Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2011, week 45

Zwijgen kan niet meer

dagcolumn
3.3 met 15 stemmen 264
‘Voor u mevrouw ook drie vraagjes. Wanneer heeft u voor het laatst seks gehad?’.
De dame op straat voelt zich duidelijk overvallen, lacht nerveus en antwoordt aarzelend, ietwat preuts zelfs misschien, ‘Ja gisteren’.
‘Met wie?’
“Met mijn man natuurlijk”.…

Het H-woord

dagcolumn
3.7 met 18 stemmen 311
Haaaa. Ha. H. Wat is dat? Een lach? Of het begin van een nies? Is het Hoera? Of het daarop lijkende vroeger verbodene woord Hoer? Vroeger is vroeger want nu scoren bejaarde lichtekooien ermee met rosse anekdotes in hun boek Ouwehoeren. Nee, H is het enige echte taboewoord Hypotheekrenteaftrek.
Sinds mensenheugenis blokkeren Nederlandse regeringen een discussie over de aftrek van de hypotheekrente. Nee, zeggen premiers en ministers steevast, er wordt niet aan getornd. Liever verhogen ze de…

Hans Spekman

dagcolumn
3.2 met 4 stemmen 149
De moeilijkste baan in de Nederlandse politiek is partijleider van de Partij van de Arbeid. Het verdient niet exorbitant veel en zodra je je mail opent, je huis verlaat, de Tweede Kamer inloopt, word je van alle kanten aangevallen. Je word omzwormen door mensen die zeggen wat je moet zeggen en hoe je het moet zeggen, terwijl een even grote zwerm van je eist dat je visionair bent en overal verstand van hebt.
Ik noem maar wat: je moet deskundig zijn in de macro-economie en de peuterzorg; kunnen…

Transitie

dagcolumn
3.7 met 13 stemmen 220
Zit jij al in een transitie? Vast wel. Hét woord van 2011. Alles is ‘in transitie.’ Een transitie is ‘een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op uiteenlopende gebieden.’ De klimaatverandering is zo´n transitie. Een overgangssituatie. Daar merken we nu nog niet zoveel van, afgezien van een rottige zomer en abnormaal heftige buien, maar nog even en dan ligt Utrecht aan zee. En als we niet opletten, zoals in Bangkok,…

Griekse tragedie

dagcolumn
4.5 met 31 stemmen 312
Toen Europa lang geleden met enkele vriendinnetjes aan het spelen was op een verlaten strand, wist Zeus niet waar hij het had. Hij ontvoerde haar naar Kreta, waar hij dingen deed die normaal enkel in Belgische kelders of kloosters gebeuren. Uit fascinatie voor het meisje noemde Zeus het hele Griekse vasteland Europa. Het ging pas mis toen ook de landen ten noorden van Griekenland toetraden tot Europa.
Nu is Europa nog maar een flauw afkooksel van wat Zeus in gedachten had en zal Griekenland…