Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

over werk (2)

De deur werkt inmiddels weer zoals het een deur betaamt en zwaait zonder mankeren vele malen per dag open en dicht. Het dingetje heb ik gelaten voor wat het was. Het bevindt zich nu in een vuilniszak. Met een slot is het zo, dat het niet te vast en niet te los moet zitten. Samenspraak tussen sleutel en schroevendraaier leidt gemakkelijk tot de juiste instelling. Een derde hand is hierbij zeer behulpzaam. Naar de brievenbus heb ik lang gekeken. Die functioneert namelijk niet naar behoren. Het klepje valt niet naar beneden nadat de krant is langs gekomen. Dat kwam bij nadere beschouwing zo: het veertje dat daartoe dient was verroest en scheel, zodat het klepje voor het neerdalen in nette positie geheel afhankelijk was van de zwaartekracht. Niet voldoende met de obstakels van borstel in de buurt (het is een brievenbus met accessoires), en in de toch al wat jichterige toestand van de oude brievenbus. Nu kwam ik op het idee om mij af te vragen of dit vóór het schilderen van de deur niet ook al het geval was, en na enig denkwerk was ik daar zeker vrijwel van. ‘Kijk’ zei ik toen tot mijzelf, ‘ik kan me hier nu wel druk over maken, maar eigenlijk is het beter dat niet doen’, en daaruit blijkt dat ik wel degelijk over enige aanleg voor modern vakmanschap beschik.

‘Dat u in staat bent het werk uit te voeren, betekent niet dat u daar ook geschikt voor bent.’
Het is één van de hartvochtige mededelingen die mij op mijn zoektocht naar werk voor geld zonder pardon in het vragende gezicht geslingerd werden en de spreker de aanblik opgeleverd moeten hebben van iemand die zich machteloos voelt en de wereld niet begrijpt. Nadat er over en weer wat woorden zijn genomen en gegeven, de aankomst van het slechte nieuws door de ene partij geverifiëerd en door de andere partij enigszins verwerkt lijkt, volgt er meestal – als beloning en dank voor deze nederige prestatie - nog een toevoeging van meer vertrouwelijke aard, die het over mij genomen besluit moet verzachten en tegelijkertijd de onderbouwing ervan verstevigen, maar doorgaans slechts mijn weerstand tegen begrip verhoogt. ‘Kijk, ze zoeken gewoon een typje, en dat ben jij niet’.
Een verrassende variant luidde: ‘Wij zijn onder de indruk van uw kennis van zaken, maar wij vrezen dat uw uitstraling niet de juiste is voor deze functie.’ Het staartje hiervan kwam als antwoord op mijn verzoek die uitspraak nader toe te lichten en miste eveneens zijn vermoedelijke bedoeling: ‘Anders gezegd: wij vonden je wat klein, en dat bedoelen wij natuurlijk niet letterlijk.’ Bepaald ongelukkig gekozen woorden ten overstaan van iemand die in een eerste oogopslag in ieder geval gekwalificeerd kan worden als klein van stuk.

Als men lang genoeg werkloos is of werkzoekend, vult de dag zich vanzelf met werk. Want werk is een rekbaar begrip. En de dag afsluiten met de conclusie dat je vandaag weer niets gedaan hebt is moordend voor het moreel. Dus gaat men zoeken naar activiteiten of het nalaten van activiteiten die met het etiquet werk beplakt kunnen worden. Ik stelde daartoe de volgende criteria op met de aantekening dat zij alleen cumulatief tot geldigheid leiden.
Om te beginnen moet het iets zijn waartoe ik mij heb moeten zetten, ik moet er bij aanvang geen zin in gehad hebben. Dat lijkt niet te moeilijk als je eigenlijk nergens meer zin in hebt. Te zwaar vermoeid van het niets doen kan het gebeuren dat men zelfs geen zin meer heeft om te gaan slapen. Het gaat mij ook ver om slapen als werk te beschouwen, maar aan de andere kant wanneer een leven door de werkloze toestand zodanig ontregeld is dat zelfs de slaapwens verstoord is, kan men toch wel stellen dat hier de vervulling van een primaire levensbehoefte bedreigd wordt, dan zal men de ernst van de situatie inzien en het met mij eens zijn, dat in dit licht het overwinnen van de weerzin om naar bed te gaan en jezelf de trap op te slepen, je tanden te poetsen en het licht uit te doen - dat slapen gaan is nog een hele verzameling van activiteiten - als werk beschouwd kan worden.

(wordt vervolgd)

Schrijver: Tille, 18 mei 2003


Geplaatst in de categorie: werk

0.9 met 14 stemmen 1.638



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)