Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Gebruiksaanwijzing

Mijn vrouw is allergisch voor gebruiksaanwijzingen. Meestal zijn ze onduidelijk volgens haar. Ik werp dan meestal tegen dat zij ze niet begrijpt. Haar argument is dan weer dat het vaak heel slecht vanuit een andere taal is vertaald en daardoor soms onbegrijpelijk Nederlands wordt – het zal wel .
Laat me maar eerlijk zijn, ik als doorsnee man lees bijna nooit een gebruiksaanwijzing. Wij doorsnee mannen bekijken het apparaat van onder tot boven en denken het dan wel te weten. Wat vaak ook wel zo is.

Kort geleden deed mijn wekkerradio het niet meer. De tijd kon niet meer ingesteld worden. De minuten lukte wel, maar helaas de uren weigerden mee te werken. Heel vervelend, want soms als je niet kunt slapen wil je ‘s nachts toch wel even kijken hoe laat het is en hoe lang je al weer wakker hebt gelegen. Of als je verdachte geluiden hoort, kijk je even hoe laat het is, om later aan de politie het juiste tijdstip te kunnen melden, waarop de mogelijke inbreker de woning betrad – mocht je het overleven.
Maar goed ik had een paar jaar geleden een wake up wekker gekocht op de rommelmarkt. Ik wist niet eens dat zoiets bestond en het leek me handig, tot ik thuis besefte dat ik ‘s morgens helemaal niet aan een tijd van opstaan was gebonden en het langzaam wakker worden door een steeds iets feller wordend licht en onder het geluid van ruisend bos en kwetterende vogeltjes of gewoon de radio, dus helemaal niet nodig had. Dus belandde het apparaat ergens op een kast.
Maar nu mijn wekkerradio van slag was, dan toch maar dat apparaat van stal gehaald. Het wake up gedeelte maar laten voor wat het is en de tijd instellen en de radio afstellen op de favoriete zender.
Een fluitje van een cent. Het is bij al die apparaten ongeveer van hetzelfde laken een pak.

Gisteren kwam mijn vrouw op de proppen met een nieuw radiowekkertje, ook bij dezelfde rommelmarkt gekocht. Echt een leuk simpel dingetje.
Ik heb haar uitgelegd hoe het een en ander in te stellen en dat voor gedaan. Want ja, als ze ‘s middags een dutje wil doen wil ze wel het alarm kunnen instellen, zodat het bij een dutje blijft. Haar oude apparaat bromde en ja dan slaap je niet goed.
Ze trok het nieuwe wekkertje uit het stopcontact – ik had het natuurlijk in het verkeerde gestopt.
Na een poos komt ze bij me – ze had de gebruiksaanwijzing uitgeprint. Wil jij dat eens doorlezen – ik snap er niets van.
Ho, ho, voordat u denkt: dat is dus niet zo’n slim vrouwtje. Vergis u niet – alleen technische zaken liggen haar niet zo en geduld is ook niet haar sterkste punt. Vrouwen lezen daarom meestal toch de gebruiksaanwijzing van een nieuw apparaat wel uitvoerig.
In dit geval vroeg ze dus:
‘Kun jij die gebruiksaanwijzing even doornemen, volgens mij heeft de printer niet alles uitgeprint.' Inderdaad de tekentjes van de knoppen waren niet uitgeprint en ik heb ze er met pen ingetekend.
Terwijl ik de tekst doornam verbaasde het mij inderdaad hoe achterlijk de tekst wel niet was.
Ik heb begrip voor haar gekregen als ze zegt dat gebruiksaanwijzingen vaak zo onbegrijpelijk zijn om te lezen.

Hè, hè wat een ellenlang intro voor waar het in dit verhaal werkelijk omgaat.
Ik geef u bij dezen slechts enkele voorbeelden:
- Batterij niet inslikken,
er kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan
- het aangesloten apparaat niet in water onderdompelen,
- geen kop water of kaars op het toestel zetten
- wanneer de stroom wordt uitgeschakeld werkt
het apparaat niet meer,
- wil u dat het apparaat werkt,
stop er dan wel het juiste formaat batterijen in of
stop de stekker in het stopcontact.

Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Nu snap ik wat je bedoelt met het moeilijke en achterlijke van sommige gebruiksaanwijzingen. Het lijkt wel of het geschreven is voor Neanderthalers, die inderdaad niet weten wat een wekkerradio is, laat staan een wake up wekkerradio.
’Nou,’ zegt ze, ‘ik geloof dat zelfs een beetje Neanderthaler het net als jij zonder te lezen wel zou begrijpen.’

Ik overdenk deze uitsprak en laat hem bezinken. Bedoelt ze dat een Neanderthaler net zo slim is als ik of ik net zo dom als dat creatuur. Ach, ik laat het maar zo, ze zal het niet kwaad bedoelen. Maar in dit soort zaken ben ik toch blij dat ik man ben en me niet zoals veel vrouwen helemaal overstuur laat maken door de tekst van een gebruiksaanwijzing. Want laten we eerlijk wezen, de afschuwelijk simpele en soms onbegrijpelijke tekst van die gebruiksaanwijzing is zo simpel opgesteld juist om het begrijpelijk te houden voor de doorsnee Neanderthaler en doorsnee vrouw.
Ik zal dit maar niet tegen haar zeggen, want ze zal er echt terecht het bewijs in zien dat zij dus gewoon te intelligent is voor de doorsnee onleesbare gebruiksaanwijzing.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 17 april 2022


Geplaatst in de categorie: overig

3.5 met 2 stemmen 139Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)