Elisabeth Post naderbij gebracht
dagcolumn
4.0 met 6 stemmen 255 Er kwam al zoveel voorbij maar die moeder moest ook nog.
Haar zoontje zo nodig laten voorgaan.
Dat kon Elisabeth Post van de VVD via hiërarchie.
Ze is immers Gedeputeerde in Noord-Holland.*…
Hier en daar een bui (afl. 1)
dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 168 Mijn vader las de lucht.
“We krijgen morgen regen”, zei die dan. En dan kwám er regen. Of niet. Maar dat deed er allemaal niet toe. Ik vond het prachtig dat mijn vader door naar de lucht te kijken wist wat voor weer het zou worden.
Hij kon ook zeggen: “Weet je nog in ’72 met die storm? Het was 13 november. En de antenne kwam van het dak.”
Natuurlijk wist ik dat nog want bij elke harde wind werd die gebeurtenis aangehaald. Ik was toen net zes. En mijn vader zei al een week van…
In Turkije worstelt men met elkaar en met zichzelf
dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 179 Erdogan is een conservatieve CDA-er die niet begrijpt dat het volk hem niet meer pruimt. Hij doet zijn uiterste best om van Turkije een democratische welvaartsstaat te maken, waarbij tegelijk veel ruimte is voor de belangrijkste verworvenheden van de islam. Hij leidt het land tot nu toe redelijk soepel door diverse economisch crises door goede samenwerking met het bedrijfsleven.
Ik geloof werkelijk dat hij worstelt wat te doen met die demonstranten die dag in dag uit een plein in de stad…
Slet, slet en nog eens slet
dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 293 Als ik ergens wel een hekel aan heb, zijn het net echte problemen op maat gemaakt door en voor vrouwen. Komt de één met een Vivariant in shock al schrijvend bijna klaar, lijdt de ander welhaast aan het op volle Toerette syndroom. Hangt het soms in de lucht? Is het weer zover, iemand verlegen om seks misschien? Of minder schrijven. Kan ik kort over zijn...
In pak em beet...tig jaar aan experimenten verder en dan nog steeds bemoederd moeten worden met vakkundig vilein, alsof wij aan het eind…
Definities en composities
dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 126 In zijn boek Die protestantische Ethik schrijft Max Weber dat hij de geest van het kapitalisme niet kan definiëren, maar moet componeren. Dat is een mooi verschil. Definiëren, afgrenzen zou een Nederlander kunnen zeggen, is een manier om een term te beperken en zo aan de lezer duidelijk te maken wat er bedoeld wordt. Een woord kan dus alles betekenen en door zijn definitie wordt de beperking van het woord duidelijk. Een bril is een object bestaande uit twee dusdanig geslepen glazen dat een…
Het vijfde element: leegte
dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 479 Deze column gaat nergens over. Over niets. Leegte. Het resultaat van de confrontatie tussen wat ik voor het gemak een ‘normaal’ leven noem en het leventje van een geslaagde eindexamenkandidaat. Werk, zorg, sociale verplichtingen, sport, klusjes, kortom het gebruikelijke gedoe versus het grote niets. Twee levens die, nu de examens achter de rug zijn, niet verder uit elkaar kunnen liggen dan die van vader en zoon. Een leven dat vol zit, te vol soms. Elk moment dient ergens toe.…
Examenstress
dagcolumn
4.3 met 6 stemmen 292 Niet zelden overvalt mij de nare droom dat ik weer zeventien ben en bij het krieken van de dag naar school moet om een examen af te leggen van een vak dat ik niet geleerd heb. Volgens alle bronnen op internet is dat een teken van faalangst, maar dat weet ik tijdens mijn droom niet. Dan lijkt alles levensecht. Ook de paniek waarin ik uitsla, zeker bij het zien van mijn medeleerlingen aan de ingang, vol zelfvertrouwen, elkaar aan het ondervragen over de stelling van Pythagoras en exponentiële…