Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

HET HERAUTENPLEIN

Zes keurig geklede knechten, of als je hen liever lakeien noemt, kijken uit over het wijde plein in Eftelings Sprookjesbos. Tot hun spijt zijn ze al heel lang bedienden.
Eens waren het trotse koningszonen, prinsen vol levensgenot en ondernemingslust. Maar deze zes jongemannen hadden eens een eerlijke tovenaar lelijk bedrogen en bestolen. De meester der wonderkunsten veranderde de prinsen in stenen herauten, die voor altijd bij de kasteelmuur moeten blijven staan. Nu blazen ze elk uur op hun trompetten, waar opgewekte klanken uit komen.
De zuivere tonen begeleiden de bal van de kikkerkoning. Deze bol van glanzend goud danst plechtig op en neer, opgetild door sierlijke fonteinen.
De tonen kringelen verder over de tuin van het plein. Geurige rozen en wiskundig gesnoeide struiken bloeien blijmoedig, dankzij de herautenblaaskunst.
De schone klanken treffen ook het paleis van Sneeuwwitje, maar ontvluchten het meteen weer. De afschuwelijke plannen van de kwaadwillende koningin doen hen verstommen. Verstild zweeft de muziek verder om bij de treurende zeven dwergen weer opbeurend te gaan klinken. Tegelijk zegent de wijs de rust van de prinses, die liggend in haar glazen kist, op haar dromprins wacht.
Het bescheiden, maar onweerstaanbare geschal dringt in het voorname herenhuis, waar de lieftallige Assepoester het ruwe werk van dienstbode doet, gekweld door haar stiefmoeder en -zusters. Maar de bemoedigende stem vertelt onder de zware arbeid al over haar komend huwelijk met de prins en Assepoesters toekomst als koningin.
Bij alle eer aan koninklijk leven bezoekt de toonkunst ook Herberg De Ersteling, waar de geschiedenis van Tafeltje Dek Je, Ezeltje Sterk Je en Knuppel Uit De Zak zich afspeelt. Daar verandert de klank in krijgshaftige en strijdlustige zang om de slechte, bedriegende waard in de gaten te houden en met al het kwade af te rekenen.
Tenslotte roept het herautengeschal de bezoekers van de Efteling naar het eethuisje "De Kleyne Klaroen." Daar wordt bescheiden, maar aller smakelijkst gesmuld.
Zullen de zes herauten ooit weer prinsen, en daarbij ook weer ridders worden? Als herauten kondigen ze de strijdlust, daadkracht en blije verwachting van het leven aan. Is het misschien niet wenselijker om te blijven wat ze nu zijn?

... Dit verhaaltje is gebaseerd op het Eftelingsprookje "Het magische uurwerk."
Zes prinsen hadden een tovenaar gevraagd een mooie torenklok met wijzerplaat te maken, waarop zij zelf als rondrijdende ridders afgebeeld zouden zijn.
Dat wonderwerk zou drie zakken vol gouden munten kosten, maar door hun uitgaven hadden de prinsen nog maar een zak met goud over
De tovenaar ging een reis maken om die klok aan iemand anders te kunnen verkopen. Maar de knecht van de tovenaar hielp op slinkse wijze de zes prinsen aan hun klok. Toen de tovenaar van zijn reis terug was, aan niemand had hij die klok kunnen verkopen, ontdekte hij hoe hij beetgenomen was.
De straf bleef niet uit. De koningszonen en zijn eigen knecht veranderde hij in stenen beelden. Elk kwartier blazen de gewezen prinsen, nu herauten, op hun trompetten, terwijl de magische klok zijn werk doet, waarbij de tovenaarsknecht de bel doet luiden. ...

Schrijver: Han Messie
31 juli 2021


Geplaatst in de categorie: kunst

3.2 met 5 stemmen 213



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)