Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Literatuurgeschiedenis in de moderne letterkunde

Een tijdje geleden deed een net benoemde hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam een opmerkelijke uitspraak. In een boek dat hij besprak bezoekt de hoofdpersoon de rechtzaak die was aangespannen tegen een schrijver die in die tijd actief was, omdat hij in een bepaalde passage het katholieke volksdeel zou hebben beledigd. Tot zover kon ik het verhaal uitstekend volgen, totdat het autonomie-beginsel om de hoek kwam kijken. Weliswaar in eerste instantie schuchter en voorzichtig, maar later ook een belangrijke bijrol opeisend in de redevoering.

Want de reden dat die uitspraak mijn aandacht trok was heel simpel: hij klopte niet. De schrijver zou tijdens de rechtszaak samen met zijn advocaat vrijspraak hebben bepleit op grond van het autonomie-beginsel, en zo zijn vrijgesproken door de rechter. De waarheid is echter dat deze schrijver, zoals hij bijna letterlijk in een brief aan zijn uitgever schrijft, nooit een verdediging heeft gevoerd en dat de officier van justitie hem zelf op grond van dat autonomie-beginsel heeft vrijgepleit en heeft ontslagen van rechtsvervolging.

Verder wil ik niets kwaads zeggen ovder de hoogleraar in kwestie, reeds in het eerste semester van het eerste jaar van mijn studie heb ik het genoegen gehad van hem college te krijgen en zijn inaugurale rede deed me vreemd genoeg aan die colleges denken. Noch met zijn colleges noch met zijn redevoering behalve reeds genoemde uitspraak was iets mis. Hij riep zelfs een prettige sfeer op die ook tot na de redevoering stand hield. Geen sfeer die me er toe uitnodigde de hoogleraar te confronteren met de door mij ontdekte fout; ook critici zoals ik zijn mensen die weten wanneer ze beter (nog) even hun mond houden.

Schrijver: V. Timber, 13 mei 2006


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 2 stemmen 868



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)