Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2018

AOW (Alle Onvervulde Wensen)

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 296
Eindelijk is het zover. Wat een opluchting. Voor iedereen.
De tijd van gaan is gekomen.
De eerste riante pensionado-bijdrage van de firma Nederland is bijgeschreven op mijn conto.
Wat zal ik ermee doen? Een auto kopen? Een fiets? Een boek? Een krant? Een bos bloemen?…
Ton Hettema29 december 2018Lees meer…

Winterwende

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 463
Na de winterwende, vanaf 22 december, zijn de dagen steeds weer iets langer geworden. Niet dat we dat meteen hebben gemerkt, maar elke dag schijnt er meer licht. Gelukkig zijn er de tradities van de kerstviering en oud-en-nieuw om de winterwende, en daarmee het begin van een nieuwe planetaire cyclus, wat kracht bij te zetten.
Hoe zouden we die lange donkere maand volhouden als die tradities er niet waren? Hoe moesten we december doorkomen als er na Sinterklaas helemaal niets meer op de agenda…

Een kerstverhaal

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 184
Ik kende mijn lief nog maar net. En hoe dat dan gaat, je hebt allebei de Kerst al volgepland. Kerstavond was voor ons. Op Eerste Kerstdag huppelen twee veertigers als verliefde pubers door de straten. Ze haalt twee oliebollen bij het kraampje naast het station. Bij iedere hap voel ik dat dit moment in mijn geheugen gebeiteld wordt. Ze fietst weg. Ik kijk haar na. Ze zwaait.
Ik stap op de trein. Bij Westervoort knallen de deuren open. Een man met twee honden komt de trein in. Hij laat de kleine…
René Turk25 december 2018Lees meer…

Het Licht der Mensheid

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 139
Mijn gezellin verzocht me vandaag om het licht te houden.
Dus dat ga ik doen.
Licht is immers waar deze tijd van het jaar om draait.
Het licht brengen is toch waar het verhaal van Kerst over gaat.…
Ton Hettema22 december 2018Lees meer…

Oerkerstboom

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen 194
Een kerstboom is eigenlijk per definitie ontzettend kitsch: met zijn lichtjes en glinstertjes, glanzende ballen en glimmende engeltjes, hertjes en vogeltjes. De ene kerstboom is smaakvoller opgetuigd dan de andere, maar kitschig blijft het. Toch hoor je er bijna niemand klagen. Waar je ze ook ziet, opgetuigd en stralend, of nog kaal in de rij wachtend op verkoop, kerstbomen vervullen je met een positief gevoel van ..., ja van wat?
Ik herinner me hoe ik als kind genoot van het grote festijn dat…

Merel

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 271
Remy en Bernyke bellen aan bij mijn lief. Ik doe open. In een impuls schiet ik foto's, niet wetende dat deze plaatjes goed van pas zullen gaan komen voor te maken surprises een paar weken later. Ik kijk naar twee mooie mensen op de deurmat. Ken ze nog maar net.
Een eerder middagje Triviant in Rheden eindigde in een stripact op Joe Cocker's 'You can leave your hat on' met slechts een handschoen om de kleine man. Vandaag is het plan Party en Co te gaan doen. Het zoemt in mijn hoofd wat er nu zal…
René Turk18 december 2018Lees meer…

Oorlog in Europa (1)

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 131
Toen ik op de middelbare school zat, hadden we een uur in de week les in 'staatshuishoudkunde'. Daar leerden we in algemene termen en met niet al te veel diepgang hoe het bestuur van ons land was ingericht.
Het waren de 60-er jaren.
We waren jong, naief, ongeïnformeerd en vredelievend.
Dat heette toen links. Misschien nog steeds.…
Ton Hettema15 december 2018Lees meer…

Aan de bewoner van dit adres

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 115
Arjen Stress werkt als procesmanager bij Post-NL en hij stuurt me alsnog een bundel van zeven enveloppen, samengehouden door een A-viertje. Onderwerp: gevonden post. Aandachtig lees ik de woorden van de heer Stress, what’s in a name. Hij biedt zijn excuses aan, hij vindt het vervelend dat er iets is misgegaan met zijn geliefde vakgebied bezorging. Meneer Stress: ‘bij deze vindt u de post waar het om gaat’.
Gevonden post, dat is spannend, ik voel me plots een belijdend lid van…
Ton Mantoua14 december 2018Lees meer…

Vluchten kan niet meer

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 173
Jenny Arian en Frans Halsema zongen in de jaren zestig het lied ‘Vluchten kan niet meer’. Ze zouden niet meer weten waarnaartoe. Zij zongen dat in de jaren waarvan ik terugkijkend zeg, dat waren de mooiste jaren van de Nederlandse geschiedenis.
De première was 1971. De koude oorlog was bezig. De Vietnamoorlog. Simon and Garfunkel zongen over de brug over getroebleerd water. De economie groeide en zou nog tien jaar groeien en Nederland bloeide. De verzorgingsstaat werd eerder uitgebreid dan…

Ontwikkeling

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 250
Foto’s van vroeger kunnen soms ontnuchterend zijn. Zo heb ik een kiekje van een feestje van 30 jaar geleden. Ik herinner me dat feestje nog goed; het liep een beetje uit de hand en de foto laat dat zien. Ik weet nog dat ik erg om die foto moest lachen, zowel tijdens het maken ervan als achteraf. Maar nu, zoveel jaren later, vind ik die foto eigenlijk maar niks. Ik schaam me voor de banale oppervlakkigheid die eruit spreekt.
Het omgekeerde gebeurt ook. Zo zag ik een foto van een schoolreisje…

Magnetisme van de Ziel

dagcolumn
2.7 met 3 stemmen 152
Ik denk dat mijn rare ‘unheimische gevoel’ indirect met Mesmer te maken heeft. En met zijn boek: le magnétisme animal.
De inleiding vertelt dat kleine Franz hier op Aarde aangeland is op 23 Mei 1734, vlak bij het Meer van Constance. Hij was een opmerkelijk en opmerkzaam mannetje, dat zich bewust was van zowel het uiterlijke leven dat zich om hem heen afspeelde, alsook, tegelijkertijd, van het innerlijke leven binnen zijn eigen lichaam. En, wat zijn toekomst als geleerde, onderzoeker en…

Het is koud buiten

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 104
Controverses over ‘It’s Cold Outside’ bestaan al sinds 1944. Frank Loesser schreef het toen, voor zijn vrouw, later speelde hij het aan het eind van zijn hotel-optredens, om bij de gasten ‘bed-time’ en laatste rondje aan te kondigen. Daarna verkocht hij de rechten aan Metro Goldwyn Mayer. Bij MGM werd het vervolgens voor een tekenfilm gebruikt, waarin een wolf en een muis een ‘call & response-duet’ spelen. Hoewel kerstmis nergens genoemd wordt, rekent men ‘Baby, it’s cold…

De waarheid is de snelste leugen

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 557
In lang vervlogen tijden, toen mensen nog scripties op papier typten en studenten nog boeken kochten, omdat het kopiëren te duur was, las ik in een boek over wetenschapsfilosofie over Karl Popper. Later heb ik begrepen dat de beste man nog veel meer interessants geschreven heeft – misschien kunt u mij later nog eens eraan herinneren dat ik nog meer van hem moet lezen, want ik kom er maar niet toe – deze Karl Popper legde uit dat het belangrijkste in de wetenschap was dat je stellingen deed…

Pakjesavond

dagcolumn
5.0 met 1 stemmen 733
Als kind zijn mijn zusje en ik een aantal keren zwarte piet geweest tijdens de Sinterklaas-familievoorstelling van de toneelclub waar we op zaten. Voor de schmink gebruikten we het roet van een kurk die we voorzichtig aan het vuur van het gasfornuis lieten kleuren. Ik kan nog de herinnering oproepen aan het warme, soms te hete, zachte rondje dat strepen trok over mijn gezicht. Het gaf een dof, donkergrijs effect, voor kinderen meer dan overtuigend. Een soort roetveegpieten avant la lettre.…

Twee maal Femke

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 87
Ai! I Amsterdam moest wijken. GroenLinks en consorten hebben besloten dat die letters voor het Rijksmuseum niet passen bij een stad als Amsterdam en de samenleving in het algemeen. Volgens de GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma staan de letters voor een doorgeslagen individualisme terwijl men in deze stad solidair en divers willen zijn.
Een mijlpaal bereikt zou ik zeggen. Een overwinning voor de gemeenschapszin. Een dappere politieke daad van een ongekende omvang. Daar zaten we met z’n…

Post NL

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 80
De bezorger zal tussen 12.00 en 12.45 uw pakketje afleveren’. Het berichtje piept op mijn telefoonscherm naar voren. Mooi van Post NL en attent om ervoor te zorgen dat ik mijn dagindeling af kan stemmen op hun komst. Want ik moet ervoor thuisblijven, de buren en ik nemen allang geen pakketten meer aan. Dat zorgt maar voor ongewenste contacten. En hoe flikken ze het toch om zich zo precies aan die tijd te houden, ondanks files, stoplichten, autopech? Kwart voor 12, ik tap nog eens ‘n…
Trawant4 december 2018Lees meer…

LEF en LAF

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 127
Gehoorzaamheid
Toen ik de laatste twee weken de beelden en geluiden van de massale protestacties in Frankrijk volgde, en mijn sympathie voelde groeien voor de moed en de kracht van de citoyens die uit deze acties blijkt, en mijn vrouw vroeg wat de reden was van deze protesten en ik het haar uitlegde, verbaasde ik me eens te meer, net als al die andere keren, over de gehoorzaamheid van de zwarte zwermen robocops, niet aan de principes van de Franse Revolutie, Liberté, Egalité en Fraternité,…

Stelen!?

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen 596
Wat een schok om erachter te komen dat de beheerder van het geld van de stichting Droomwens het geld wat op de bank stond vergokt heeft! Acht ton heeft het figuur achterover gedrukt, voor zijn eigen gewin en plezier gebruikt! Wat is dit bedroevend! Te weten hoeveel kinderen je met dit bedrag een uitje had kunnen geven, kinderen met een rugzakje, kinderen die ziek zijn en zo graag naar bijvoorbeeld een pretpark wilden gaan!
Wat een vreselijk gebeuren dat slechts een persoon dit voor elkaar…
An Terlouw30 november 2018Lees meer…

Gerrit Hiemstra: Fundamentalistische weerprofeet?

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 123
Aha een klimaatontkenner aan het woord zult u denken. Nee hoor het klimaat kan je niet ontkennen. Het is er gewoon. Een klimaatsverandering ontkenner dan? Nee ook niet het klimaat verandert voortdurend volgens mij. Maar wat heeft Gerrit Hiemstra hier mee te maken?
Even het kader schetsen. Ik moet daarvoor terug naar de jaren tachtig. Ik werkte toen bij een instituut die onderzoek aan dierziekten verrichtte in Lelystad. We hadden maandelijkse regionale meteorologische gegevens nodig over de…

Begrijpelijk

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 151
Vorige week, op 22 november, zijn er in de Tweede Kamer, ik heb het opgezocht, 93 moties ingediend. Een van die moties kwam van vier coalitiegenoten en betreft het bevorderen van eenvoudig taalgebruik in de rechtspraak. De indieners legden uit dat rechters zich zouden moeten bekwamen in het hanteren van Nederlands niveau B1. De overheid streeft er zelf immers ook naar om de taal op de sites tot jip- en janneketaalniveau terug te brengen.
Getriggerd door dit bericht besloot ik de site van de…