Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Buien

''Alweer een zware regenbui met onweer, vannacht ook al, hoe komt dat toch, ouwe?''
''Darling, dat hebben we te danken aan de hogere temperatuur van het zeewater en als de bovenlucht ook warm is dan is er niets aan de hand, maar wanneer die erg koud is, zoals nu, dan ontstaan bij de geringste opwarming van het aardoppervlak stijgende luchtbewegingen, we krijgen dan die machtige buienwolken (cumulonimbus) te zien, waarin het hevig kan spoken. Het is een natuurkundig proces, waarover nog veel meer te zeggen is.''

''Goed Wouter, maar hoe ontstaat dan de regen in die grote wolken?''
''Het is ingewikkeld Mien, maar is zal het zo eenvoudig mogelijk uitleggen. Om regen te krijgen moet de lucht verzadigd zijn met vocht. Hoe hoger je komt in de atmosfeer des te kouder wordt het, de opstijgende lucht koelt dus af en condenseert, omdat koude lucht minder vocht kan bevatten als warme lucht, er ontstaan dus wolken. Wanneer de wolk steeds hoger stijgt zullen de vochtdeeltjes overgaan in onderkoelde waterdruppels, vervolgens gaan ze over in ijskristallen.''

''Wat zijn onderkoelde waterdruppels, ouwe?''
''Goeie vraag Mien, dat zijn druppels met een temperatuur lager dan 0 graden, maar nog wel vloeibaar, maar wanneer ze in aanraking komen met het aardoppervlak of voorwerpen veranderen ze in ijs. Kan in de winter heel gevaarlijk zijn, want plotseling ontstaan dan gladde wegen.

Ik had het net over ijskristallen, die zijn zwaarder dan regendruppels en zullen dus door de zwaartekracht naar beneden vallen in de wolk, ze nemen onderweg de onderkoelde waterdruppels mee en groeien tot hagelstenen of zware sneeuwvlokken. Die smelten in de zomer in de lagere luchtlagen en komen als regen op het aardoppervlak, en in de winter als sneeuw.

Er bestaan ook merkwaardige regenbuien, zo regende het in Schotland bijna tweehonderd jaar geleden kleine haringen en in Liverpool kikvorsen.''
''Sorry, dat geloof ik niet, je gaat weer fantaseren, want daar ben je goed in.''
''Het is echt waar darling, ik heb het gelezen in een wetenschappelijk weerblad en ik zal je ook uitleggen hoe dat kwam. Eerst dit nog, in 1608 regende het in Aix-Provence bloedregen.

Grote plassen bloed lagen op de grafstenen van een kerkhof. De bewoners schrokken natuurlijk geweldig toen ze dat zagen.
We kennen tegenwoordig ook het Sahara zand, dat je op de auto ziet na een regenbui. Dat zand wordt in de woestijn bij een zandhoos opgezogen naar de hogere luchtlagen en komt met de zuidenwind naar ons toe en de regen neemt het zand mee naar het aardoppervlak.

Maar hoe komen die haringen en de kikvorsen met de regen naar beneden? Het waren namelijk kleine haringen die door een waterhoos met grote snelheid uit de zee waren opgezogen en komen dan elders als regen neer. De kikvorsen regen ontstond door een wervelstorm boven een moeras en namen de kikvorsen mee naar grote hoogte en kwamen met de wind meegevoerd elders neer.

Tenslotte nog iets over de regenboog Mien, dan stop ik er mee, want ik krijg dorst. Het zijn weer de regendruppels die een regenboog doet ontstaan, want de druppels breken en kaatsen het witte zonlicht in de volgorde rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Hier nog een paar spreuken:
Regenboog in de vroege morgen, baart de landman zorgen, maar een regenboog in de middag, de landman gaat blij ter ruste.''

Laten we een borrel nemen Mien en klinken op alle weervrouwen.''
''En ik op alle weermannen'', zei Mien.
''Proost.''

Schrijver: kees niesse, 9 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: natuur

3.0 met 1 stemmen 1.037



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Janny Ridderbos
Datum:
12 augustus 2011
Email:
janny.ridderbosskynet.be
Fantasie of niet, ik heb van dit verhaal genoten. Het is tevens informatief. Nuttige informatie, verweven in een luchtig verhaal is erg leuk om te doen. Het is je goed gelukt.
Naam:
Han Messie
Datum:
10 augustus 2011
Email:
hmesielive.nl
Mooie uitleg over neerslag en bijzondere regen, Kees
Ik geloof vast dat jij op jongere leeftijd al veel verzinsels in je hoofd had, die je heel goed hebt onthouden om ze in latere jaren eruit te spuien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)