Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Afscheid

Het is de laatste dag van het jaar,
een afscheid van 365 dagen.
Zoals ook elk jaar een jaar van hoogte- en dieptepunten.
Het jaar waarin ik constateerde dat mijn vrije Nederland toch niet zo tolerant was als ik dacht.
Het jaar waarin ik meehuilde met de kinderen van Bedir, die in mijn mooie woonplaats Uden geconfronteerd werden met een groot verdriet.
Onbegrijpelijk, waanzinnig en absurd.
Het jaar ook van Theo van Gogh wiend dood zoveel stof deed opwaaien.
Het jaar waarin de vrijheid van meningsuiting onder de loep genomen werd en ik me afvroeg in hoeverre je over " vrijheid" kunt spreken als je daarmee mensen kwetst.

Waarden en normen!

We hebben afscheid genomen van onze Prinses Juliana en van haar Bernard.
Die Bernard die het uiteindelijk voor elkaar kreeg om te zeggen wat hij wilde ook al was dit pas na zijn dood. Onze vrijheid van meningsuiting kent dus wel degelijk zijn grenzen. Nee, zijn dochters zullen niet hebben zitten springen over zijn verhalen over buitenechtelijke escapades. Maar maakt het hem ook niet meer mens? Het moet toch bijna onmogelijk zijn niet uit het keurslijf van alle opgelegde regeltjes te willen ontsnappen. Even jezelf te zijn. Ook al valt dit niet onder onze waarden en normen?

De massahysterie rond de dood van Hazes heeft me ook versteld doen staan.
Van een continu zuipende zanger tot volksheld!
Een prachtige promotie.
Hij zal best veel voor anderen betekend hebben en ik heb er verder ook geen problemen mee. Maar je gaat je zo nu en dan wel afvragen waar de grens ligt.

Pim Fortuyn kreeg postuum ook nog een eervolle vermelding. Met stomme verbazing heb ik ernaar gekeken. Als persoon die, zodra hij geen gelijk kreeg meldde dat hij er geen zin meer an had!, vind ik het toch heel wat dat hij tot "grootste Nederlander aller tijden" is verkozen!

De ramp in Azië sluit ons jaar dramatisch af. Zoveel mensen die gestorven zijn. Zoveel mensen die zonder familie verder moeten. Ondragelijk leed. Met het schaamrood op je kaken moet je constateren dat je eigen probleempjes eigenlijk futiliteiten zijn bij deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Maar ook solidariteit met al het leed. Ook dat is ons landje.
Hoezo economische recessie??
Er is altijd nog wel wat te geven.
Waar een ieder zeurt over "hoe verschrikkelijk duur het is sinds de euro"
is vrijwel iedereen bereid geld te doneren waar zich een ramp voordoet,
beseffende dat er zoveel mensen zijn die er echt slecht aan toe zijn.
Dat geeft een mens weer hoop voor de toekomst!

Ik heb een ieder veel toe te wensen voor het aankomende jaar.
Voor degenen die het echt nodig hebben veel sterkte!
Hopelijk worden we allen wijzer en zullen we vreedzaam naast en met elkaar leren leven.
Reik diegene de hand die het nodig heeft.
Oordeel niet opdat gij niet beoordeeld wordt!
Houd je ogen wijd open en sluit ze niet voor het leed van de ander.
Verbeter de wereld , begin bij jezelf.
Ik zal er mijn best voor doen!
Als u dat ook doet moet het goed komen met 2005
Ik wens u allen veel warmte, liefde, gezondheid en wijsheid toe.

Gelukkig Nieuwjaar!

Schrijver: Brenda, 31 dec. 2004


Geplaatst in de categorie: afscheid

2,0 met 17 stemmen 4.335Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
assia
Datum:
20 nov. 2008
ik vind het mooi!
Naam:
Brenda
Datum:
2 jan. 2005
Email:
floddertjeshome.nl
Hier heb je inderdaad een raak punt! Ik zal de laatste zijn om dat tegen te spreken. Het is inderdaad zo dat je troost en kracht kunt putten uit muziek. Het is ook geen oordeel over Hazes of over de mensen die hier wel behoefte aan hebben. Het is uitsluitend mijn mening. Voor mij hoeft het inderdaad niet op deze manier. Soms vraag ik me af waar het eindigt. Gaan we bij een volgend overlijden de straat op met de kist op de schouders? Prima voor diegenen die hierdoor hun verdriet verwerken. Het zou mijn manier echter niet zijn! Dat maakt niet dat mijn keuze beter of slechter is dan die van een ander. Uiteraard mag ieder hier over denken zoals hij dat verkiest. Dat is eigenlijk wat ik aan wilde geven.
Naam:
Ridzerd
Datum:
1 jan. 2005
Email:
rmvdhome.nl
Dat er velen zijn geweest die zo'n eerbetoon misschien meer verdienden, is zeker waar. Maar in de regel is het zo dat de mensen waardering hebben voor waar ze zich het meeste mee verwant voelen en wat hen het meeste vreugde of amusement verschaft en niet kijken naar wie de beste is, als mens of als muzikant.
Naam:
Brenda
Datum:
1 jan. 2005
Email:
floddertjeshome.nl
Nee, ik ben geen fan van Hazes. Was ik dat wel geweest had ik hetzelfde gezegd. Natuurlijk is er niets tegen een mooi afscheid. Maar het leek hier meer op een "heilig" verklaring dan op een begrafenis van een volkszanger. En laten we eerlijk zijn. Er zijn er velen geweest die zich belangeloos hebben ingezet voor de mensheid en die misschien meer zo'n eerbetoon verdienden. (Alhoewel deze daar misschien wel te bescheiden voor waren).
Ik keur de roddels en minachting over onze BN-ers zeker niet goed. Ieder mens heeft het recht zijn of haar leven zo in te vullen zoals diegene wenst.
Dit gold zeker ook voor Hazes. Maar ik vond deze emo-vertoning een beetje overtrokken. Mijn mening. Je hoeft het daar ook niet mee eens te zijn.
Naam:
Ridzerd
Datum:
1 jan. 2005
Email:
rmvdhome.nl
Wat bedoelt de schrijfster met: 'Je vraagt je zo nu en dan wel af waar de grens ligt'? Ik begrijp dat zij geen fan is van Hazes, dat ben ik eigenlijk ook niet, hoewel ik wel vind dat hij wel aardig kon zingen. Maar ik zie een dergelijk massaal eerbetoon toch veel liever dan de bakken vol kritiek en minachting die bekende Nederlanders vaak over zich heen krijgen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)