Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Remedies tegen treurrozen - Het Parool 11/03/05

Ik ken eigenlijk maar een ding dat nog treuriger is dan die ene roos in haar kraakpapiertje: dat is een bos rozen die hun kopjes al laten hangen terwijl het bezoek van wie je ze cadeau hebt gekregen, nog niet eens vertrokken is.
Want dat overkomt mij nou altijd: ik heb de rozen koud in de vaas staan of ze beginnen al te treuren.
Schuin afsnijden, wordt je altijd aangeraden als je rozen koopt, en vooral lauw water in de vaas. Ook moet je niet vergeten om het zakje plantenvoedsel in de vaas leeg te schudden.
Ik heb alle aanwijzingen altijd trouw opgevolgd, maar ik kan niet zeggen dat het veel verschil heeft gemaakt; soms bleven de rozen overeind en soms lieten ze - met dezelfde behandeling - de koppen hangen.

Gelukkig ben ik in het bezit van "Snijbloemen uit Alle Windstreken". Een geillustreerde gids met beschrijvingen van ruim vijfhonderd soorten en rassen en tips voor gebruik en houdbaarheid. Het boek is geschreven door Coen Gelein en Nees Joore, in nauwe samenwerking met specialisten van de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer. Vertrouwenwekkender kan het haast niet. Mannen met namen als Coen en Nees kunnen onmogelijk charlatans zijn.

Na mijn zoveelste rozenfiasco heb ik geprobeerd de oorzaak van de snelle aftakeling van mijn ruiker met behulp van dit boek te achterhalen.
Dat schuine afsnijden had ik niet hoeven doen, zo leer ik. het gaat er om een gave snede te maken, zonder rafels, met een vlijmscherp mes. De theorie dat door een schuine snee meer water wordt opgenomen dan door een rechte klopt niet: als je de kraan schuin afzaagt komt er ook niet meer water uit dan nu.
Ook het gebruik van lauw water blijkt meer op folklore dan op wetenschap gefundeerd te zijn. Hoe kouder het water, hoe minder de bacteriegroei. En hoe minder bacteriegroei, hoe minder bederf.
IJswater was dus beter geweest.

Maar hoogstwaarschijnlijk zijn mijn rozen gesneefd als gevolg van vaatverstopping, leer ik van plantendokters Coen&Nees. 'Snijbloemen nemen water op via de houtvaten in de stengel. De veel voorkomende verstopping van deze vaten is de oorzaak van slap blad, knikkende stengels en slappe bloemen. Vaatverstopping kan twee oorzaken hebben: luchtembolie en verstopping door bacterien.'
Als mijn rozen in schoon water en in een schone vaas al na een paar uur verwelken, dan is luchtembolie de waarschijnlijke oorzaak: het watertransport in de stengel wordt door luchtbellen verhinderd. Dat voorkom je door de stengels onder water iets aan te snijden.
Als de rozen dan nog gaan hangen, dan zijn ze van slechte kwaliteit. En tja, daaraan kun je weinig doen.
Je kunt een gekregen roos nu eenmaal niet in de stengel kijken.

Schrijver: romke van de kaa
Inzender: jos zuijderwijk, 15 maart 2005


Geplaatst in de categorie: planten

2.7 met 6 stemmen 1.527



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)