Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Nazomer?

September laat ons mooi in de steek. Nog steeds geen nazomer weer, maar dan hebben we wel een hogedrukgebied nodig boven centraal Europa, waardoor een zuidelijke stroming tot stand komt met warme lucht uit Spanje. Tot heden is hier ter lande de luchtdruk vaak laag, waardoor de wijzer op de barometer teveel naar links wijst. De temperatuur komt nauwelijks in de buurt van de 20 graden, meestal lager door de koele westelijke stroming met regen en buien, soms met hagel en onweer.

Hoe ontstaat eigenlijk een hogedrukgebied? Dat ontstaat als ergens op onze aarde boven in de atmosfeer meer lucht wordt aangevoerd dan er verdwijnt met het gevolg, dat de druk op de aarde hoger wordt. Vaak komen deze gebieden van hogedruk voor tussen twee lagedrukgebieden ( depressies)en brengen rustig droog weer met veel zon. Wanneer een hogedrukgebied een langere tijd op dezelfde plaats blijft liggen, dan blijft het weer langdurig mooi, vooral in de zomer. In de winter wil het wel eens tegenvallen door de aanwezigheid van mist en motregen.

Het mooiste weer krijg je in de zomer als de luchtdruk hoog is boven Scandinavië, want dan stroomt lucht uit het oosten, zeg maar uit Rusland, waar een landklimaat heerst. Zomers is het daar erg warm en in de winter vreselijk koud. Dus kan je hier in de zomer in je blootje zitten en in de winter schaatsen. Vermeld heb ik al hoe een hogedrukgebied ontstaat, maar er is nog meer aan de hand, want in een hogedrukgebied daalt de lucht en door de samendrukking (compressie) wordt de lucht warmer en lost de bewolking op. Denk maar aan een fietspomp, die wordt ook warm als je een band vol pompt met lucht.

In een depressie, dus in en lagedrukgebied, is het anders, want daar stijgt de lucht, waardoor op de grond de druk daalt, dus staat de barometer vaak op regen. De opstijgende lucht koelt af en condenseert, immers koude lucht kan minder waterdamp bevatten. Er ontstaan dus heel veel kleine druppeltjes en dat is samen de bewolking, die je ziet.

Over de bewolking is ook heel veel te vertellen. De plaats waar een hogedrukgebied ligt is van groot belang voor het weer bij ons. Ligt zo'n gebied boven Engeland, dan hebben wij een noordelijke wind, dus kouder, maar ligt dit gebied boven Scandinavië, dan hebben wij een oostelijke wind en dat betekent in de winter vorst en in de zomer warmte, maar ligt het ten zuiden van ons, dan hebben wij een westelijke stroming met aanvoer van vochtige lucht vanaf de Oceaan. Dan is het in de winter zacht en in de zomer koel.

Ik heb nog een paar weerspreuken:
Een noordwestenwind in de zomer duurt vaak lang en brengt koel bewolkt weer.
Neemt de wind bij regen toe dan volgt spoedig droger weer.
Voorbode van onweer zijn :

Bij warm zomerweer dalende barometer en meer wind uit het zuidoosten en bepaalde vormen van wolken, zoals torentjes, grove schapenwolken en een bleke zon bij een onbewolkte hemel.
Storingen en kraakgeluiden op de middengolf van de radio.
Ook dieren voelen onweer naderen, want de katten gaan zich verschuilen, de vliegen steken meer en honden kauwen gras.

Schrijver: kees niesse, 17 september 2017


Geplaatst in de categorie: natuur

5.0 met 1 stemmen 61



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)