Een canard: Coen Simon en het Joharivenster
dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 398 Wij mensen zitten met nooit op te lossen vragen waar we langs heen leven. Als we ons weten te gedragen. Een kwestie van cultuur.
Voor wie mij eerder las weet: hier schrijft een man die dat vaak niet zo goed weet. Een milieuprobleem dat zich al vroeg deed gevoelen. Wij werden bang vormelijk opgevoed naar de doctor de pastoor de meester zeg maar iedereen die iets te betekenen had. In de maatschappij – iedereen die niet zelf meedeed in de bedrijfskolom tuinderij. Zeg maar slaafs onderdanig,…
Medelijden
dagcolumn
4.6 met 8 stemmen 786 De vijfjarige Niels klaagt over hoofdpijn. Dat deed hij wel vaker dus zijn ouders vermoeden niets ernstigs. Maar dit keer moet hij ook spugen. En weer. Als paracetamol en rust niet helpen, schakelen ze de huisarts in. Deze onderzoekt Niels maar vindt niets. De klachten herhalen zich. Pas maanden later lukt het zijn moeder om een neuroloog te consulteren. Niels blijkt een hersentumor te hebben. Zo groot als een sinaasappel.
Na een lange operatie met zenuwslopend wachten voor de ouders lijkt de…
Balkenende
dagcolumn
3.0 met 6 stemmen 210 Vorige week schreef ik over Machiavelli – vandaag over Balkenende.
Kipling schijnt ooit over oost en west geschreven hebben: never the Twain shall meet, maar dat geldt ook voor Machiavelli en Balkenende. Maar dan om een andere reden. De een is al lang dood.
Maar op een andere manier lijken ze elkaar te ontlopen. De stijve Zeeuw is ongeveer het omgekeerde van de ware hedendaagse uitvoerder van Machiavelli’s aanbevelingen: Berlusconi. Terwijl de protestant het nauwelijks met zijn eigen vrouw…
Het drama van het begaafde kind.
dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 462 We hadden afgesproken op de boulevard. Bij het grote schip voor kinderen, zodat hij er eerst zijn energie kwijt kon. Voor vliegeren is geduld en doorzettingsvermogen nodig, en dat heeft een kind van vijf doorgaans niet.
Mijn neefje mocht zich dus eerst uitleven op het piratendek. Dat deed hij dan ook met volle overgave. Roodharig als hij is, spat zijn energie niet alleen via zijn haardos naar buiten, zijn watervlugge bewegingen, zijn behendigheid en zijn tomeloze energie schijnen…
Bezuinigingsgevoel
dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 303 De grote Nederlandse bezuinigingsdans is begonnen en die gaat in ieder geval door tot 9 juni. Alsof het een enorme ballonnenwedstrijd is zullen de komende maanden de wildste ideeën de lucht in geschoten worden. Dat wordt oppassen want vreemde hersenspinsels kunnen rare dingen opleveren waar we nog jaren last van hebben.
Dat bleek dit weekend. Het uur dat we inleveren voor de zomertijd is ooit bedacht om te besparen. En jawel, elk jaar ben ik dan een paar weken uit m’n ritme. Ik krijg eerder…
Help, ik word schizofreen
dagcolumn
1.7 met 3 stemmen 177 Volgens mij word ik schizofreen
Ik hoor allemaal stemmen en die stemmen zetten mij op het verkeerde been. Het begon een paar weken geleden, ik hoorde de stem van schaatscoach Gerard Kempers zeggen dat Sven Kramer naar de binnenbaan moest kruisen, maar iedereen zag dat de gedoodverfde schaatskampioen daar juist uitkwam en ik dacht hoe kan het nou dat de winnaar geen winnaar wordt.
Vervolgens hoorde ik een stem die ik haast niet verstond. Ik hoorde Erica Terpstra smoorbezopen en met dubbele tong…
Zomaar
dagcolumn
4.6 met 51 stemmen 681 Herman is dood. Al bijna dertien jaar, maar ik begin het nu pas te beseffen. Sommige mensen horen niet dood te zijn, maar springlevend, zodat je ze altijd kan bellen, als het nodig is. En als het niet nodig is. Zomaar, om te zeggen dat je eens wilde bellen. En dan neerleggen en terugbellen om te vragen of hij misschien nog iets wou zeggen.
Niet met Herman. Hij is neergestuikt op een trottoir in Lissabon en nooit meer rechtgestaan. Hartaanval. Hij had het niet zien aankomen, zoals dat meestal…