappe slanke man van 35 jaar en werkt op een bank. Hij is getrouwd met de dertig jarige Ingrid, een vadsig lelijke vrouw. Zij is verliefd op Kobus haar jonge gescheiden buurman. Menigmaal wanneer Henk op de fiets thuis kwam zag hij het slaapkamer gordijn bij Kobus dicht geschoven. Henk vloekte binnensmonds en dacht, dat zijn vrouw wel bij hem aan haar trekken komt.
Toen hij zijn woning binnen kwam was Ingrid er niet, maar even later hoorde hij de buitendeur open gaan en kwam ze de huiskamer binnen met hoog rode wangen. Henk vroeg of het spannend was en ze zei ja, want Kobus had weer voor gelezen uit het Nieuwe Testament. Henk deed net of hij het leuk vond van Kobus, maar wist wel beter.

Ze ging het avondmaal klaarmaken, babi pangang. Henk was daar gek op. Onder het eten wreef hij vaak over zijn knie. Wat heb je toch, zei ze. Hij vertelde haar, dat hij vanmiddag belangrijke stukken naar Assen moest brengen. Een auto was niet beschikbaar, dus ging hij met de bus. Toen de bus plotseling stopte viel hij en bezeerde zijn knie, want hij had de lus aan de stang niet vast. Hoe komt het toch, dat je bij plotseling remmen naar voren duikelt, vroeg Ingrid. Dat is de wet van traagheid, schat.

Waarom werd ik in de bus naar voren geslingerd, dat is een gevolg van deze wet, die zegt, dat een rustende massa in rust probeert te blijven. Aanvankelijk stond ik stil in de bus, maar de chauffeur remde krachtig totdat de bus stil stond, maar ik was nog die snelheid van de bus gewend, maar omdat hij ineens stil stond, wilde ik nog doorgaan met die snelheid, vandaar, dat ik naar voren viel.

Nu een ander voorbeeld. Stel je voor, dat de bestuurder van een auto zeer plotseling optrekt, wat gebeurt er dan, je wordt naar achteren gedrukt tegen de rugleuning van de stoel aan. Hoe komt dat? Weer de wet van de traagheid, want eerst was de auto in rust, dus jij ook, maar dan gaat de auto plotseling hard vooruit, maar jij wil nog stil blijven zitten, maar dat gaat niet, want je wordt naar achteren geduwd.

Nog een ander voorbeeld, darling. Het is heel gevaarlijk uit een rijdende tram te springen, want jouw lichaam is de snelheid van de tram gewend en wil die behouden, dus je zal lelijk kunnen vallen, maar uitstappen uit een stilstaande tram geeft geen probleem, de tram is in rust en jij dus ook.

Toen jij vanmorgen het tapijt aan het kloppen was met de mattenklopper, bleven de stofdeeltjes waar zij waren, terwijl het tapijt zich plotseling verwijderde, weer die wet van de traagheid. Een voetbal krijgt een schop van een speler, waarna de bal door de lucht vliegt, en wil nu in beweging blijven, en zal pas door de zwaartekracht weer naar de aarde storten. Zo zal het vliegwiel van een stoommachine als het eenmaal in beweging is, die beweging willen houden.

''Zeg Henk, nu we het toch over bewegen hebben, waarom staakte jij gisteravond plotseling de oeroude beweging van de mensheid. Is dat ook de wet van de traagheid, de beweging van je piemel had toch door moeten gaan bij het plotseling afremmen. Was het soms de werking van de zwaartekracht, dat je van me afviel?''
''Een misvatting Ingrid, want als ik de op- en neer gaande beweging stop, dan stopt de piemel ook, want die zit aan mij vast.''
''Je weet je er weer mooi uit te praten, boef.''

Schrijver: kees niesse, 30 september 2016


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.0 met 1 stemmen 742



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)