Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen over welzijn

JAAR VAN BELANG 1493

Vorig jaar het boekenprogramma ‘Moby Dick’ van Matthijs van Nieuwkerk gevolgd. Heel leuk om te zien welke boeken op welke manier bepaalde mensen hebben beïnvloed of gewoon de ogen hebben geopend.

In een van die aflevering waren Dieuwertje Blok (noch steeds charmant en als ik haar zie dan komen er altijd andere oude gedachten bovendrijven dan die aan Sinterklaas). De andere gast was Ben Feringa, onze Nobelprijswinnaar, een bescheiden noorderling.

Even geprobeerd de aflevering terug te kijken, maar helaas tegenwoordig werkt dat met een account en wachtwoorden en daar ben ik een beetje huiverig voor. Maar goed dan baseer ik dit stukje maar even op wat ik er in mijn geheugen over heb opgeslagen.
Van de boekenkeuze van Dieuwertje kan ik me niets meer herinneren. Waarschijnlijk keek ik meer naar Dieuwertje zelf. Het allerbelangrijkste wat ik wel heb opgeslagen was wat ben Feringa als belangrijkste boek noemde en dat was het boek 1493 van de schrijver Charles C Mann.

Even werd, volgens mij, door Matthijs aan Feringa een uitspraak ontlokt omtrent milieu en aanverwante zaken.
Feringa deed geen uitspraak en zei lees het boek 1493 en veel omtrent de huidige wereld zal duidelijk worden.

Natuurlijk heb ik dat gedaan, want het is een soort van geschiedenisboek en daar hou ik sowieso wel van.
Ben had gelijk het is een geweldig boek, waardoor je allemaal vragen stelt bij zaken zoals de opwarming van de aarde en het kwetsbare van de biologische landbouw.
De titel is natuurlijk ontleent aan het jaar waarin Columbus Amerika ontdekte. Er wordt in beschreven hoe allerlei zaken daarna over de wereld werden verscheept. Hoe Westerse ziekten in Amerika een ware slachting te weeg bracht. Hoe Afrikaanse ziekten slachtingen onder Europeanen veroorzaakten. Hoe o.a de Amerikaanse aardappel zich over de wereld heeft verspreidt en een groot succes werd, maar ook hoe het kon dat een land als Ierland wat helemaal op de aardappel overging, door een schimmelziekte of weet ik precies wat, bijna ten onder ging aan de hongersnood en hongerdood. De fouten die werden gemaakt en nog steeds worden gemaakt.
Hoe door het heen weer brengen van allerlei zaken de globalisering werd ontwikkeld. Maar ook hoe dingen grandioos mislukten door monocultuur en meegereisde ziekten. Een boek wat volgens Feringa iedereen zou moeten lezen. Natuurlijk heeft hij gelijk, het zou verplichte kost moeten zijn op middelbare scholen. Het is een dik boek, dus een beknopt uittreksel dan maar.

Van de week zag ik op T.V. een boer met een grote machine de oogst binnenhalen en die wist het juist te zeggen. We kunnen van de biologische boeren leren, maar het probleem is dat die weg niet de zaligmakende oplossing is. De intensieve landbouw is ook een crime. Het zal toch een middenweg moeten worden, zolang er geen alternatieven zijn. Wat het milieu betreft, waarom waren er vroeger kleine ijstijden? Als je het waarschijnlijke waarom leest zet je vraagtekens bij het hoe en waarom van tegenwoordig.

Ook nu staan we weer op een punt dat er weer belangrijke ontdekkingstochten staan te gebeuren – iedereen wil een graantje meepikken. De intensivering van de ruimtevaart, het komt er aan. Een boek dat je aan het denken zet.
Eigenlijk verplichte kost voor een eerlijker blik.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 9 september 2019


Geplaatst in de categorie: welzijn

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 401



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
10 september 2019
Fijn Ton dat ik je enthousiast heb gemaakt. Hopelijk nog een waardevolle boekentip: het boek "de meeste mensen deugen', van Rutger Bregman. Met voorbeelden van ontzenuwen en onderbouwen van vermeende waarheden. Zie ook mijn gelijknamig hartenkreet op gedichten.nl. Hoop dat je ook geniet van die boeken.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 september 2019
Je enthousiasme is zo besmettelijk dat ik 't meteen heb besteld. Ik zag dat er ook een jeugdversie van is. Zo blijken er ook gezonde epidemieen te zijn!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)