Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wanneer krijg je mooi weer?

Wouter en zijn buurman Wim spraken vaak met elkaar over allerlei onderwerpen, het geloof maar ook over het weer, zo ook vanmorgen bij de koffie.
''Zeg Wouter, ik weet dat jij veel van de meteorologie weet, vanmorgen hoorde ik de weerman op de radio zeggen, dat de barometer laag stond en regen werd verwacht, maar het wachten was op een hogedrukgebied, dat meestal mooi weer brengt.''
''Dat klopt Wim, maar zoals je wel op de barometer hebt gezien was de luchtdruk in maart en begin april erg hoog, maar het centrum van het hogedrukgebied lag ten westen van ons, dus boven Engeland en dat is voor ons land ongunstig, want dan komt er een koude noordelijke wind naar ons toe.

''Hoe ontstaat eigenlijk een hogedrukgebied, beste Wouter?''
''Zal ik je vertellen, Wim. Een hogedrukgebied ontstaat als ergens op onze aarde boven in de atmosfeer meer lucht wordt aangevoerd, dan er verdwijnt met het gevolg, dat de druk op de aarde hoger wordt. Vaak komen deze gebieden van hogedruk voor tussen twee lagedrukgebieden ( depressies)en brengen rustig droog weer met veel zon. Wanneer een hogedrukgebied een langere tijd op dezelfde plaats blijft liggen, dan blijft het weer langdurig mooi, vooral in de zomer. In de winter wil het wel eens tegenvallen door de aanwezigheid van mist en motregen.

Het mooiste weer krijg je in de zomer als de luchtdruk hoog is boven Scandinavië, want dan stroomt lucht uit het oosten, zeg maar uit Rusland, waar een landklimaat heerst. Zomers is het daar erg warm en in de winter vreselijk koud. Dus kan je hier in de zomer in je blootje zitten en in de winter schaatsen. Verteld heb ik al hoe een hogedrukgebied ontstaat, maar er is nog meer aan de hand, want in een hogedrukgebied daalt de lucht en door de samendrukking (compressie) wordt de lucht warmer en lost de bewolking op. Denk maar aan een fietspomp, die wordt ook warm als je een band vol pompt met lucht.

In een depressie, dus in en lagedrukgebied, is het anders, want daar stijgt de lucht, waardoor op de grond de druk daalt, dus staat de barometer vaak op regen. De opstijgende lucht koelt af en condenseert, immers koude lucht kan minder waterdamp bevatten. Er ontstaan dus heel veel kleine druppeltjes en dat is samen de bewolking, die je ziet. Over de bewolking is ook heel veel te vertellen Wim, maar een andere keer. De plaats waar een hogedrukgebied ligt is van groot belang voor het weer bij ons. Ligt zo'n gebied boven Engeland, dan hebben wij een noordelijke wind, dus kouder, maar ligt dit gebied boven Scandinavië, dan hebben wij een oostelijke wind en dat betekent in de winter vorst en in de zomer warmte, maar ligt het ten zuiden van ons, dan hebben wij een westelijke stroming met aanvoer van vochtige lucht vanaf de Oceaan. Dan is het in de winter zacht en in de zomer koel.

Ik heb nog een paar weerspreuken, Wim.
Een noordwestenwind in de zomer duurt vaak lang en brengt koel bewolkt weer.
Neemt de wind bij regen toe dan volgt spoedig droger weer.
Voorbode van onweer zijn :
Bij warm zomerweer dalende barometer en meer wind uit het zuidoosten en bepaalde vormen van wolken, zoals torentjes, grove schapenwolken en een bleke zon bij een onbewolkte hemel.
Ook storingen op de middengolf van de radio.
Ook dieren voelen onweer naderen, want de katten gaan zich verschuilen, de vliegen steken meer en honden kauwen gras.

Mien zat ook mee te luisteren en dacht wanneer gaat die bijbelvorser nou eens weg, die zit natuurlijk op een borrel te wachten. Om hem een teken te geven, dat hij weg moest gaan ging ze de tafel dekken voor de lunch. Ze kreeg bijna een beroerte toen hij dat zag, en zei:
''Is het al twaalf uur, vind je erg, dat ik een hapje mee eet, want Alie is bij haar moeder en ik heb niks in huis?''
Wat had zij een hekel aan die vent, maar ze kon niet weigeren, want dan kreeg ze bonje met haar eigen man.
Op de tafel stond een mand met vier verse broodjes van de warme bakker, een potje aardbeienjam, een Edammer kaas en een leverworst. Ze kwam uit de keuken met een pannetje kippensoep en schonk drie bekers vol.

Meteen begon die Wim daaruit te slurpen en haar man zat weer smerig te smakken. Ze kon die kerels wel wurgen.
''Oh,ik ben wat vergeten, we moeten nog bidden'', en hij boog zijn hoofd naar beneden en vouwde zijn handen en brabbelde wat.
De bijbelvorser was nog niet klaar met bidden of hij pakte meteen twee broodjes uit de mand, dus de oudjes hadden ieder er maar één. Wat een ploert, dacht Mien.
Ze was blij, dat die twee kerels na de maaltijd een eindje gingen lopen en ze stak een sigaar op om bij te komen.

Schrijver: kees niesse, 25 april 2012


Geplaatst in de categorie: overig

2.0 met 2 stemmen 174



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)