Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Nederlands, punt uit

Ik ben verdrietig want om mij heen verwatert de taal, men klatert en schatert mijn moerstaal naar z'n (haar?) mallenmoer.
Als en/of dan, het ziet er naar uit, dat niemand meer onderscheiden kan wat goed is, een slecht voorteken. Ik beticht de redactie van dit tabblad dan ook van onkunde, men zou alleen tot plaatsing overgaan als een inzending inhoudelijk en taaltechnisch goed in elkaar stak, een tikfout daargelaten. Leest u maar eens kritisch de afgelopen stukjes van de dames "om mij heen", werkelijk om te janken zo slecht. De krakkemikkigheid druipt er vanaf, taal-, spel- en stijlfouten worden opgestapeld als brandhout, Nederlands.nl is een fakkel geworden, en niemand schijnt zich daaraan te storen.

Om treurig van te worden, ik stop er even mee, kom weer uit mijn schulp als deze site weer uitgesproken .nl wordt.

Schrijver: Fred, 7 juli 2006


Geplaatst in de categorie: taal

3.1 met 13 stemmen 907Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
reza
Datum:
23 december 2007
Email:
rezaweb.nl
ik denk dat je stukje heel goed is geschreven, maar het is te kort!
een goed verhaal, in ieder geval!
Naam:
Outsider
Datum:
9 juli 2006
Om eerlijk te zijn was ik zeer verbaasd dat mijn vorige reactie wel geplaatst is. Ik heb hem geschreven in een stemming van irritatie en in de verwachting dat hij niet geplaatst zou worden. Maar ik wil graag een toelichting geven: ik vind het namelijk zeer onterecht en eigenlijk beledigend om de redactie van dit tabblad van onkunde te betichten. Mijn ervaring met mijn eigen stukken is, dat de redactie zelfs de geringste fouten eruit haalt.
Ik lees weliswaar lang niet alle stukken, maar over het algemeen kan men beslist niet zeggen dat het hier wemelt van de taalfouten.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
9 juli 2006
Email:
ag.schulztiscali.nl
Dit stukje heeft jou weer bevrijd,
zo moet ’t kunnen, op z’n tijd.
Nu snel jouw boosheid overwinnen
en weer met verse (tegen?)zin beginnen.
Naam:
Fred
Datum:
8 juli 2006
Email:
fredmolenaarcasema.nl
Inderdaad, Rina, het was een opzettelijke dichterlijke afwijking, ik doelde onder meer op het sjabloon-achtige van sommige verhaaltjes. Neemt niet weg dat de tik op mijn vingers terecht is, soms ga ik echt te ver ! Iedereen bedankt voor de reacties, behalve Outsider, maar ja, die staat er toch al buiten.
Naam:
Outsider
Datum:
8 juli 2006
Blijf maar lekker in je schulp zitten, eigenwijze flapdrol.
Naam:
Rikus Kiers
Datum:
8 juli 2006
Je kunt je ergeren aan slecht taalgebruik. Dat doe ik ook. Maar blijf af van dichterlijke verschrijvingen, die kunnen erg functioneel zijn voor de creativiteitsuiting van de dichter. Bovendien stuur een leuk mailtje naar de taalverkrachter en hij is je dankbaar.
Met dit commentaar kan je waarschijnlijk niet veel, maar je kunt het ook op je in laten werken.
En dan zal je merken dat zullen en kunnen ook goed vervoegd kunnen worden. Maar pers, TV en radio hebben nooit van vervoegingen gehoord.
Zei een bevriende leraar Nederlands niet ooit eens tegen mij: "Rikus, taal leeft". Zo wordt alles hoe erg ook beleefd, weer relatiever.
Maak gedichten, word vrolijk of bedroefd. Dichters veranderen de wereld niet!
Naam:
Driek Oplopers
Datum:
7 juli 2006
Email:
driekoplopersyahoo.com
Glad ijs. Wanneer is iets nog een onschuldig tikfoutje, en wanneer is iets gewoon prutswerk? Waar ligt de grens? Een kleine redactie moet enorme stapels kopij bekijken. Ga er maar aan staan. Ik ben het overigens ook niet altijd eens met de redactie qua plaatsingsbeleid (met een zekere regelmaat wordt een bijdrage van mijn hand niet geplaatst want te hardhandig, zeg maar), maar het zij zo. En een goede manier om een column voor gebrek aan taalkundige en/of inhoudelijke kwaliteit te bestraffen, is gewoon een flinke onvoldoende als rapportcijfer uitdelen. Nederlands.nl, dat zijn we voor een deel ook gewoon zelf. Toch?
Naam:
bertus
Datum:
7 juli 2006
het is - mallemoer -niet mallenmoer...
een hypercorrectie die jouw monoloogje onderuit haalt.
Naam:
Rina van Dijk
Datum:
7 juli 2006
Het is gewoon zo. Men kent de spellingsregels niet (meer). Niet zo gek. Toen ik 30! jaar geleden hielp met leeslessen op de lagere school, bleken er zelfs in de officieel gebruikte taalkaarten fouten te zitten: groter als, in plaats van groter dan! Dat leerden de kinderen. Ik was verbijsterd.
D- en T-fouten worden niet alleen door "de meisjes om je heen" gemaakt, maar ook door artsen, psychiaters en professoren. En regelmatig op het gedichtentabblad. Het zal er niet beter op worden.
Overigens is mallenmoer echt zo bedoeld?
Het moet mallemoer zijn!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)