Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

‘Eh, komt iemand me nog helpen of niet?’

De thee was nog maar amper doorgeslikt of daar gingen we weer. Op naar de balie dit keer.

Een man met wit haar kwam de lege wachtruimte van de apotheek binnen. Hij was nog niet eens bij de balie toen hij al riep: ‘Eh, komt iemand me nog helpen of niet?’

Petra liep naar voren en wenkte mij met haar mee te gaan. Ze begroette de man en kreeg wat gebrom terug. Ze vroeg hem naar zijn naam en geboortedatum.

‘Harms, 1938,’ snauwde hij meer nog dan dat het praten was. Toen ik hem eens goed bekeek, zag ik dat hij in zijn pyjama stond. Hij had rimpels in zijn gezicht en smeet een grote enveloppe op de balie.

Op dat moment kwam er een vrouw met een rollator binnen. Ze liep op meneer Harms af en zei: ‘Pap, neem dat ding nou eens mee en gebrúik hem ook! Ik zet even de auto weg!’ En weg was ze weer.

Petra maakte de enveloppe open. Er zaten grote lijsten in, vol met moeilijke namen die veel weg hadden van de recepten die ik net aan het klaarmaken was. In de computer zocht ze meneer Harms op en vroeg ter controle naar zijn adres. Daarna vergeleek ze de geboortedatum op het scherm met die op de papieren. Ook checkte ze dit nog bij meneer.

Een antwoord kreeg ze niet. Meneer Harms liep inmiddels rood aan en schreeuwde: ‘Ze hebben me in het ziekenhuis de verkeerde pillen gegeven!’

Petra bleef rustig en vroeg hem of hij misschien even wilde gaan zitten. Ze benadrukte dat ze de tijd wilde nemen om alles goed te controleren. Je zag de spanning bij meneer wegvloeien, hij haalde rustiger adem en de kleur in zijn gezicht werd weer normaal.

Toen meneer eenmaal zat, controleerde Petra de lijst met de lijst in de computer. Het waren zo veel namen dat ik er zelf geen raad mee had geweten. Petra gelukkig wel. Ze liet me zien dat meneer in het ziekenhuis pantoprazol had gekregen en dat hij normaal gesproken losec (stofnaam: omeprazol) kreeg.

Ik schrok daarvan en begon meteen te twijfelen aan de deskundigheid van de mensen in het ziekenhuis waar het recept van afkomstig was. Petra zag dat en legde meteen uit: ‘Beide zijn het protonpompremmers, ofwel maagzuurremmers. Ze doen allebei hetzelfde. Het zijn broertje en zusje kan je wel zeggen. In het ziekenhuis gebruiken ze soms andere medicijnmerken of varianten voor dezelfde aandoening. In dit geval hoeven we niets te doen, meneer heeft nog omeprazol in huis. De rest van het recept moeten we wel klaarmaken. Hij krijgt pijnstillers en verband.’

Ik mocht 30 stuks diclofenac 75 mg uit de kast halen, terwijl Petra de recepten verder verwerkte. Daarna zocht ze de verbandmaterialen in het magazijn op.

Toen we aankwamen met de spullen stond meneer Harms op. Zijn dochter stapte net ook weer binnen. Met een opvallend zachte stem vroeg meneer Harms me: ‘Ben je leerling?’ Ik knikte. ‘Dan heb je nog een hoop te leren met die medicijnen. Wat een vreselijk taaltje! Het is maar goed dat mijn dochter me altijd helpt met dat spul.’

Petra legde meneer Harms en zijn dochter alles nog even uit over de maagtabletten, de pijnstillers en het verband. Toen keek hij me aan en zei: ‘Ik heb precies gehoord wat ze je daarstraks vertelde. Het ziekenhuis doet het anders, maar het is níet verkeerd. Ik was geschrokken omdat ik het niet wist. Ik ken die namen allemaal niet en dat is zo frustrerend. Maar straks, dan weet jíj hier ook alles van, kind.’

... Via mijn boek neem ik je mee achter de schermen in de apotheek.

Hier lees je het eerste hoofdstuk dat ik deel uit mijn boek: Een kijkje in het leven van de apothekersassistent – Educated Drug Dealer dat ik aan het schrijven ben. Het is heel spannend, want ik ben best een beetje bang voor de reacties.

Ik schrijf in dit korte verhaal over mijn kijkdag in de apotheek en neem jullie mee achter de schermen. Ik had toen nog geen idee hoe het was om apothekersassistent te zijn.

Laat me alsjeblieft weten wat je ervan vindt! ...


Zie ook: https://apothekersassiste.../eh-komt-iemand-me-nog-helpen-

Schrijver: Ellen Kruize Kok
8 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: werk

1.9 met 12 stemmen 190Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Richard Bahl
Datum:
9 oktober 2021
Goed om achter de schermen van een apotheek te kijken. De apotheek lijkt een winkel, maar is dat bepaald niet. Vaak is daarom de privacy in het geding. Vertrouwelijkheden worden over de balie gemikt en weer terug. Leeftijden, medicijngebruik, geboortedata, alles veelal op luide toon. Dus ja, laten wij vooral inside verhalen lezen. Op dat punt een prima bijdrage. Maar ik vind de interessante bijdrage niet een 'geweldig goed geschreven stuk'. Dat gaat mij persoonlijk nog veel te ver. Ook dit is overigens maar 'een mening'.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 oktober 2021
Die meneer Harms is een soort Ome Joop van André van Duin. Wel jammer dat Petra hem zo snel weet te kalmeren. Je kunt overwegen om de non-fictie met fictie te vermengen. Om het spannender te maken en zonder er een doktersroman van te maken. Meer richting een literaire thriller, want die zijn terecht erg in trek. En een flinke dosis seks niet te vergeten. Anders ben ik bang dat het een saai apothekersniemandalletje wordt.
Naam:
An Terlouw
Datum:
8 oktober 2021
Ellen, een geweldig goed geschreven stuk een eye opener ook nog want het laat beseffen dat er mensen achter die balie staan! Heel graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)