Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hazera 2

Die avond op de studentenflat was het even wennen: kussens op de grond dienden als zitmeubel; de tafel was heel laag; er was veel thee, erg sterk en met een bijzondere smaak en er werd ongewoon zoete koek geserveerd. De koek was typisch Saoedi-Arabisch, wordt gegeven aan een gast die welkom is. De naam ervan ben ik al lang vergeten. Ja, zélf gebakken volgens recept van haar moeder.
Al gauw ging het over de Koran.

De Koran is een lijvig boekwerk en, volgens Hazéra, in prachtige, bijna poëtische taal geschreven. Nee, ik heb de Koran nooit helemaal gelezen. Wel eens aan begonnen, maar de teksten spraken me niet zo aan, teveel herhalingen van ‘dit moet’ en ‘dat mag niet’ en als je je er niet aan houdt, dan....ziet het er niet best voor je uit. Dus was ik er na boek één mee gestopt. Ze moet er een beetje om glimlachen.

Ze staat heel onbevangen tegenover de Koran met een als doodnormaal beschouwde mengeling van bewondering en kritiek. Het zóuden visioenen zijn die Mohammed gedurende een twintigtal jaren heeft gehad. Hoe zo’n visioen precies in zijn werk gaat, daar kom je nooit achter. Een engel, Gabriël, zóu van alles hebben meegedeeld aan Mohammed, die het weer aan verschillende schrijvers zóu hebben gedicteerd. Maar het fijne van dit alles... daarover waren de ‘kerels’ het al eeuwen oneens.

‘Kerels’ (uitgesproken als ‘keggels’) blijken ‘Koran-deskundigen’ te zijn. Ja, zoiets als de Joodse schriftgeleerden. Ongeveer dan. Ze heeft niet veel met ze op. Teveel uit op hun eigen gelijk. Denken te gemakkelijk dat ze de wijsheid in pacht hebben. Te rationeel. Alles maar ‘bewijzen’. Te bazig. To much prescribing.
En dan al die niet ter zake doende zogenaamde scherpzinnigheden:
Had Mohammed last van epilepsie?
Was hij nou wél of niet een analfabeet?
Had hij Gabriël goed begrepen of misschien zélf al een interpretatie gegeven van diens boodschap? Hadden zijn schrijvers hem goed begrepen? Want zó gemakkelijk zijn de teksten vaak niet!
Hoe groot was de invloed geweest van de omstandigheden in Mekka en Medina op de inhoud van de visioenen?
Staan er keiharde voorschriften in de Koran of vriendelijke uitnodigingen? Uitdagingen, zeg maar.
Gaat de ‘heilige oorlog’ nou over de strijd tegen het kwaad in jezelf of tegen een ander geloof, van niet-moslims bijvoorbeeld?
Waarom bid je naar het Oosten? Omdat Mekka daar ligt? Je zult maar in Japan wonen! Dan wordt het wel een lange omweg naar Mekka! Of omdat in het Oosten de zon op komt? Staat ‘het Oosten’ misschien voor iets dat je tóch niet, met welk woord dan ook, precies kunt omschrijven?
En zo nog een hele lijst vragen meer.

Ik: Maar, wat denk jij van Jezus? Ze heeft véél respect voor die man. Óók een profeet. En een héél grote! Ja, ze heeft ook in de bijbel gelezen. Niet alles, alleen de mooie stukken (lachje). Eigenlijk vindt zij Jezus een groter profeet dan Mohammed. Wat híj leerde was even eenvoudig als duidelijk en híj had tenminste van begin tot einde in praktijk gebracht wat hij leerde. Dat kun je van Mohammed niet zeggen. Die was echt niet altijd zo’n lieverdje geweest. Krijgsheren zijn niet direct lieverdjes. Tóch? Neem nou alleen het grote aantal vrouwen dat hij tegelijkertijd had. Typisch ‘keggels’-visioen! (big smile).

De eerste jaren na zijn dood was er veel kritiek op hem geweest. Later werd hij door zijn volgelingen steeds verder ‘omhoog geprezen’. Jezus heeft de pech gehad dat zijn volgelingen een god van hem hebben gemaakt. Die is niet alleen ‘omhoog geschreven’, die is ‘het mensdom en de wereld uit geschreven’. Sorry, hoor (hand voor de mond). Ben je beledigd? Neu, dat niet.

Maar zou je dan niet liever een christen willen zijn, waag ik te vragen. Ze haalt haar schouders op. ‘Wat zou dat uitmaken’? Ik ben als moslim geboren en wat nóg belangrijker is: ik ben ik. De rest doet er toch zeker niet toe? Of vind jij van wel? Ik wist niet zo gauw wat ik moest vinden.

Wie en wat is God volgens jou? ‘Allah is groot en Mohammed is Zijn profeet’ zeggen de moslims. Te pas en te onpas, dat mag er wel even bij vermeld. Wat is groot? Wat is grootst? Weet jij hoe groot ‘oneindig groot’ is? Als je van een oneindig grote berg zand een miljoen ton afhaalt, hoeveel schiet er dan over? Een oneindig grote berg. Snap je? Moet je niet ‘Ja’ zeggen want dat kún je niet snappen! Pythagoras noemde het getal ‘goddelijk’. Daar kun je om lachen, maar dat zou dom zijn, want hij bedoelde er iets mee. Tel maar eens van één tot oneindig. Als je klaar bent doe ik er gewoon eentje bij. Was het niet Mozes, die wist te vertellen dat God van Zichzelf zou gezegd hebben: “Ik ben Die ben”. En dat gaan wij dat dan even invullen? En daarom zijn er zo’n massa verschillende goden! Allemaal door mensen bedacht en daarom tweederangs. En ze citeert een of andere tekst.

(Een paar jaar later lees ik een boek over gnosis en stuit op een tekst, die verdraaid veel lijkt op, in feite dezelfde is als die Hazéra citeerde: ‘God schiep de mens en de mensen schiepen zich goden. Zó gaat het in de wereld: de mensen scheppen zich goden en vereren hun eigen ‘scheppingen’. Waarlijk! De goden zouden de mensen dankbaar moeten zijn en de mensen vereren! (Evangelie van Filippus uit de Nag Hammadi geschriften).

Had ze daar óók al weet van? Het lijkt wel of ik op catechisatie zit! :-)

(Komt nog één stukje.)

Schrijver: Fonsaad, 21 september 2007


Geplaatst in de categorie: religie

3.3 met 3 stemmen 351



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)