Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DRACHTENS WONDERGESCHIEDENIS

Twee gehuchten met vrijwel dezelfde naam liggen een eindje van elkaar: Drachten-Noord en Drachten-Zuid.
In de omgeving graven stoere werklui heel wat veen af om turf te verkrijgen. Deze begeerde brandstof vindt heel wat aftrek. Het zal handig zijn om die geweldige hoeveelheid turf over het water te vervoeren!
Talloze handen laten de schop een lange geul tussen de beide gehuchten graven. Er ontstaat een vaart voor woonboten, die de brandstof zullen vervoeren.
De laagste hemelgeesten der nijverheid zweven vlak boven de grond, tussen de mensen door. Ze bemoedigen al die aanpakkers van turfwinning en -handel. Er komen steeds meer mensen hier wonen. Allerlei ambachtelijke werkplaatsen en winkels bloeien op.
Drachten-Noord en Drachten-Zuid breiden zich allebei uit tot aan de vaart: één groot dorp Drachten. Er verschijnen fabrieken, de ene na de andere. De boten in de vaart gaan en komen terug met allerlei waren.
Maar ook de lage hemelgeesten der romantiek spreken een woordje mee. Die heel wijde afgegraven turfvindplaats bij Rottevalle wordt een mooi, rond meer. Daaromheen groeien riet en moerasplanten tierig. Het meer de Leyen is een parel der vrije natuur en een paradijs voor watervogels.
Tussen Drachten en Beetsterzwaag worden duizenden bomen geplant. Het prachtige bos met geurige weiden is een lustoord voor wandelaar en ree.
Ja, de hemelgeesten van verschillende aard weten eensgezind te onderhandelen.

De hemelgeesten der nijverheid zorgen voor iets geweldigs... Ze kennen de fabrieken van Philips in Eindhoven. Die geheimzinnige wezens spreken tot de Brabantse stad:
"Stuur wat naar het Noorden." Zo klinkt het voortdurend in stilte.
In Drachten laat Philips een reusachtig bedrijf verrijzen. Vooral elektrische scheerapparaten worden hier gemaakt om de wijde wereld in te gaan.
Drachten groeit enorm in omvang en zakelijke kracht. Wegens de nieuwe voertuigen van de tijd worden de schepen voor vrachtvervoer overbodig. Al die drijvende woningen verdwijnen uit het dorp. De mooie vaart wordt gedempt om plaats te maken voor een brede straatweg. Het dorp, dat zich wat grootte en levendigheid betreft, wel een stad kan noemen, is vol streefzin naar meer.
Niettemin laten de bescheiden hemelgeesten der nostalgie zich ook eens gelden.
Na vele jaren komt het water in Drachten terug. Tot aan het grote carillon in Drachtens hart verschijnt een herboren vaart. Een beeld van de dorpsmuzikant Peije (1879-1941) staat daar op de kade. Die man, spelend op zijn trekharmonica kijkt voldaan over her nieuwe water. Luisteraars, die klanken der stilte verstaan, vatten het zwijgende spel, dat langs huizen en motorjachten heen gaat.

Drachten is de diamant van het Noorden: een schitterende edelsteen, die trotse stralen naar alle kanten zendt. Dit sieraad haalt ook vanuit de wereld stralen naar zich toe om genot en bewondering te oogsten.

Schrijver: Han Messie, 4 juni 2017


Geplaatst in de categorie: woonoord

5.0 met 1 stemmen 54



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)