Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

RONDREIS DOOR ZUID-SPANJE (tweede deel)

Het Andalusische landschap lijkt wel een heuvelachtige woestijn, die toch vruchtbaar is. Want de gelige hellingen gaan half schuil onder het zilverachtige lover van de olijfbomen.
Het mooie dorp Cabra is benauwend door de hitte. De sinaasappels, die hier als gewone laanbomen staan, geven verkwikkende koelte.
Cordoba heeft een kathedraal, die vroeger Moskee was. zowel de Arabische als de Europese cultuur zijn in dit gebouw te bemerken. Overal heeft het reusachtige gewelf steunpunten.

Zuilen en bogen:
een doolhof van strijdend denken
en ruime godsdienst.

Het koperwerk en de ontelbare schilderijen... Daar is wel een mensenleven voor nodig om dat eens rustig te bekijken...

De parken van Sevilla zijn 's avonds heel gezellig verlicht. Wel zijn de paden vol regenplassen. Bij hoge uitzondering heeft de stad vandaag wat buien gehad. La Place d'Espagne is het mooiste plein van Sevilla. Het grote tentoonstellingsgebouw met zijn zuilengalerijen en vier torens oogt sterker als een paleis dan vele echte paleien, al is het er zelf geen. Veel bescheidener is het kleine paleis van de Spaanse koning, dat min of meer schuil gaat tussen gewone huizen.
De ochtend is een beetje heiig. Toch hebben we vanaf de hoge paddenstoelvormige stellages een mooi uitzicht over de stad met al die paleizen en weidse gebouwen.

Op de stad neer zien:
die slanke spitse torens
zijn sterke vingers;
ze houden rijk verleden,
bemoedigen de toekomst.

Het Sevilla van de vijftiende en zestiende eeuw is geweldig verrijkt met goud en kunstwerken, dankzij het toen pas ontdekte Amerika.
In de stad Cadiz doen het stadhuis en de kerk ook weer denken aan Oosterse paleizen. De gebouwen en huizen aan de kust hebben destijds veel van de zee ontvangen.

Rechte muren zijn
vol gaatjes en schelpengruis,
waren eens klippen.

Een boottocht door de baai van Cádiz is heerlijk verfrissend. Ergens op de achtergrond laat de Atlantische oceaan zich bescheiden zien.
Aan de overkant van de baai stappen we uit en genieten van een heerlijke vismaaltijd in het stadje Puerta de Santa Maria, waar Columbus enige jaren gewoond heeft, lang voordat hij zijn eerste tocht naar Amerika maakte.
De voorraadkelders van de bekende Sherry in de stad Jerez de la Frontera geven een koele verkwikking bij deze hete dag. Vijftigduizend zwarte houten tonnen bevatten elk 550 liter drank en 50 liter lucht. Na een wandeling door het halfdonker genieten we allemaal gratis van deze edele drank.
De bus gaat tussen bergen door. Verdorde weiden met bosjes geven veel ruimte aan paarden en runderen, die bij elkaar grazen. De welbekende aaseters laten zich ook in groot aantal zien.

Gieren speuren rond,
vliegen vreedzaam, zonder buit,
tussen ooievaars.

Bij het mooie zandstrand toont zich Afrika 's kust. Hier in Bolonia bezoeken we ook een nederzetting der boodschappers van onze beschaving. Het oude theater, het aquaduct en de kleine markt met zuilen mogen zich weer laten zien na een lang onderaards bestaan.

Jonge dwergpalmen
en kleurige vetplantjes
tonen sterk leven
vol opgewekte bloei
bij Romeinse bouwvallen.

De kabelcabine van de Britse kolonie gaat langs steile, maar prachtig begroeide rotsen. Aan het eindpunt word je meteen verwelkomd door berberapen, die een smakelijk hapje van je verlangen.

Prachtig Gibraltar
bloeit bij strenge bewaking;
hier tonen apen
vrijheid en vrede in rust,
geven een voorbeeld aan mensen.

De avond in het stadje Mijas is buitengewoon aangenaam, om nooit te vergeten. De lantaarns tussen de zuivere witte huizen schijnen hartverwarmend.
Vanaf ons hotel op de berghelling hebben we een mooi uitzicht op het lagere stadsgedeelte aan de kust.

Fier flonkert de stad
in de diepte; daarachter
verzinkt traag de zee.

Het vliegtuig stijgt op om ons naar het vertrouwde Vaderland terug te brengen. Intussen daalt de nacht.

Boven zwarte lucht
schuift laat blauw met licht purper
langzaam vloeiend weg.

Schrijver: Han Messie, 9 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 1 stemmen 66



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
9 oktober 2014
Han, heel graag gelezen en je bent zo duidelijk geweest, dat bij het sluiten der ogen, de mens meegeniet! Mooi heel mooi!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)