Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Molratten

Soms verbaas ik me er weer eens over hoeveel dieren op mensen lijken of mensen op dieren. Het is maar hoe je het bekijkt.
Ook dieren willen zich allemaal voortplanten en een nestje bouwen. Het bekende huisje, boompje, beestje is ook hen niet vreemd. Het beestje zijn ze dan wel zelf of hun jongen, maar toch die drive is aanwezig net als bij de mens. Goed zij doen het dan meerdere keren in hun leven, bijna elk jaar. Wij meestal niet, tenzij je je het financieel kunt permitteren; dan heb je soms een tweede leg en soms nog meer. Voor de doorsnee mens is het dus niet weggelegd.
Politiek daar doen dieren ogenschijnlijk niet aan. Alhoewel bijen, mieren lijken iets communistisch in zich te hebben. Allemaal werken voor die ene leider – het je ondergeschikt maken. En het ‘algemeen’ belang nastreven. Terwijl er ook weer liberale types zijn, zoals vogels die vrijheid in de praktijk lijken uit te stralen. En er zijn ook nog types die zich van geen enkele politieke stroming iets aantrekken en door het leven dartelen – juist de vlinders.
Ach wij lijken zoveel op elkaar: alle bovenstaande types zijn ook bij ons te herkennen. Gelukkig hebben wij ons verstand nog en leven iets minder op de biologische automaat. Wij menen veel dingen zelf verstandig te kunnen regelen.

Van de week werd ik nog weer eens op bovenstaande inzichten gewezen. In een artikel stond een studie over de molrat. Het beestje schijnt in kolonies te leven met sociale structuren die lijken op bijen. Er is ook een grote leider en een groep werkers en soldaten.
Als een kolonie op een andere kolonie stuit dan wordt er gevochten op leven en dood. De jongere nog kwetsbare exemplaren worden door de overwinnaars ingelijfd als slaven. Toen ik dat las kon ik er niet om heen om het te projecteren op de mensheid en de gelijkenis is groot. Dat vechten bijvoorbeeld waarbij het ene volk het andere wil inlijven – actueler kan het niet.
Ook de slavernij is nog steeds aanwezig. Boko Harem die kinderen ontvoert en misbruikt.
Oeigoeren – die naar men zegt - door China als slaaf dienen in hun werk (heropvoeding) kampen.
In Qatar waar arbeidskrachten worden uitgebuit. Ja, zo heet de huidige beschaafde slavernij: uitbuiting.
Werknemers die in de glastuinbouw voor een habbekrats werken en slecht worden gehuisvest. Slechts een paar voorbeelden; er zijn nog genoeg andere voorbeelden. Gelukkig zien we het niet of willen het niet zien, maar ze zijn er volop.

Ach het lijkt een beetje overtrokken, maar wees eerlijk er zit een grote kern van waarheid in. Zo werkt het leven blijkbaar – gewoon survival of the fittest – en ook wij doen er als veredelde dieren volop aan mee.
Zijn er geen dieren die dat niet hebben dan, zult u zich misschien afvragen? Zeker weten, neem maar eens een voorbeeld aan menig huishond. Zijn leven is gebaseerd op genegenheid, trouw, sympathie en vriendelijkheid - en dat allemaal voor wat voer en zo nu en dan een wandeling. Ze bezitten veel fijne eigenschappen, waar we ons aan zouden kunnen spiegelen, maar ook daar zitten weer boefjes tussen.

Nee, al met al ben ik blij dat ik tot de mensheid behoor ook al lijken we veel op dieren, want wij kunnen met ons verstand toch veel meer beseffen en beredeneren – misschien weleens iets te veel.
Moet er niet aan denken een molrat te zijn. Daar zo onder de grond en kaal, bijna blind en slechthorend. Vooral nu niet nu men geacht wordt de verwarming een paar graden lager te zetten. Wat zouden we het kou hebben.
Nee, we mogen blij zijn met onze verstandelijke vermogens. Alleen het gebruik ervan moet nog verder de goede kant, tot het behoud en ter uitbreiding van wat we aan natuur hebben, evolueren. Maar dat komt wel goed – nog even geduld.




P.S. O ja, ik heb nog even geaarzeld om er een foto van een molrat bij te plaatsen, maar doe het toch maar niet. Meestal zal ik niet zeggen dat iets of iemand lelijk is, maar de uitzondering daarop is toch wel de molrat.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 10 april 2022


Geplaatst in de categorie: natuur

4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 162

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)