Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

OLTERTERPER SPROOKJE

Door Friese heidevelden en wat bouwland omringd, lag een klein dorpje. Dit plaatsje zou ook altijd klein blijven,, maar voor een heel eigen en geweldige bekoring zorgen.
De boeren legden wat meer akkers en weiden aan. Die hard zwoegende mensen leefden eenvoudig en tevreden. Hun levenszin werd versterkt door Gods Woord, dat in de Hippolytuskerk gebracht werd.
Later woonde er in het dorp, dat Olterterp heette en nog heet, een adellijke heer, Ambrosius Van Boelens genaamd. Deze zeer ondernemende edelman bestuurde het gebied rondom Olterterp. Ook was hij een sterke vuist van Nederlands regering. Zijn daadkrachtig brein zorgde ervoor dat er een mooi kasteel verrees: het Slot Boelens.
Tegelijk lieten heel wat mensen hun kunstig vernuft en werkgrage handen iets wonderschoons verrichten. Het statige Slot Boelens kreeg een prachtig wandelpark met paden, die al slingerend hun weg door het gras vonden. Vijvers vol waterminnende bloemen riepen heel wat zwemvogels, drukke kikkers en sierlijke ringslangen naar zich toe. Al deze dieren vonden hier een tehuis naar hun aard.
De laagste hemelwezens zijn kleien engelen, die steeds over de aarde zweven. Deze dwergengeltjes kunnen dikwijls voor heel grootse onderneming zorgen. Op zekere nacht vergaderden ze met elkaar in de kruin van een grote eik.
"Dat park van Van Boelens mag er zeker wezen," zei er een. "Maar een wat ruiger aanzien zou heel wat mensen beter bevallen."
"Daar zijn we het mee eens," zongen ze allemaal in koor. "We zullen de stoere wandelaars het naar hun zin maken."
De engeltjes spraken in geheime taal tot heel veel kloeke vakmensen. Deze kregen drang om zich met aarde, bomen en struiken te verenen. Dankzij hun fikse aanpak werd de grond omgewoeld om levenskracht te geven aan duizenden nieuwe boompjes. Tussen de statige beuken- en eikenlanen groeide dicht struweel op, kregen dennen en sparren ook hun plaats.
Het aanzien van wild bos, samenspelend met oud parklandschap, kon steeds meer mensen bekoren, die hier enige tijd wilden toeven.
Ook het Slot Boelens wilde graag van uiterlijk veranderen. Lange tijd nadat zijn eerste bewoner Ambrosius was ontslapen, kreeg het de naam "Huize Olterterp." Het kasteel van vroeger had plaats gemaakt voor een groot en vriendelijk ogend herenhuis. Dit fraaie bouwwerk had de eer om veel later "It Fryske Gea" in zich te krijgen. Ja, dit geliefde huis bewaart in zich de bescherming van Frieslands wijde polders, meren en dichte bossen.
Een eindje verder zag een gezellig spijshuis met gerieflijke slaapkamers het levenslicht. Hotel Het Witte huis was en is een heel prettig verblijf voor mensen, die Olterterp enige dagen lang goed willen verkennen. Zijn keuken zorgt voor echte Friese gerechten, terwijl ook kookkunst uit allerlei wereldhoeken hier terecht komt.
Tenslotte viel de oude beuken rondom de grote bosvijver en uit diens omgeving een grote eer te beurt, misschien ook wat pijnlijk. Sterke kettingzagen zongen luid hun doordringend lied, terwijl ze die grote beuken beten. De bomen leden pijn, maar voelden zich daarbij trots. De nissen. die in hun stammen ontstonden, werden opgevuld met beelden van hun eigen hout. Bekende mensen uit Friese geschiedenis en overlevering kwamen hiermee tevoorschijn.
Bij de Grote en de Kleine Vijver van Olterterp waren thans vertilde stemmen uit Frieslands lange, rijke en veelbewogen verleden. Verstaan nadenkende mensen het? Deze zwijgende taal mengt zich door de gedachte van Huize Olterterp, die door bos en velden zweeft, wakend over plant en dier.
Het Witte Huis moedigt zijn bezoekers aan om lang rond te dwalen en vol te zijn van woudlust. Daarna des te beter genieten van spijs en drank.
Vanuit de Hippolytuskerk waait ingetogen zegen over het boerenland, dat gehuwd is met bosleven.
Arbeid, genot en bescherming: een drievuldige adem over Olterterp.
De al eerder genoemde engeltjes mogen alle lof ontvangen voor hun zorgzaamheid.

Schrijver: Han Messie, 29 november 2018


Geplaatst in de categorie: natuur

5.0 met 1 stemmen 121



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)