Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Ta ta ta taaaaa

Vanmorgen, op weg in de auto naar mijn werk, zat ik in mijn rollende couveuse te luisteren naar de weldadige klanken van een pianosonate die een verzachtende balsem van harmonie injecteerde in mijn onderhuidse vetlagen.
Dit alles met 120 temidden van de andere blikjockeys in de jakkersluis die snelweg heet.

Wat was het dat jongemannen en vrouwen in de jaren 1750 tot pakweg 1890 beroerde waardoor ze zich met grote ijver inzetten voor datgene wat wij nu kennen als klassieke muziek? Kunnen wij ons voorstellen wat hen bewoog? Comfortabel zittend in een voortsnellend vaartuig dat voor degenen die hier waren, op deze zelfde plek, 250 jaar vervlogen tijd en ruimte geleden, onwaarschijnlijk futuristisch zou hebben geleken?

En toch is hun muziek ons niet vreemd, niet wezensvreemd, zoals Klingonklanken dat zouden kunnen zijn. 'Ons' lichaam, 'onze' geest en gevoelens zijn niet wezenlijk anders dan die van 'hun'. De inhoud van onze programma's is verzorgd door onze tijdgenoten (ik heb het over de software van onze mentale systemen, ja, datgene waarmee je nu zit te lezen; niet over tv-programma's) in de vorm van onderwijsgevers, ouders, heersende overtuigingen als religieuse, politieke, economische, human(istisch)e, filosofische, psychologische en zo nog een tig of wat.
Maar onder, pre, eerder dan deze tweedehands programma's (want bedacht door winstbeluste industriëlen of andere revolutionairen), proto dus, waren wij opgenomen in het plasma van de plaatselijke variant van het universele gebeuren (hetgeen baby's nog steeds ervaren, en ik -mutate metante- in de couveuse van mijn volvootje bij het versmelten met het plasma van de muziek).

Geduld, mijn beste mededenkers, want het gaat over deze vraag:
Welke boodschap(pen) zit(ten) verpakt in de klanken, harmonieën, fonteinen, guirlandes en gelaagde 3-dimensies van veel klassieke muziek en ....
zou het kunnen zijn dat onze proto-programmering nog steeds 'begrijpt' waar deze muziek over gaat?

Tararaboemdijee!!!

Schrijver: Peter Anders, 11 mei 2005


Geplaatst in de categorie: muziek

1.5 met 6 stemmen 1.506



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)