Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Over 'de vrouwtjes'

Het mag dan politiek niet correct zijn, als mannen, varend door de Amsterdamse grachten, gehuld in niet meer dan een veter en toegejuicht door duizenden applaudisserende toeschouwers, elkaar mogen zoenen, dan mag en durf ik wel te bekennen dat ik op vrouwen val.
Mijn geliefde (die van het andere geslacht is) weet dat wel te waarderen, althans voorzover ik het echte vallen maar exclusief beperk tot haar. We zijn al heel wat jaartjes samen, kunnen het door de bank genomen ook redelijk goed met elkaar vinden, maar wat ik in de loop der tijd wel heb geleerd is, dat ik één soort opmerkingen never nooit moet maken. Op neerbuigende macho-opmerkingen in de trant van "Ach ja, die vrouwtjes …" (op de stippeltjes in te vullen: ‘weten nu eenmaal niet beter’, ‘kunnen nou eenmaal niet autorijden’ of woorden van gelijke, vreselijke strekking) reageert ze steevast als door een paardenhorzel gestoken. Na zo’n slip of my tongue kan ik voor minimaal vijf dagen mijn koffers pakken, zo niet erger.

Omdat zij deze column toch niet leest, durf ik er hier wel voor uit te komen: steeds sterker raak ik er van overtuigd dat de stelling "Niets is zo onvoorspelbaar als het weer en het gedrag van een vrouw" op waarheid berust.
Lieve lezeressen, wacht nog even met het bestijgen der kasten. Als de stelling waar is - en in het onderstaande ga ik aantonen dat dat het geval is - dan moet de persoon die een dergelijke opvatting verkondigt niet ter plekke van een zijner lichaamsdelen worden ontdaan, integendeel, hij verdient juist een compliment. Hij toont namelijk iets aan wat zeer veel mannen zeer tegen de haren zal instrijken en waar ze zich met hand aan tand tegen zullen verzetten namelijk, dat vrouwen beter zijn dan mannen.

Hier volgt het bewijs.
In hun niet aflatende jacht op het perfectioneren van de weersverwachting zijn meteorologen tot de ontdekking gekomen dat hoe meer verfijningen ze in hun atmosfeermodellen aanbrengen (dus hoe meer het model op de werkelijke atmosfeer gaat lijken) hoe onvoorspelbaarder de uitkomsten van die berekeningen soms worden. Uitspraken over toekomstige ontwikkelingen kunnen slechts in termen van kansen worden uitgedrukt. Het was de meteoroloog Lorenz die deze ontdekking in het begin van de jaren zestig van een solide wiskundige basis voorzag, daarmee ‘the roads to chaos’ plaveiend.

Na veel nadenken en hoogoplopende discussies is het inzicht vrij algemeen doorgebroken dat de atmosfeer HET voorbeeld is van een zich chaotisch gedragend systeem, dat de weerkundige gebeurtenissen in die dunne schil lucht rond de aarde een eindige voorspelbaarheid hebben en dat het onvoorspelbaar zijn, dat wil zeggen, dat het vertonen van chaos DE manier is waarop de atmosfeer gevoeligheid tot uitdrukking brengt.

Biologen wisten het al veel langer: zonder gevoeligheid voor zijn omgeving, is ieder natuurlijk systeem ten dode opgeschreven. Of met andere woorden: zonder chaotisch=onvoorspelbaar gedrag, kan er van overleven geen sprake zijn.
Met hun onvoorspelbaar zijn i.c. met hun gevoelig zijn voor kleine verstoringen, bewijzen vrouwen dus dat ze gedurende de evolutie kans hebben gezien mechanismen te ontwikkelen die hen in staat stellen, veel beter dan mannen dat kunnen, te overleven in een vijandige omgeving.
Q.e.d.


Bilthoven, 13 augustus 1998

Schrijver: Henk van Dorp
Inzender: NetRing, 27 juni 2002


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.0 met 17 stemmen 1.597



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)