België's nieuwste exportprodukt
Het was onmogelijk de laatste dagen om hier in Vlaanderen, ondanks een overvloed aan verkiezingspropaganda, onwetend te blijven in deze materie. Alle media hadden er immers een vette kluif aan. Het was dan ook nogal opvallend. ‘Hot News’ was het, dat steeds meer Nederlandse vrouwen de Belgische grens oversteken om gebruik te maken van Belgisch donorsperma. In Nederland is de wachttijd voor een kunstmatige inseminatie gemiddeld 12 keer langer dan hier bij ons. Oorzaak hiervan is het gigantische tekort aan donorsperma waarmee Nederland de laatste tijd heeft af te rekenen.
Door een recente wetswijziging is het onze Hollandse noorderbuurman niet langer toegestaan om zijn kwakje in volstrekte anonimiteit te deponeren. Elke storting bij de spermabank moet daar vanaf 1 juni met naam en voornaam worden geregistreerd. De Nederlandse donoren hebben om die reden massaal afgehaakt, zo blijkt nu.
Op zich is dat nog best te begrijpen ook. Wie wil er nu binnen 16 à 18 jaar een horde jongelui aan zijn voordeur die je allemaal eventjes komen melden dat jij hun natuurlijke vader bent? Voor de goed menende donoren van nu kan dat straks wel erg verstrekkende gevolgen hebben, die hun goed bedoelde toegift aan de maatschappij serieus zou kunnen hypothekeren. Nee, de Nederlandse man is ook niet achterlijk, alleen hadden de wetgevers daar blijkbaar even geen erg in.
Nu komen de Nederlandse dames met een problematische kinderwens in colonne de grens over en bestormen onze fertiliteitklinieken. Let wel, het gaat hier uitsluitend om financieel bemiddelden want een kunstmatige bevruchting is behoorlijk duur en noch in eigen land, noch bij ons, kunnen deze vrouwen een tussenkomst van welke instantie dan ook bekomen. Enige financiële reserve is dus een noodzakelijkheid voor koppels die een bevruchting in België overwegen.
Anderzijds kan het voor ons Belgen toch een hele geruststelling zijn om te weten dat onze nationale spermatogenese, uitsluitend in kapitaalkrachtige gezinnen tot ontwikkeling zullen komen. Wij Belgen zijn graag bereid om mee te helpen bij de instandhouding van de Nederlandse bevolkingsaangroei, maar als het even kan hebben wij toch liever niet dat onze halve nazaten zouden moeten opgroeien in één of andere sloppenwijk.
Het mooie aan heel deze kwestie vind ik persoonlijk, dat wij onverwacht en onvoorzien, plots een exportproduct erbij kregen. Ja, waar een klein land nog groot in kan zijn...Toch ben ik van mening dat een wetswijziging zich opdringt, zodat wij via een duidelijke regelgeving accijnzen en BTW kunnen heffen op de door onze potente Belgische mannen geleverde specie.
Tevens ben ik ervan overtuigd dat aan onze douanebeambten dringend één of ander instrument moet worden verstrekt, zodat het mogelijk wordt om aan de grens met Nederland een sluitend controlesysteem in te voeren.
Mij lijkt het best dat wij deze hete brei doorschuiven naar onze super politicus Stief Stunt. Hij kan zich dan persoonlijk over die kwestie buigen en als geen ander moet hij in staat worden geacht om alweer met een creatieve oplossing naar buiten te komen, die binnen het kader van ons door taalgekibbel verdeeld landje, voor iedereen aanvaardbaar is.
Hoe dan ook, een snelle besluitvorming is echt wel noodzakelijk. Als we zien wat wij aan invoerrechten betalen voor het Algerijnse aardgas, dan is de conclusie snel gemaakt. Wij kunnen toch onmogelijk toestaan, dat in tijden van economische recessie, via onze ziekenhuizen hele sloten kwaliteitsvol sperma (gratis) stroomafwaarts Nederland binnen vloeien…
Alhoewel, laat ons eerlijk en humaan blijven. Het mag toch niet de bedoeling zijn om die Nederlandse gezinnen met vruchtbaarheidproblemen nog dieper in de portemonnee te doen tasten dan strikt noodzakelijk is.
Daarom stel ik voor, dat onze Vlaamse Minister van Mobiliteit dit akkefietje meeneemt in zijn compensatiepakket wanneer hij straks weer met zijn Nederlandse collega aan de onderhandelingstafel gaat. Als onze excellentie dan discussieert met zijn confrater, heeft hij alvast iets extra’s in te brengen als het gaat over de uitdieping van de Schelde of over de ontsluiting van de IJzeren Rijn.
Wedden dat de Nederlandse Minister van Rijkswaterstaat daar niet van terug zal hebben en graag tot enige toegeving bereid zal zijn?
Geplaatst in de categorie: actualiteit