Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

IETS JAPANS

Beste Catrinus vroeg iemand me, waar komt dat haiku-gedoe van jou opeens vandaan. Laat ik die persoon en u maar vertellen dat zoiets op je pad komt. Ik las een paar mooie aansprekende Haiku’s (op gedichten.nl) en ja dan ga je het zelf ook proberen. Het is best nog wel moeilijk om een goed Haiku gedicht te produceren. Nee, ik heb echt niets met Japan, ken weinig tot niets van hun cultuur. Wat ik ken zijn slechts enkele begrippen zoals: Geisha, kimono, bonsai, harakiri, suremi, suki yaki, mikado, sushi, ikebana, kendo, judo (en de bijbehorende puntentelling), tatami, sumo worstelen, origami, Ni Hao ( het plaatselijk chinees restaurant- o ja, dus geen Japans), soyounara en natuurlijk hun nationale hond – de Akita Inu. Deze schieten me in de gauwigheid even te binnen – eigenlijk best nog veel. Zo zie je maar dat die stille Japanners, zich best wel, zo tussen de regels door, in onze cultuur hebben genesteld. Net nu ik dit op papier zet, besef ik dat we eigenlijk al lang door de Japanners met al hun auto’s en elektronica zijn ingepakt. Je ziet ze verder niet, zoals de Chinezen, (behalve in Amsterdam, Volendam, Keukenhof, Kinderdijk en Giethoorn) en je hoort ze niet, maar toch ….. . En hun dichtkunst wroet zich langzamerhand ook tussen het traditionele werk. Het maken van Japanse gedichtjes werkt aanstekelijk, althans bij mij. Er zijn een paar vormen waar ik me toe beperk:

De Tanka: een gedichtvorm uit de 5e eeuw bestaande uit 5 regels van 5-7-5 en 7-7 lettergrepen. In wikipedia wordt het, denk ik, fraai omschreven als volgt: de natuurindruk en de eigen beleving komen samen in een gedicht.

De Haiku: een dichtvorm uit de zeventiende eeuw afgeleid van de tanka, bestaat uit 3 regels van 5-7-5 lettergrepen. En net als de Tanka niet bedoeld te rijmen.

De Senryu: de vorm is hetzelfde als de Haiku, maar is vaak geestig bedoeld en gaat min of meer over de mens.

Van de Tanka is als het goed is het gedicht ‘Bloemen’, wat op 'gedichten.nl' is opgenomen, hopelijk een mooi voorbeeld.
Van de pure Haiku staan, denk ik een paar goede voorbeelden op dezelfde site met o.a. ‘Feest’, 'Herder' en ‘Sleedoorn’. Alhoewel er wordt veel van de officiële vorm afgeweken. Misschien is mijn onderstaande Haiku, over wat een Haiku nu echt is, wel een Senryu. Mag van mij ook.

HAIKU

het haiku gedicht
spiegelt in weinig woorden
diepe gedachten

Op de site gedichten.nl stond een prachtige Haiku over een ‘eenzame Zwitser’ van Guido de Pelsmaeker. Een lezeres reageerde erop met ook een fraaie Senryu en ik kon het niet laten ook een reactie op hun beiden te schrijven. Was nog verbaasd dat hij werd geplaatst. Hij gaat als volgt:

SENRYU of toch HAIKU (aan u de keus)

een Zwitserse hond
blaft zijn trouweloze baas
prins en Sint Bernhard

En wat u er ook van vindt het gaat mij altijd in eerste instantie om het plezier!

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 19 mei 2019


Geplaatst in de categorie: overig

4.3 met 3 stemmen 220Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
24 mei 2019
dank voor uw reactie. Zal uw haiku's zeker blijven volgen - er valt voor mij nog veel van te leren.
Naam:
Guido De Pelsmaeker
Datum:
23 mei 2019
Email:
godassergmail.com
Beste Catrinus

Dank voor uw interesse voor haiku!
Uw haiku over weinig woorden en diepe gedachten is zeer geslaagd.
op gedichten.nl mijn nieuwe haiku: Uitgebloemd!
Hartelijkst,
Guido

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)