Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2010, week 9

Gaan we voor een vrouw?

dagcolumn
3.9 met 7 stemmen 870
De Eerste Man van het land was al in zijn eer aangetast. Geteisem in en buiten de Kamer roerde zich na een ongelukkig geformuleerd rapport-Davids. Alsof Jan-Peter zich niet door hogere wetten liet sturen naar Irak. Na eeuwen zonder echt krijgscontact met Moren.
Het Volkenrecht inzake de verre muzelman moest toen dus worden geïmproviseerd. De onheuse kritiek kijkt de koe in de bil want de rechtsontwikkeling is dankzij de risiconemers stukken verder.
Helaas stond de landsvergadering met een…

Afvallige vrouwen

dagcolumn
3.1 met 11 stemmen 490
In de media duiken ze steeds vaker op. Het begon bij Hanneke Groenteman. Voor haar metamorfose was zij mooi volslank zal ik maar zeggen. Maar erna was zij vrijwel onherkenbaar normaalslank. Haar gezicht vertoonde gelukkig nog wel sporen van Hanneke. Nu was dat wel even schrikken. Niet omdat het lelijk is. Verre van dat. Het was de verandering. Toen Hanneke nog volslank was, klopte alles aan haar gezicht. Maar nu hingen er hier en daar wat werkloze plooitjes en rimpeltjes. Je dacht even: waar is…

Campagne

dagcolumn
0.7 met 6 stemmen 251
Een man kwam naar me toe en wilde één ding weten: wie moet het betalen als het Forum (belangrijk onderwerp in Groningen) te duur uitvalt.
Als onopgeleid PvdA-vrijwilliger kun je dan twee dingen doen. Zeggen dat je het niet weet. Zeggen dat het Rijk het gaat betalen, of de gemeente, of eerlijk zijn, zeggen dat de belastingbetaler het moet betalen. Drie dingen. Ik koos voor het laatste en dat was het goede antwoord. Blijkbaar. Want de man bleef praten.
Hij bleef me met feiten bestoken: iedereen…

stem lokaal?

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen 188
Wat zou jij doen als je halverwege de 10 km weet dat je een verloren race rijdt? Ik moet aan het gevoel dat daarbij hoort denken als ik bij de uitgang van het Centraal Station in Utrecht een folder van de PvdA in mijn handen gedrukt krijg. 'PvdA-ers optimistisch over verkiezingsnederlaag' kopt het AD/UN twee dagen voor de verkiezingen. Als bestuurderspartij doet het denken aan het corvee op de middelbare school: iemand moet het nou eenmaal doen, maar veel dankbaarheid hoef je niet te…

De pianoman

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 292
Terwijl de beroemde tenor aantekeningen maakt en de zanger zijn kunsten toont, doet op de achtergrond de pianoman zijn werk.

Makkelijk en snel wandelen zijn vingers over de witte en zwarte toetsen. Zijn handen hebben zichtbaar plezier in het spelen met de noten van Bach.
Hij stopt precies op het moment dat ook de zanger zijn laatste noot heeft gezongen.…

Thuiskomen

dagcolumn
1.7 met 3 stemmen 270
Na twee weken Nederlandse enclave in Vancouver weten we alles over onze landgenoten. Iedere Nederlander die daar rondliep met een pen of microfoon in de hand stortte zich dagelijks op alles wat met ons land te maken heeft. Natuurlijk was er de sport- of wanprestatie zelf. Maar we hoorden of zagen ook welke sporters goed sliepen, wat ze aten, wie het met wie deed, of ze blij waren, teleurgesteld, verkouden of ongesteld en meer van dat soort interessante nieuwsfeiten.
Maar zelfs dat bleek niet…

Op het verkeerde spoor

dagcolumn
4.9 met 54 stemmen 546
‘Vandaag is rood het rood van jouw lippen’, zong de treinbestuurder vorige week toen hij op weg was van Leuven naar ’s Gravenbrakel. En daar horen stoplichten niet bij, besloot hij. De dag voordien, op Valentijn, had Marco Borsato de hele dag in de cd-speler gelegen, zoals altijd als de romantiek hoogtij viert.
Toen hij wat verder het rode licht zag, analyseerde hij het grondig, maar concludeerde dat het toch niet hetzelfde rood was als de lippen die hij de dag voordien vurig had gekust.…