Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het eeuwige leven

Taal is een tijdlichaam.

De conceptie van dat lichaam is het moment dat de schrijver een gedachte of gevoel opschrijft. Zolang er niets geschreven wordt, zweven gedachten door een aantal miljard persoonlijke ruimten. Sommige gedachten blijven altijd onbekend, soms zelfs voor de denker zelf. De meeste gedachten gaan verloren.

Geboorte is gelijk te stellen aan publicatie, of het moment waarop de uitgever het stuk ontvangt. In elk geval het moment waarop iemand anders het leest.
De meeste woorden sterven in de baarmoeder. Na de geboorte leiden de meeste taallichamen een sluimerbestaan. De eenvoudige geboorten op het Internet van deze snelle tijd, leveren lichamen op met een kleine levensverwachting en ze komen in een beperkte ruimte terecht.

Grotere levensverwachting is voorbehouden aan gedrukte stukken. De tijdloze levensverwachting ligt buiten het bereik van de meeste lichamen. Zo verschilt taal nauwelijks van vlees en bloed.

Omdat sommige boeken en geschriften het eeuwige leven schijnen te hebben, kunnen sterk verjaarde of zelfs antieke gedachten opnieuw gedacht worden. Vandaag heeft men de mogelijkheid om de omstandigheden van vervlogen tijden te ervaren door zich in te leven in de situatie die heeft geleid tot de reeks van geformuleerde gedachten die voor u op tafel ligt.
Wat opvalt is dat de overgeleverde tijdlichamen iets zeggen over vandaag. Iemand ziet een treffende omschrijving van een probleem waarmee hij te kampen heeft, een ander ontdekt een antwoord op een jarenoude vraag. Een goede omschrijving van een vervlogen actualiteit blijkt vaak naadloos te passen op de huidige tijd (denk bijvoorbeeld aan de essays van Michel Eyquem de Montaigne, 28 februari 1533 – 13 september 1592). Deze herkenning houdt een taalexpressie elke nieuwe tijd in het zadel.

Deze constatering maakt duidelijk, dat tijdperken weinig verschillen. Het aanzien van een tijdperk verandert misschien, maar de innerlijke eigenschappen nauwelijks. Vanwege deze eigenschap van de tijd, bestaan tijdloze kunst, literatuur en wetenschap.

Het is inspirerend om te beseffen dat een treffende omschrijving van de hedendaagse actualiteit een 21ste eeuwse tijdlichaam kan opleveren die het 25ste eeuwse licht te zien kan krijgen en de mensen van dan nog steeds iets zal weten te leren.

Schrijver: Willem Houtgraaf, 4 maart 2006


Geplaatst in de categorie: kunst

2.7 met 13 stemmen 1.399



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
5 maart 2006
Email:
ag.schulztiscali.nl
Geboeid gelezen en het gevoel gehad het te begrijpen. Jammer genoeg kan ik zulks zelf nooit zo goed verwoorden. Mijn geplande inzending voor april a.s., die al klaar ligt, heeft in enkele opzichten raakpunten met jouw proza, zonder dat ik toen de inhoud daarvan toen kon vermoeden. Gretig in me opgenomen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)