Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De begrafenis

Voorzichtig doet hij de kist dicht. Achter hem wordt een sigaar aangestoken en hij denkt: “hij was te jong om te gaan.” Langzaam duwt hij de kist voor zich uit. Langs de paar mensen, die aanwezig zijn. Hij loopt de aula uit, langs de rododendrons en gaat links af. Het is koud en het sneeuwt zachtjes, natte sneeuw. De aanwezigen sluiten achter hem aan. Langzaam loopt hij verder. Achter zich hoort hij de mensen zachtjes praten en lachen. Hij houdt zijn gezicht in de plooi. Dat moet hij wel, het is zijn werk. Hij heeft nog nooit begrepen dat bekenden van de overledene zo onverschillig met de dood kunnen omgaan, zeker niet in dit geval.

De jonge man, die hij vandaag moet begraven is pas tweeëndertig en zeker de wijze waarop hij aan zijn einde kwam, heeft hem geraakt. Hij dacht aan zijn jongste zoon, die even oud is.

Tijdens de bespreking, die hij altijd voor een begrafenis heeft, werd hem duidelijk dat de man, die hij vandaag ter aarde bestelt, een kort en intensief leven heeft geleid. Het was zo’n situatie, die hij eens in de vijf jaar meemaakte: de politie belde op dat ze een overledene hadden, maar dat nog niet duidelijk was wie de nabestaanden waren. Ze hadden wel een adres van de man gevonden en wisten wie hij was, maar niemand had zich gemeld.

Drie dagen na het overlijden werd hij opeens gebeld door een vrouw. Ze was volledig overstuur. ’s Middags was ze samen met haar man bij hem langs geweest. Het was nog steeds duidelijk dat ze erg gehuild had. Ze had geprobeerd het enigszins te camoufleren, maar zonder veel succes. Haar man vertelde dat ze de politie hadden gebeld omdat ze een vriend al enige dagen misten. Het signalement van de vermiste kwam volledig overeen met dat van de man, al was het, door alle verminkingen, moeilijk te zien geweest. De politie had hen doorgestuurd naar het mortuarium. Daar hadden ze het lijk geïdentificeerd en vervolgens de naam opgekregen van de begrafenisonderneming, die de uitvaart zou verzorgen. Vandaar dat ze langs kwamen.

“Nee, meer vrienden of familie heeft hij niet”, snikte de vrouw, “hij was een echte einzelganger.” Vervolgens hadden de man en de vrouw het verhaal van het leven van de overledene verteld. Twee uur lang had hij, met toenemende verbazing geluisterd. In zijn 63 jaar had hij niet zoveel meegemaakt als de man, die hij moest begraven, in 32 jaar had meegemaakt.

Schrijver: EVer, 13 februari 2002


Geplaatst in de categorie: overlijden

2.6 met 33 stemmen 3.287



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
kim
Datum:
29 september 2002
Email:
het is een emotioneel verhaal
lijkt me niet leuk om iemand te verliezen
sterkte ermee
Naam:
jony en sandra
Datum:
20 april 2002
Email:
heb ik niet
het is heel erg voor je; ik heb pas een overgrootopa verloren van 102 jaar oud,
ik weet hoe het voelt, ik leef met je mee.
veel sterkte

gecondoleerd
sandra en jony
Naam:
rebecca hoppema
Datum:
13 februari 2002
Email:
r.hoppemahotmail.com
ik wil even zeggen dat ik het heel mooi vind en ik heel benieuwd ben naar de rest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)