Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

VERTROUWEN VAN EEN BEER

Wie kun je nog vertrouwen tegenwoordig zei mijn buurman gisteren tegen mij. Inderdaad dacht ik wie en wat kun je nog vertrouwen. De politiek niet meer, de media lang niet altijd, de sociale media helemaal niet meer. Het bedrijfsleven buit ieder zwak punt uit van de mens om geld aan te verdienen en ja, laten we eerlijk zijn de mensheid is zo gemakkelijk te beïnvloeden.
De mens is een hompje klei dat gekneed wordt naar het model dat de kneder wenst. Vandaag hoorde ik in het nieuws dat de jeugd tussen de 18 en 25, zich steeds meer laat vol spuiten met botox, fillers en dergelijke, hierdoor geïnspireerd door zogenaamde ‘influencers’. Te gek toch?

Vorig week hoorde ik dat de kreet ‘Obamagate’, welke door Trump geïntroduceerd werd nergens op gebaseerd is en hij die waarschijnlijk in het leven heeft geroepen als afleiding van zijn falen i.v.m. de Coronacrises. Maar zijn fans geloven hem en zeggen: Zie je wel!

En dan zijn er nog al die trollen en nepaccounts en weet ik wat er verder nog bestaat, die iedereen een oor aan naaien. Het beste is geen energie te steken in facebook, instagram, twitter en dergelijke. Het scheelt je veel tijd en je wordt niet stiekem toch beïnvloed. Maar dat is toch een keuze, hoor je sommigen zeggen. Je laat het gebeuren of niet. Dat is waar, maar de tactieken worden steeds geraffineerder, zodat ze ook bij de standvastige mens voet aan de grond krijgen.

Maar hoe kan dat eigenlijk? Heel eenvoudig vermoed ik, het ligt aan de mens zelf. Aan de ene kant te goed van vertrouwen en aan de andere kant juist weer erg onbetrouwbaar.
Stelletjes beloven elkaar nog steeds zo af en toe eeuwige trouw. Een romantisch onnozel gedoe, want 1 op de 3 huwelijken gaan kapot. Vermoedelijk tegenwoordig nog meer. Mede veroorzaakt natuurlijk door bepaalde commerciële tv zenders. Die promoten dat relaties niets meer voorstellen, geen waarde meer hebben.
Temptation Island bijvoorbeeld. Of tegenwoordig heb je, zag er een flits van: mensen die ongezien met elkaar gaan trouwen. Volslagen idioot en volgens mij van slechte invloed op begrippen als trouw en vertrouwen.
Natuurlijk heeft onze huidige jachtige maatschappij er ook mee te maken – we hebben geen tijd meer voor elkaar. Alle beschikbare tijd is zo’n beetje ingevuld. Het wordt tegenwoordig steeds meer een ‘struggle for life’, om het hoofd boven water te houden, althans zo lijkt het.
Al de bovengenoemde factoren zorgen er voor dat begrippen als vertrouwen en trouw zijn, steeds meer worden ondermijnd.

Beer is een logeerhond die regelmatig bij mij wordt gebracht. Het is volgens z’n paspoort een kruising tussen een Newfoundlander en een Leonberger, een ‘klein’ langharig beertje. Uiterlijk lijkt zij het meest op een Newfoundlander. Beer is een beetje voorzichtig, ze vertrouwt je niet zomaar. Je moet haar vertrouwen winnen. Toen ik haar de eerste keer buiten op het omheinde weiland liet, kon ik haar met geen mogelijkheid weer binnen krijgen.
Ze vond het spannend of vertrouwde het niet. Uiteindelijk met behulp van mijn vrouw lukte het toch.
Een volgende keer ging het al ietsje beter en de daarop volgende keer weer ietsje. Nu heeft ze mij helemaal in vertrouwen genomen en ligt ze vaak aan mijn voeten. Gisteren ging ik een kopje thee halen en zij lag languit op de vloer, mijn de weg versperrend. Ik plantte mij voeten heel voorzichtig langs haar uitstekende delen – poten staart en kop, om maar nergens op te gaan staan.
Ze schrikt niet meer, kijkt amper op – kortom ze vertrouwt mij volledig. Het klinkt misschien idioot, maar ik vind dat mooi. Een dier, dat nog dat puur onvoorwaardelijk vertrouwen heeft in een ander. En dat dan ook nog wel in een mens, een wezen van een totaal ander soort dan hij zelf. Dat is toch mooi en dat zal ook altijd zo blijven.
Want echt als je eenmaal het vertrouwen van een hond hebt, dan kun je een bijna onmenselijke trouw verwachten.
Is Beer een speciale hond? Aan de ene kant wel – alle honden zijn speciaal en dus eigenlijk ook weer niet. Ik weet het zeker, want ik heb al zoveel verschillende honden van diverse rassen en mixen te logeren gehad.

Hoe kan dat die onvoorwaardelijke trouw. Ach, dat kan natuurlijk omdat een hond helemaal zichzelf blijft.
Een hond heeft nu eenmaal niets met sociale media en blijft dus verschoond van negatieve invloeden die z’n fijne karakter kunnen verpesten.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 2 juli 2020


Geplaatst in de categorie: overig

5.0 met 1 stemmen 87



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)