Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2018

AOW (Alle Onvervulde Wensen)

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 291
Eindelijk is het zover. Wat een opluchting. Voor iedereen.
De tijd van gaan is gekomen.
De eerste riante pensionado-bijdrage van de firma Nederland is bijgeschreven op mijn conto.
Wat zal ik ermee doen? Een auto kopen? Een fiets? Een boek? Een krant? Een bos bloemen?…
Ton Hettema29 december 2018Lees meer…

Winterwende

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 459
Na de winterwende, vanaf 22 december, zijn de dagen steeds weer iets langer geworden. Niet dat we dat meteen hebben gemerkt, maar elke dag schijnt er meer licht. Gelukkig zijn er de tradities van de kerstviering en oud-en-nieuw om de winterwende, en daarmee het begin van een nieuwe planetaire cyclus, wat kracht bij te zetten.
Hoe zouden we die lange donkere maand volhouden als die tradities er niet waren? Hoe moesten we december doorkomen als er na Sinterklaas helemaal niets meer op de agenda…

Een kerstverhaal

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 174
Ik kende mijn lief nog maar net. En hoe dat dan gaat, je hebt allebei de Kerst al volgepland. Kerstavond was voor ons. Op Eerste Kerstdag huppelen twee veertigers als verliefde pubers door de straten. Ze haalt twee oliebollen bij het kraampje naast het station. Bij iedere hap voel ik dat dit moment in mijn geheugen gebeiteld wordt. Ze fietst weg. Ik kijk haar na. Ze zwaait.
Ik stap op de trein. Bij Westervoort knallen de deuren open. Een man met twee honden komt de trein in. Hij laat de kleine…
René Turk25 december 2018Lees meer…

Het Licht der Mensheid

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 135
Mijn gezellin verzocht me vandaag om het licht te houden.
Dus dat ga ik doen.
Licht is immers waar deze tijd van het jaar om draait.
Het licht brengen is toch waar het verhaal van Kerst over gaat.…
Ton Hettema22 december 2018Lees meer…

Oerkerstboom

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen 189
Een kerstboom is eigenlijk per definitie ontzettend kitsch: met zijn lichtjes en glinstertjes, glanzende ballen en glimmende engeltjes, hertjes en vogeltjes. De ene kerstboom is smaakvoller opgetuigd dan de andere, maar kitschig blijft het. Toch hoor je er bijna niemand klagen. Waar je ze ook ziet, opgetuigd en stralend, of nog kaal in de rij wachtend op verkoop, kerstbomen vervullen je met een positief gevoel van ..., ja van wat?
Ik herinner me hoe ik als kind genoot van het grote festijn dat…

Merel

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 267
Remy en Bernyke bellen aan bij mijn lief. Ik doe open. In een impuls schiet ik foto's, niet wetende dat deze plaatjes goed van pas zullen gaan komen voor te maken surprises een paar weken later. Ik kijk naar twee mooie mensen op de deurmat. Ken ze nog maar net.
Een eerder middagje Triviant in Rheden eindigde in een stripact op Joe Cocker's 'You can leave your hat on' met slechts een handschoen om de kleine man. Vandaag is het plan Party en Co te gaan doen. Het zoemt in mijn hoofd wat er nu zal…
René Turk18 december 2018Lees meer…

Oorlog in Europa (1)

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 127
Toen ik op de middelbare school zat, hadden we een uur in de week les in 'staatshuishoudkunde'. Daar leerden we in algemene termen en met niet al te veel diepgang hoe het bestuur van ons land was ingericht.
Het waren de 60-er jaren.
We waren jong, naief, ongeïnformeerd en vredelievend.
Dat heette toen links. Misschien nog steeds.…
Ton Hettema15 december 2018Lees meer…

Aan de bewoner van dit adres

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 107
Arjen Stress werkt als procesmanager bij Post-NL en hij stuurt me alsnog een bundel van zeven enveloppen, samengehouden door een A-viertje. Onderwerp: gevonden post. Aandachtig lees ik de woorden van de heer Stress, what’s in a name. Hij biedt zijn excuses aan, hij vindt het vervelend dat er iets is misgegaan met zijn geliefde vakgebied bezorging. Meneer Stress: ‘bij deze vindt u de post waar het om gaat’.
Gevonden post, dat is spannend, ik voel me plots een belijdend lid van…
Ton Mantoua14 december 2018Lees meer…

Vluchten kan niet meer

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 170
Jenny Arian en Frans Halsema zongen in de jaren zestig het lied ‘Vluchten kan niet meer’. Ze zouden niet meer weten waarnaartoe. Zij zongen dat in de jaren waarvan ik terugkijkend zeg, dat waren de mooiste jaren van de Nederlandse geschiedenis.
De première was 1971. De koude oorlog was bezig. De Vietnamoorlog. Simon and Garfunkel zongen over de brug over getroebleerd water. De economie groeide en zou nog tien jaar groeien en Nederland bloeide. De verzorgingsstaat werd eerder uitgebreid dan…

Ontwikkeling

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 242
Foto’s van vroeger kunnen soms ontnuchterend zijn. Zo heb ik een kiekje van een feestje van 30 jaar geleden. Ik herinner me dat feestje nog goed; het liep een beetje uit de hand en de foto laat dat zien. Ik weet nog dat ik erg om die foto moest lachen, zowel tijdens het maken ervan als achteraf. Maar nu, zoveel jaren later, vind ik die foto eigenlijk maar niks. Ik schaam me voor de banale oppervlakkigheid die eruit spreekt.
Het omgekeerde gebeurt ook. Zo zag ik een foto van een schoolreisje…